Güncelleme Tarihi:
G-20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, dünya ekonomisine yönelik riskleri ve İngiltere’nin AB’den ayrılma kararını Çin’in Çengdu şehrinde değerlendiriyor.
Reuters'ın haberine göre Türk hükümeti, G-20 toplantısının sonuç bildirgesine, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili bir paragrafın eklenmesini talep etti. Bu paragrafta şöyle denilecekti: “Sürdürülebilir büyüme için hukuk devletini güçlendirmek önemlidir ve biz, ekonomik istikrar ve refahı geliştirme yolunda Türkiye’nin meşru hükümetini destekliyoruz.”
Habere göre Avrupa Birliği ülkeleri bu paragrafın eklenmesine karşı çıktı. Bir G-20 yetkilisi, “Türkiye bildiride yok” ifadesini kullandı.
Bir başka yetkili ise görüşmelerin sürdüğünü ve sonuç bildirgesine, "G-20 ülkelerinin istikrarlı bir Türkiye istediğine" dair bir cümlenin eklenebileceğini belirtti.
Ancak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin bu yönde bir girişimi olmadığını Twitter hesabından duyurdu.
G-20 sonuç bildirgesi global ekonomiyi ilgilendiren konuları kapsar. Türkiye'de yaşananlara referans olmayacak. Böyle bir girişimimiz yok.
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) July 23, 2016
Bu arada Bloomberg televizyonu da, Reuters'ın haberinde geçen paragrafın G-20 toplantısında dağıtılan metinde "parantez içinde" yer aldığını belirtti.
Bu tür toplantılarda üzerinde henüz anlaşma sağlanmamış ifadeler parantez içinde metne ekleniyor.
Çengdu'daki toplantıda sonuç metninin nihai halini alması için görüşmeler sürüyor.
REUTERS, ŞİMŞEK'İN SÖZLERİNİ DE YANLIŞ ÇEVİRMİŞTİ
Perşembe günü yabancı basın mensuplarına konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in "Şu anda 1000'den fazla kamu kuruluşu çalışanı aranan durumunda" şeklindeki sözleri de Reuters tarafından "1000 asker" olarak abonelerine servis edilmiş, hemen ardından Şimşek'in açıklamasının yanlış tercüme edildiği duyurulmuştu.