Güncelleme Tarihi:
HİLELİ yazılım ile, dizel motorların emisyon kontrollerinden geçmesini sağladığı için Amerika’da büyük bir skandala imza atan Alman Volkswagen, 14.7
SATIŞ VE İHRACAT YASAK
Ancak ABD’de toplam 475 bin aracın şu ana kadar 240 bine yakını 12 bin 500 ile 40 bin dolar arasında fiyatlarla geri alan Volkswagen bayileri, şimdi bu araçları depolayacak yer sorunu yaşıyor. Şu ana kadar Detroit’in dışındaki NFL stadyumunda, Baltimore Limanı’nda ve California’daki Hava Kuvvetleri üssündeki depolama alanlarını kullanan Volkswagen, sayının her geçen gün artmasıyla yeni depolama alanları arayışına girdi.
ABD basınının merceğinde olan bu depolama alanlarındaki araç yoğunluğu dikkat çekerken, rakamın her geçen gün artması ise büyük problemleri beraberinde getiriyor. Asıl sorun ise geri alınan otomobillerdeki sorunun çözülmemesi halinde bu araçların ne olacağı hakkında yaşanmaya başladı. Düzeltmenin bir yolu bulunmazsa VW bayilerinin bu araçları satması yasak. Yapılan anlaşma gereği bu araçların çevresel şartları karşılamadan ki bunun çok zor olduğu belirtiliyor, daha az emisyon standartlarına sahip ülkelere bile ihraç edilmesi yasak. Yani Volkswagen bırakın ABD’de bu araçları tekrar satmayı, emisyon kanunları daha esnek olan Türkiye ve benzeri ülkelere bile ihracatı yasak.
Yapılan açıklamalarda Amerika’de her hafta 15 bin Volkswagen sahibinin ellerindeki 2 litre dizel motora sahip Jetta, Golf, Passat, Beetle ve Audi A3 modelini 40 bin doları bulan fiyatlara bayilere sattığı belirtiliyor. 18 Şubat’tan itibaren 288 bin VW sahibinin araçlarını geri satmak için başvurduğu son rakamlara göre 238 bin adedin üzerinde aracın geri alındığı belirtiliyor. 52 bin VW kullanıcısı ise araçlarını tutacağını ve sorunun çözülmesi halinde servise götüreceklerini açıklamış. Toplam geri alınacak araç sayısının ise bu yıl sonunda 475 bini bulması bekleniyor. Şimdiden bu araçları depolamak için sorun yaşanırken sayının iki katına çıkmasıyla görüntünün daha da vahim bir hale geleceği belirtiliyor. Volkswagen’in emisyon sorununu düzeltmeden bu araçların satışına yasak konduğu için Amerika’nın bir çok kentinde devasa depo alanlarının görüntüsünün artacağı belirtiliyor. Eğer böyle giderse geri alınan araçların, durduğu açık alanlarda çürüme riskinin bulunduğu ve 2-3 yıl içinde tam anlamıyla hurda mezarlıklarını andıracağından endişe ediliyor.
Lüks markalar dizel kıskacında
TÜM dünyada emisyon kuralları her geçen gün sertleşip oranlar düşerken, bazı büyük Avrupa şehirlerinde şimdiden dizel araçların yasaklanacağı tarihler açıklanmaya başladı. Yani önümüzdeki 3-4 yıl içinde Paris, Londra gibi büyük şehirlerde dizel araç kullanmanın pek mümkün olmayacağı sonucu ortaya çıkarken, tüm Avrupa’da sert emisyon kanunları gereği satışların hızla düşeceği belirtiliyor.
Kuşkusuz bu noktada bir çok otomobil markası düşük emisyonlu alternatif motor teknolojiler üzerine yatırımlarını artırırken, en büyük sorunu ise lüks markaların yaşayacağı ortada. Çünkü özellikle emisyon kurallarının sertleştiği Avrupa’da orta sınıftaki araçlarda dizel satışları hızla düşürken, lüks sınıftaki araçlardaki dizel oranları ise tam tersine yükselmiş durumda. 2016 yılında Avrupa lüks sınıfta Land Rover satışlarının yüzde 95’i dizel modellerden oluşurken, Volvo’da bu oran yüzde 80, Jaguar’da ise yüzde 90’a çıkmış.