Güncelleme Tarihi:
Avrupa’ya yönelik endişelerle kayıpları artan piyasalarda Lehman Brothers’ın çöküşünden sonra yaşanan en büyük kargaşa ortaya çıktı. New York Borsası dün güne toparlanmayla başlasa da bir gün önceki çakılması, Asya, Avrupa borsaları ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) dün sert düşüş şeklinde yansıdı. Borsa, dün yüzde 5.52 düşüşle 21.5 milyar lira düzeyinde eridi. 5 işlem gününde üst üste değer kaybeden İMKB’de toplam erime 43.8 milyar TL’yi buldu.
Hatalı işlem söylentisi
New York Borsası önceki günkü işlemlerin ilk iki saatinde yüzde 9 düşüş yaşadı. Ancak daha sonra kayıpların bir kısmının geri alındı, ‘hatalı işlem’ şüphesi gündeme geldi. Dow endeksi 998.5 puanla bugüne kadar gün içinde görülen en büyük düşüşünü yaşadı. Dow Jones’ta yüzde 3.2, S&P 500’de yüzde 3.2, Nasdaq’ta da yüzde 3.4’le sert kayıp gerçekleşti.
Asya borsaları çöktü
ABD borsalarında önceki gün yaşanan kayıpların ardından Asya borsaları da Yunanistan’daki borç krizinin küresel piyasalarda neden olduğu sarsıntıyla değer yitirdi. Japonya’nın Nikkei Endeks’inde yüzde 4’e yakın düşüşle, bir yıldan uzun sürenin en büyük düşüşü yaşandı. Çin Borsası 1.87 Hong Kong borsası ise 1.06 değer kaybetti.
İMKB yüzde 5.52 düştü
ABD, Asya ve Avrupa borsalarındaki sarsıntı, İMKB Ulusal 100 Endeks’inin güne hızlı düşüşle başlamasına neden oldu. İMKB açılışta 53 bin 804 puana kadar geriledi. İlk senası yüzde 3.66 değer kaybederek 53.720 puandan kapattı. Günün ikinci yarısında ise Avrupa borsalarında kayıplar arttı. ABD borsalarınında açılışta aşağı yönlü hareket etmesiyle birlikte İMKB’de satışlar hız kazandı. Borsa en düşük 52.150 puana kadar geriledi. Gün sonunda yüzde 5.52 oranında değer kaybeden İMKB Ulusal 100 Endeks’i 52.689 puandan kapanış gerçekleştirdi.
1 günde 21.5 milyar TL
Böylece İMKB’de 1 günde 21.5 milyar TL’lik buharlaşma yaşanırken, borsanın değeri de 379 milyar 766 milyon TL’den, 358 milyar 176 milyon TL’ye geriledi. 5 gündür üst üste değer kaybeden borsada 1 haftalık erime ise 43 milyar 806 milyon TL’yi buldu. Geçen hafta cuma günü 401 milyar 982 milyon TL olan piyasa değeri ise 358 milyar 176 milyon TL’ye geriledi.
Yüzde 10.63 değer yitirdi.
İMKB dünkü sert düşüşle 3.076 puanlık değer kaybederken geçen hafta cuma gününü 58.959 puan kapanışına göre 1 haftada 6.270 puanlık düşüş gerçekleştirdi. Böylece 5 işlem gününde İMKB Ulusal 100 Endeks’inin kaybı yüzde 10.63’e ulaştı.
Hangi borsa dün ne kadar geriledi
Almanya -3.4
Fransa -5.65
İngiltere -4.10
Yunanistan -2.86
Belçika -4,00
Macaristan -6.4
İtalya -2.77
İspanya -4.00
Türkiye -5,05
Hollanda -3.39 ABD Nasdaq -2.3
ABD Dow Jones -1.65
* Türkiye saati ile 18.00 verileridir.
