ABD'li emeklilik fonunun Türkiye ilgisi

Güncelleme Tarihi:

ABDli emeklilik fonunun Türkiye ilgisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2005 11:49

ABD'nin en büyük emeklilik fonu durumundaki CalPERS, Türkiye'nin, yatırım için yeterli kriterleri yakaladığını bildirdi. CalPERS'in raporunda Türkiye, “İzin verilmiş Gelişmekte olan Piyasalar Listesi”nde, yatırım yapılabilecek ülkeler listesi içinde yer alıyor.

Haberin Devamı

Raporda, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin, önemli gelişme kaydettikleri ve yatırım için aranan yüksek standartları karşılamaya hazır olduklarını gösterdikleri belirtiliyor.

TÜRKİYE'NİN KARŞILADIĞI KRİTERLER

CalPERS'in raporunda, Türkiye'nin, yatırım için aranan kriterler olan “Şeffaflık, siyasi istikrar, istihdam uygulamaları, piyasanın likidite durumu, çalkantılara karşı durumu, yasal sistemi, mali işlem maliyetleri, yatırımcının korunması” gibi unsurları karşıladığı ifade ediliyor.

Türkiye'nin, “yatırım yeterliliği” için gerekli notu sağladığı ve yatırım yapılma hakkını kazandığı kaydediliyor.

Türkiye dışında, Arjantin, Brezilya, Şili, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Hindistan, İsrail, Ürdün, Malezya, Meksika, Peru, Filipinler, Polonya, Güney Afrika, Güney Kore, Sri Lanka, Tayland ve Tayvan da yatırım listesi içinde yer alıyor.

Haberin Devamı

CALPERS'İN ÖNEMİ

Türkiye ile daha önce doğrudan ilgilenmemiş olan CalPERS gibi büyük fonlar, kurumsal yatırımcı olarak kabul edildikleri için, yatırım girişiminde bulundukları borsaya hem istikrar hem de derinlik sağlıyorlar.

Bu arada bir çok gelişmekte olan ülkenin peşinden koştuğu, büyük portföye sahip olan emeklilik ve benzeri fonlar, kredi notunun ”yatırım düzeyinde” olmaması nedeniyle, Türkiye gibi ülkelerden doğrudan menkul kıymet alımı yerine, diğer aracı ülkeler ya da aracı kurumlar vasıtasıyla işlemde bulunuyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!