Güncelleme Tarihi:
Hürriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde görevli Elektrik Öğretmeni Recep Semih Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa Milli Eğitim Müdürlüğünün Ar-Ge ve inovasyon ekibinde bulunduğunu, Fizik Öğretmeni İlhami Aran ile çok sayıda proje ürettiğini söyledi.
Abdestmatik düzeneğinin, Aran'ın fikri olduğunu aktaran Aydın, bir gün camiye gittiklerinde onun, özellikle bel fıtığı ve kilo sorunu yaşayanların abdest alırken ayaklarını musluğa getirdiklerinde destek aradığını fark ettiğini ve proje yolcululuğuna bu şekilde başladıklarını anlattı.
Çalışmaları sonucu desteğin aparat şeklinde olabileceğini düşündüklerini, üzerinde mikrobik etki bulunmaması gerektiğini göz önünde bulundurarak bu düzeneği geliştirdiklerini ifade eden Aydın, şöyle konuştu:
"Bu, dünya çapında bir proje. İhtiyacı çok büyük ama düşünülmemiş bir proje. Bu projeyi başka kişilerin bizden alıp kullanmasını istemediğimiz için 2010 yılında Türk Patent Enstitüsüne giderek başvurduk. Enstitü de bu aparatı patentleyerek Türkiye sınırlarında koruma altına aldı. Aynı zamanda uluslararası patent için de başvuruda bulunduk. Şu anda uluslararası patent olarak da koruma altında. Bu aparata yurtiçinden olduğu gibi yurtdışından da büyük talep var. Özellikle Kuzey Afrika ülkeleri ve Suudi Arabistan'dan çok talep var. Araştırmalarımızda, Arap ülkelerinde abdest alınan yerlerde delikli ızgaralar var ve abdest alacak kişi, ayaklarını bunun üzerine koyuyor. Buralarda çok mikrop barınıyor. Izgaraların ve abdest alınan bölgenin temizliğinin de zor olduğunu gördük. Abdestmatik aparatını gören, hacca veya umreye gitmiş sanayiciler, o bölgede bu aparata çok ihtiyaç olduğunu ve bunu pazarlamak istediklerini söyledi."
- Mevzuattan kaynaklanan sıkıntılar
Aydın, başta projenin Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklendiğini belirtti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin, tarihi Ulu Cami girişinde 40 çeşmenin bir arada bulunduğu abdest alma yerine bundan koymalarını istediğini dile getiren Aydın, "Maliyetini kendimiz hallederek oraya bunu monte edecektik. O sırada projenin sürdürülebilirlik kısmında duraksama oldu. O duraksamayla diğer iller devreye girdi. İstanbul'daki Esenler Belediyesi ile Konya Büyükşehir Belediyesinin talepleri oldu. Şu ana kadar Türkiye'de hiçbir yerde kullanımına başlamadık. Bursa'dan ve Ulu Cami'den başlamasını istiyoruz" ifadesini kullandı.
Recep Semih Aydın, söz konusu aparatı evlerinde kullanmak isteyen vatandaşlardan da talep aldıklarını aktardı.
Bu ürünün paslanmaz çelikten olanının maliyetinin 40 lira, plastikten yapılanının da 20 lira olduğu bilgisini veren Aydın, şunları kaydetti:
"Abdestmatikte seri üretime geçmeyi çok istiyoruz ancak mevzuattan kaynaklanan sıkıntılardan dolayı bunu bir türlü gerçekleştiremiyoruz. Simitmatik, abdestmatik, akıllı baca gibi kullanılabilecek birçok proje yaptık. Pazarlama bilmediğimiz için bazı ufak tefek eksikliklerimiz olabilir. Öğretmen olduğumuz için resmi kimliğimizle firmalarla diyaloğa giremiyoruz. Girdiğimiz takdirde diyalog, okulla kurum arasında oluyor. Bu projelerimizi hem Türkiye'ye hem de başka ülkelere pazarlamak istiyoruz. Bu aparat, patentli ürünümüz ama ticari anlaşma yapamıyoruz. Bu şekilde projeler içinden çıkılmaz hale geliyor. Amacımız, bu projeleri okullardan çıkarıp gerçek hayatta kullanılabilir hale getirmek."