Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2003 01:59
AB standartlarına göre sadece portakal, limon gibi ürünlerin marmeladı olabileceği yönündeki mevzuat, Viyana ile Brüksel arasında gerginlik yarattı. AB'nin, Avusturya'nın bir köyünde üretilen kayısı marmeladına müdahale etmesi üzerine Avusturya Cumhurbaşkanı Thomas Klestil devreye girdi ve ‘‘Bunlar bize göre marmelattır’’ dedi.
Avusturya'nın bir köyünde üretilen kayısı marmelatı, AB standartlarına göre marmelat kabul edilmeyecince Brüksel ve Viyana hattında gerginlik çıktı. Avusturya Cumhurbaşkanı Thomas Klestil dahil tüm siyasiler ayaklandı. AB Komisyonu'nun, içinde meyvenin tanesinin yer aldığı ürünlerin marmelat değil, 'reçel' olabileceğini belirtmesi ve Avusturya'dan ihraç edilmek istenen ürünün 'marmelat' olarak adlandırılmasının AB mevzuatına aykırı olduğunu belirtmesi Viyana'yı kızdırdı.
Marmelat krizi Avusturyalı üretici Johan Thiery'nin ürettiği reçeli, kayısı marmelatı diye etiketlendirmesi üzerine patlak verdi. AB müfettişleri, büyükannesinin tarifiyle yaptığı reçelleri, marmelat olarak adlandıramayacağına karar verince, üretici hapis cezasıyla karşı karşıya kaldı. AB standartlarına göre limon, portakal gibi meyvelerin marmelatı olur, çilek, kayısı gibi küçük taneli meyvelerin ise reçeli olurdu.
Bunun üzerine Avusturya'nın en çok satan Kronen Zeitung gazetesi, çiftçiyi ve marmelatlarını savunmak için büyük bir kampanya başlattı. Aşağı Avusturya'nın Halk Partili valisi Erwin Proell, ‘‘Brüksel pis ellerini, geleneklerimizden uzak tutsun’’ diye uyarıda bulundu.
Brüksel-Viyana hattında, ‘‘Marmelat mı, reçel mi’’ tartışması giderek hararetlendi. Avusturya Cumhurbaşkanı Thomas Klestil ise bir Avusturya köyünde yapılan bu ürünlerin asırlardan beri 'Marmelat' olarak adlandırıldığını belirterek, AB Komisyonu'na bir yazı yazdı.
Viyana, AB Komisyonu'nun bu konuda hazırladığı mevzuatın İngiltere'nin görüşleri dikkate alınarak şekillendirildiğini belirtti ve AB ülkelerinin bir çoğunda İngiltere'nin AB içinde koyduğu kuralların geçerli olmadığını öne sürdü. AB standartlarına göre domates ve salatalık da sebze statüsüne değil, reçellik meyve statüsüne giriyor.