Güncelleme Tarihi:
Özcan, bankanın yeni vizyonunu paylaşmak için düzenlediği toplantıda, Türkiye’nin artık eski Türkiye olmadığını ifade ederek, “Güçlü, kalkınan, tüm dünyanın gıptayla baktığı, lider bir Türkiye var. Biz de müşterilerimize daha iyi hizmet sunabilmek, güçlü Türkiye’nin ekonomisine daha fazla destek olabilmek ve VakıfBank’ın gücüne güç katabilmek için yeni dönem vizyonumuzu ‘Güçlü Türkiye’nin Lider Bankası’ olarak belirledik” dedi.
DOLARDAKİ ARTIŞ
Dolardaki artışın Türkiye’nin gerçekleriyle uyuşmadığını dile getiren Özcan, şöyle devam etti: “Yurtdışı borçlanmada bir sıkıntı yaşanmaz. Ülke notunun düzelmesi halinde ise borçlanma maliyetlerimiz düşer. Biz döviz pozisyon açığı vermiyoruz, müşterilerimize kredi kullandırırken de buna dikkat ediyoruz ve açığı olana kredi vermemeye çalışıyoruz. Hem müşteriyi hem kendimizi koruyoruz. Uluslararası finans çevreleriyle çok iyi diyalogumuz var. 2016-2017’ye baktığımızda sendikasyon kredilerinde sınırlı bir maliyet artışı oldu.”
Özcan, Türkiye’nin tüm büyük projelerine finansman desteği sağladıklarını kaydederek, Türkiye’nin Otomobili projesine de destek vermekten çekinmeyeceklerini dile getirdi.
HAZİNE İLE VAKIFLAR HİSSE DEVRİNE ÇALIŞIYOR
VAKIFBANK Genel Müdürü Özcan, bankanın yüzde 58.5 hissesinin sahibi olan Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Hazine’ni hisse devri konusunda çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bu hisseleri Hazine’ye devretmesi bir iç işlemdir aslında. Biz yine kamu bankası olarak devam edeceğiz. Satış görüşmelerine bizim buna müdahil olmamız mümkün değil. Bu görüşmelerin sürdüğünü ve ileri bir aşamaya geldiğini biliyorum. Bu devrin bize çok önemli etkisi olmayacak” dedi.
TÜRKİYE’DE MEVDUAT PASTASI ÇOK KÜÇÜK
CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın faiz kaygılarına ve değerlendirmelerine aynen katıldığını söyleyen Özcan, şöyle konuştu: “Bir ekonomide büyüme ancak yatırımlarla mümkün olur, yatırımların finanse edilmesi önemli. Finanse edilmezse yapamazsınız. Türkiye gibi bir ülkenin yüzde 5’in üzerinde büyümesi lazım, faizin artmasının çeşitli sebepleri var. İç ve dış faktörlerin yanı sıra çok önemli bir sebebi Türkiye’de mevduat pastasının küçük olmasıdır. Tüm mevduat 450 milyar dolar civarında bir rakam. Bir Deutsche Bank’ın bir Societe Generale’in mevduatı kadar bir rakam. Bir Avrupa bankasının mevduatı sistemden büyük, gerçek bu mevduat pastası küçük. İkincisi de sermaye piyasaları yeterince gelişmemiş. Ekonominin finansmanını ağırlıklı olarak bankalar üzerinden yapıyoruz. Tüm yük onlarda, ana finansman kaynağı mevduat az olunca talep arz meselesi yukarı çıkabiliyoruz . Makul seviyeye indirmek gerekir.”
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR