Güncelleme Tarihi:
Resesyona girmesinden endişe edilen ABD ekonomisi için emlak sektöründen sonra tüketimin lokomotiflerinden kabul edilen otomotivden de tehlike sinyalleri gelmeye başladı. Emlak sektöründe yaşanan daralma ve ev satışlarındaki düşüşün ardından nisan ayında otomobil satışları da 1998 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Nisan ayına ilişkin ABD pazarındaki satış rakamlarını açıklayan otomotiv devleri ciddi bir hayal kırıklığı yaşıyor. Üstelik ABD'li otomotiv devi GM'i koltuğundan edip pazarda bir numara olan Japon otomobilci Toyota gibi Asyalı üreticilerin bile satışları düşmeye başladı. GM'den Ford'a, Nissan'dan Toyota'ya kadar birçok üreticinin satışları Nisan ayında, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 20'ye yaklaşan düşüşler yaşadı. Pazar lideri Toyota'nın nisan satışları bir yıl öncesine göre yüzde 4,3 düştü. Diğer Asyalı üreticilerin de aynı dönemde yüzü gülmedi. Honda'nın satışları yüzde 9,1, Nissan'ın satışları ise yüzde 18 düşüş yaşadı. GM'in satışları yüzde 9,8, Ford'un satışları yüzde 18 düştü. Toyota'nın satışları nisan ayında 210 bine gerileyerek 2005 yılının mayıs ayından bu yana ilk aylık düşüşünü yaşadı. Bir ay öncesine kadar 86 binin üzerinde satış yapan Nissan ise Nisan ayında 71 bin 124 araç satabildi. Ford'un nisan ayı satışı 227 bin 619 olurken, GM'in satışları da 307 bin 554'e geriledi. Sektör analizi yapan Autodata'nın verilerine göre geçen yılın aynı ayında 16.7 milyon olan hafif araç satışları ise geçen ay 16.3 milyona geriledi. Uzmanlar satışlardaki bu beklenmedik düşüşün bir aylık bir dalgalanmadan mı ibaret olduğunu yoksa ABD'de yavaşlayan tüketim harcamalarının yeni bir habercisi mi olduğunu tespit etmeye çalışıyor.
Â
YÃœZDE 20 Ä°SKONTO YETMEDÄ°
Wall Street Journal'da yer alan habere göre ABD'deki hafif araç satışları 1998 yılından bu yana en düşük seviyesine gerilemiş durumda. Uzmanlara göre emlak sektöründeki yavaşlama ve artan enerji fiyatları sene sonuna kadar otomobil satışlarının daha da düşmesine neden olabilir.
Otomotivcilerin son birkaç aydır satışları artırmak için müşterilere sundukları avantajlı satış paketleri de işe yaramadı. Pazar araştırma kuruluşu CNW'nun verilerine göre nisan ayında tüketicilere sunulan indirim oranı yüzde 19,4'e kadar çıktı. Oysaki mart ayında peşin yapılan satışlarda yüzde 18,6, bir yıl önce ise yüzde 16,3'lük iskontolara gidilmişti.
ABD'de benzin fiyatı galon başına 3 dolara yaklaşmış durumda. Otomotiv Organizasyonu AAA'nın verilerine göre bir ay öncesine kadar galon başına 2,66 dolardan satılan benzin nisan ayında 2,95 dolara kadar yükseldi. Kısacası benzin fiyatları en son 2005 yılının eylül ayında gördüğü galon başına 3,06 dolarlık rekorun kapısına dayanmış durumda.
Â
TÃœKETÄ°M DARALIYOR
Geçen hafta açıklanan verilere göre, mevcut (ikinci el) konut satışları martta üst üste 8'inci ayda da gerileyerek, yüzde 8,4 düştü. Bu, Ocak 1989'dan bu yana kaydedilen en sert düşüş oranı oldu. Emlak sektöründeki yavaÅŸlama devam ederse ev fiyatlarındaki düşüş de sürecek. Bu durum ise aldıkları kredilerle konut kadar otomobile de yatırım yapan tüketicilerin harcamalarını kısmasına neden olacak. Ayrıca benzin ve yakıt fiyatlarındaki artış ve inÅŸaatlarda görülen yavaÅŸlama da bu sektörde kullanılan araçlara olan talebi azaltacak. Nisan ayı verilerine bakıldığında inÅŸaat sektöründe kullanılan iÅŸ makinaları, kamyon ve kamyonetlerin satışı da yüzde 7,6 düşüşle 1 milyon 338 bine gerilemiÅŸ durumda. Öte yandan istatistik ÅŸirketi ADP'nin açıkladığı resmi olmayan istihdam verileri de tüketimde düşüş yaÅŸanacağına iÅŸaret ediyor. Nisan ayındaki istihdam artışı son 4 yıl içindeki en düşük seviyesine geriledi. Nisan ayında madencilik, imalat ve inÅŸaat sektöründe 42 bin kiÅŸi iÅŸten çıkarıldı. Madencilik ve inÅŸaat sektöründeki daralma 2001'den bu yanan yaÅŸananların en büyüğü oldu. Yüksek faiz oranları, düşük gelirlilere yüksek faizle mortgage kredisi veren subprime piyasasının üzerinde batık krediler nedeniyle oluÅŸan baskı ve yüksek yakıt fiyatlarının yılın ikinci çeyreÄŸinde satışları daha da düşüreceÄŸi beklentisi hakim.Â