Abdülkadir Küşin: Ek Emlak Vergisi nasıl ödenecek?

Güncelleme Tarihi:

Abdülkadir Küşin: Ek Emlak Vergisi nasıl ödenecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 1999 00:00

Abdülkadir KÜŞİN
Haberin Devamı

Deprem etkisi yaratan Deprem Vergileri için her şey yazıldı. Yapılan tenkitlerin de çoğu doğru ve gerçek. Ancak, bir de madalyonun tersi var. O da ne pahasına olursa olsun devletin paraya olan ihtiyacı.

Anayasa Mahkemesi'ne başvurulacağı ve deprem vergilerinin iptal edileceği söylentileri, vergi mükelleflerinde bir tereddüt doğurmakta ise de, Anayasa Mahkemesi'nin devlet tahvili ve Hazine bonosu faizleri üzerinden alınacak vergilerle ilgili olanlar dışındaki hükümleri iptal edeceğine pek ihtimal vermiyoruz.

Bu bakımdan, artık tartışmaları bir tarafa bırakarak, sözkonusu ek vergilerin nasıl ödeneceği hususlarını, çıkarılan tebliğler ışığı altında açıklamaya çalışalım.

Ek Emlak Vergisi'ni bina, arsa ve arazileri için 1999 yılında vergi mükellefi olmuş kişiler ödeyecektir.

Ek Vergi, 1999 yılında tahakkuk etmiş vergiler kadar olacaktır. İsteyen Emlak Vergisi mükellefleri Kasım ve Aralık 1999 aylarında beyannamelerini değiştirip emlakların değerini düşürebileceklerdir. Bu şekilde düşük bedeller üzerinden vergiler 2000 yılından itibaren sözkonusu olacaktır. Ek Vergiler de 1999 yılından fiilen ödenen ya da ödenmesi gereken vergiler kadar olacaktır.

Ek Emlak Vergileri biri Aralık 1999 diğeri Mart 2000 ayı içinde olmak üzere, iki eşit taksitle ödenecektir.

Ek Emlak Vergileri için yeni bir beyanname düzenlenmesine gerek olmayacaktır. Vergiler belediyelerce mevcut beyannameler dikkate alınarak tahakkuk ettirilecektir. Pratik olarak, mükellefler 1999 yılında ödedikleri vergilerin makbuzları ile belediyelere gidip, başkaca bilgi ve belgeye ihtiyaç olmadan vergilerini ödeyebileceklerdir.

HİSSELİ KONUTLAR

Her kişi (eş ve çocuklar ayrı ayrı) 120 m2'yi geçmeyen bir mesken için Ek Vergi ödemeyecektir. Bir kişinin birden fazla 120 m2'yi geçmeyen binası varsa, kendisi bir tanesini seçecek ve onun vergisi ödemeyecektir.

Bir kimsenin sahip olduğu bütün meskenler 120 m2'nin üzerinde ise, hepsi için Ek Vergi ödenecektir.

120 m2'yi geçen bir meskene birden fazla kişi sahipse, hissesine 120 m2'den az pay düşen kişi istisnadan faydalanabilecektir. Örneğin 180 m2'lik bir daireye iki kişi sahipse, her birinin payına 180/2= 90 m2 düştüğü için her ikisi de istisnadan faydalanabilecektir.

Bu istisnadan faydalanabilmek için binanın bulunduğu belediyeye bir dilekçe verilecektir.

Tek meskeni olan ve normal vergisini ödemeyen emeklilerin, aynı mesken için Ek Vergi ödemeleri de sözkonusu olmayacaktır.

Bolu, Kocaeli, Sakarya ve Yalova'nın merkez ve ilçelerinde bulunan emlaklar için Ek Vergi ödenmeyecektir.

Depremlerde, varlıklarının en az % 10'unu kaybedenler ile eşini veya anne, baba veya çocuklarından birini kaybedenler de Ek Emlak Vergisi ödemeyecektir.

26.11.1999 tarihine kadar gerektiği halde, hiç Emlak Vergisi beyannamesi verilmemişse, ek vergi, idarece hesaplanacak matrahlar üzerinden alınacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!