AB'den ikramiyelere karşı ortak tutum

Güncelleme Tarihi:

ABden ikramiyelere karşı ortak tutum
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2009 13:20

Avrupa Birliği liderleri, bankacılara ödenen ikramiyeler konusunda ortak bir tutum belirlediklerini duyurdu.

Haberin Devamı

BBC'nin haberine göre, liderler arasında görüş ayrılıkları önemli ölçüde giderilmiş durumda

Bu ortak tutuma göre, finans sektörüne bağlayıcı kurallar getirilmesi ve banka yöneticilerine ödenecek ikramiyelerin bankaların performansına oranlı olması öngörülüyor.

Avrupa Birliği lidelerlerinin önerileri, gelecek hafta Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenecek G20 zirvesinde sunulacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy Brüksel'deki bir toplantıda, bankacıları büyük riskler almaya yönelten aşırı ikramiyelere karşı önlemler alma konusunda tüm Avrupa liderlerinin ortaklaştığını söyledi.

Amerikalı yetkililer ise Başkan Obama'nın, finans sektöründe, ikramiyelere sınır getirilmesi fikrine karşı çıktığını söylüyor.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, önümüzdeki hafta yapılacak olan G20 liderler zirvesinin uzun vadede, banka yöneticilerine ödenen yüklü ikramiyelere karşı durulması da dahil olmak üzere, daha yakın ekonomik işbirliği konusunda anlaşmaya varacağından emin olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

AB dönem başkanı İsveç'in Başbakanı Frederik Reinfeldt da "artık bu işe bir dur demenin zamanı geldi" diyerek Brown'a destek verdi.

Reinfeldt'ın dikkat çektiği bir diğer konu da iklim değişikliği görüşmelerinin çok yavaş ilerlediği oldu. İsveç başbakanı, AB liderlerinin bu konuda kendi ifadesiyle "dünyanın geri kalanı için uyandırma zilini çalması gerektiğini" söyledi.

AB liderleri Brüksel zirvesinde bankacıların ikramiyelerine küresel düzeyde "yaptırımlar" getirilmesi konusunda tek ses olma kararı aldı.

İngiltere ve ABD ile bu konuda bir uzlaşmaya varılabilmesi için Fransa, ikramiyeler konusunda üst sınır ısrarından vazgeçti, bunun yerine bu konuda daha sıkı düzenlemeler getirilmesi karara bağlandı.

Yoksul ülkelere karbon salımı şartlı yardım

Liderler ayrıca zengin devletlerin, gelişmekte olan ülkelere iklim değişikliği ile mücadele için mali destek sağlaması gerektiği konusunda da uzlaştı.

Buna göre gelişmekte olan ülkelere 2020 yılına kadar yılda 150 milyar dolar verilmesi gerekebilecek.

Ancak bu para, ilgili ülkelere, karbon emisyonlarını azaltma yolunda ciddi adımlar atmaları şartıyla verilecek. BM'in İklim Değişikliği zirvesi Aralık ayında Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!