Abdulkadir Küşin: Emlak Vergisi'nin son günleri

Güncelleme Tarihi:

Abdulkadir Küşin: Emlak Vergisinin son günleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2001 00:00


Abdulkadir KÜŞİN
Haberin Devamı

2001 yılına ait emlak vergilerinin ilk taksidinin ödeme süresi mayıs ayı sonunda bitiyor. Mayıstan sonraki ödemeler, gecikme faizli olacak. Belediyelere ait vergi dairelerine, geçen yıla ait vergi makbuzları ile gidildiği takdirde kolayca ödeme yapılabilecek. 2001 yılına ait emlak vergi miktarı 2000 yılına ait vergini yüzde 30 fazlası olacak.

İsteyenler yıllık emlak vergilerini mayıs ve kasım ayında iki eşit taksitle ödeyebilecekleri gibi, tamamını da mayıs ayında ödeyebilirler.

2001 yılı için emlak vergi beyanı verilmeyecek. Çünkü 2001 yılı, 1998'de verilen genel emlak vergi beyan döneminin dördüncü ve son yılı.

2002 yılı ise genel beyan dönemi olacak. O zaman ilan edilecek yeni arsa ve inşaat değerleri esas alınarak yeni beyannameler verilecek.

EMLAK SATMIŞ VE ALMIŞ OLANLAR:

2001 yılı içinde, ocak ayının ilk haftasında bile olsa emlak satmış olanlar, emlak vergileri ocak ayının ilk günü tahakkuk etmiş olması nedeniyle, 2001 yılına ait vergilerin tamamını ödemek zorundalar. 2001 yılında emlak alanlar ise, 2001 yılı sonuna kadar emlak vergisi beyannamesi vererek, mükellefiyet tesis ettirecek. 2001 yılı için vergi ödemeyecek. İlk vergiyi 2002 yılında ödeyecekler. Kendilerine miras olarak emlak kalmış olanlar için de uygulama benzer durumda.

EMLAK VERGİSİ ORANLARI:

Emlak vergileri, emlağın vergi değeri üzerinden konutlarda binde bir, konut dışı binalarda binde 2, arsada binde 3, arazide binde bir oranında alınıyor. Vergi oranının aynı kalmasına rağmen, vergi hesaplamasına esas teşkil eden vergi değeri her yıl yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılıyor. Bu nedenle her yılın vergisi de o oranda artmış oluyor.

EMEKLİLERİN DURUMU:

Türkiye sınırları içinde tek meskeni bulunan,

Gelirleri sadece emekli aylıklarından ibaret olanlar ile,

Evi olmayan emeklilerin, emekli maaşı ve başka geliri bulunmayan ve tek meskeni olan eşleri, bu yıl da emlak vergisi ödemeyeceklerdir. Fakat emeklilerin, vergi beyannamelerini ve emeklilere ait dilekçeleri vermiş olmaları gerekiyor.

ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ:

Belediyeler tarafından toplanan çevre temizlik vergileri de, emlak vergisinin taksit süresi içerisinde mayıs ve kasım aylarında iki eşit taksitte ödeniyor. İstenilirse tamamı da ödenebiliyor. Çevre temizlik vergilerini binaları kullananların ödemeleri gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!