Dolar 1.60 TL’ye kadar tırmandı
DÖVİZ piyasasında Euro’nun dolar karşısında değer kaybı ve yaşanan tedirginlikle hızlı yükseliş yaşandı. Önceki gün piyasalar tarafından Yunanistan için beklenen açıklamalar yapmak yerine sözlü destek verdiği görülen Avrupa Merkez Bankası’nın hayal kırıklığı ile tırmanmaya başlayan dolar dün açılışla birlikte bankalararası piyasada 1.5967 TL’ye kadar tırmandı. Ardındann gelen tepki ile birlikte dalgalı bir seyir izleyen dolar bugün valörlüde 1.5757 TL’den işlem gördü. Dolar serbest piyasada 1.5630 TL’den kapanış yaptı.
Altın fiyatları yükseldi, çeyrek 100 lirayı aştı
KÜRESEL piyasalarda yaşanan gerginlik altın fiyatlarınında hızla yükselişini beraberinde getirdi. Altının ons fiyatı uluslararası piyasalarda yüzde 3 artarak 1.210 doların üzerine çıktı. Böylece altının onsu bu yükselişle birlikte 4 Aralık 2009’da kırdığı psikolojik sınır kabul edilen 1.200 dolar seviyesinin yeniden üzerine çıktı. Altının tarihi zirvesi ise 1.226 dolarla yine aynı tarihte görülmüştü. Altının ons fiyatındaki yükseliş içeride de etkili oldu. Serbest piyasada çeyrek altının satış fiyatı 100 liraya yükselirken, Cumhuriyet Altını da 403 liradan işlem gördü. ABD merkezli fon yönetimi şirketi Merk Mutual Funds’ın Başkanı Axel Merk, altındaki yükselişle ilgili “Altın da bir başka para birimi olarak görülebilir. Şu anda yaşanan sadece Yunanistan ya da Avrupa sorunu değil aksine küresel bir sorun. Altın da, risksiz başka yatırım aracının olmadığı ortamda, yatırımcıların varlıklarını çeşitlendirebilmesinin bir yolu” dedi.
Sıkıntı artarsa keskin bir küresel yavaşlama olur
AVUSTRALYA Merkez Bankası, Avrupa’nın borç sıkıntısının artmasının “keskin” bir küresel ekonomik yavaşlamaya neden olabileceği uyarısında bulundu. Banka, Avrupa’daki mali sorunların şiddetlenebileceğini, yatırımcılarca risk alımının azalmasını teşvik edebileceğini ve dünya ekonomisinde keskin bir yavaşlama yaratabileceğini belirtti. Avustralya Başbakanı Kevin Rudd ise Yunanistan ile özellikle ülkenin borcu ve Avrupa’nın Yunanistan’ın yanında olma kabiliyeti konusunda sorun olduğunu ve piyasaların bu düzenlemeleri yetersiz olarak değerlendireceğini belirtti.
İspanya resesyondan çıkış işareti verdi
İSPANYOL ekonomisi resesyondan çıkışın ilk işaretini verdi. Merkez Bankası, İspanyol ekonomisinin, yılın ilk çeyreğinde yüzde 0.1 oranında büyüdüğünü bildirdi. Birinci çeyrekte yüzde 0,1 büyüyen İspanyol ekonomisi, altı çeyrekten buyana devam eden resesyon sarmalından kurtuldu. İspanya’da işsizlik, nisan ayında, 8 aydan buyana ilk kez düşüş göstermişti. Yunanistan’daki ekonomik krizin İspanya’ya sıçrayabileceği kaygıları, bütün dikkatlerin bu ülkeye çevrilmesine neden olmuştu.
Asya ekonomilerine önemli etkisi olmaz
JAPONYA Ulusal Strateji Bakanı Yoshito Sengoku, Avrupa’nın Yunanistan’ın durumunu uygun şekilde ele aldığını belirtti. Sengoku, Japon hükümetinin Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu ile temasta olduğunu, Tokyo’nun finansal piyasaları yakından izlediğini söyledi. Sengoku, Yunanistan’daki ekonomik krizin Asya ekonomilerine önemli bir etkisinin olmayacağını ifade etti.