Güncelleme Tarihi:
EKONOMİK alanda Türkiye’nin global bir marka olmaya başladığını dile getiren ABD Ticaret Bakanı John Bryson, “90’lı yıllarından sonra Türkiye’nin bu potansiyelini kendim görmüştüm. Türkiye’nin o zaman başlatmış olduğu altyapı geliştirme, özelleştirme ve yabancı yatırım çekme politikalarını görmek için Edison International CEO’su olarak Türkiye’ye gitmiştim. Açık olan bir şey var. O da Türkiye’nin artık küresel bir ekonomik oyuncu haline geliyor olması” dedi.
2023 hedefine ulaşabilir
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ile Center for American Progress’in (CAP) düzenlediği toplantıda konuşan John Bryson, şunları söyledi: “Türkiye’de kişi başına düşen GSMH (Gayri Safi Milli Hasıla) son on yılda üç kattan fazla artmıştır. Türkiye artık dünyanın en büyük 17’nci ekonomisi olan ve G-20, WTO ve OECD’nin aktif bir üyesidir. 2011 yılında, Türkiye yüzde 8 civarında bir büyüme oranı ile dünyanın ikinci en hızlı büyüyen ekonomisi Geleceğimiz çok parlak
Türkiye ve Amerika’nın bugün oldu. Ve bugün Ankara’nın hedefi 2023 yılında Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapmak. Bence bu hedefe ulaşılabilir.”
birçok alanda ortak işbirlikleri bulunduğunun altını çizen John Bryson, şöyle konuştu: “ABD’de, ilişkilerimizin her gün güçlendiğini görebilirsiniz. Artık Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent gibi kurumsal liderler görebiliyorum. ABD’de okuyan Türk öğrencileri ve kültürümüze zenginlik katan 1 milyondan fazla Türk-Amerikan görebilirsiniz. Amerika tüm bu bireylerin katkılarından büyük ölçüde yararlanmıştır. Ben iki ülkenin ekonomik geleceğini çok parlak görüyorum.”
Ticaret hacmi artıyor
İki ülke arasındaki ticaret hacminin de gelişmeye başladığını dile getiren John Bryson, “Aynı zamanda ABD, Türk ihracatında da rekor düzeyde bulunmaktadır. Bu düzey Türkiye’nin diğer ülkelere yapılan ihracattan hızlı büyümektedir. Ticaretimiz geçen yıl rekor kırarak 20 milyar dolara çıktı” dedi.
Ortaklıklar kurabiliriz
TÜRKİYE’nin ABD Başkanı Barack Obama’nın Ulusal İhracat Girişimi’nin anahtar ülkelerinden biri olduğunu hatırlatan John Bryson şunları kaydetti: “Bu kapsamda 2010 yılında açıkladığımız, Stratejik Ekonomik ve Ticaret İşbirliği Çerçevesi’nin sadece ticaret değil, birçok alanda ortak çıkarların geliştirilmesi yönünde faaliyet gösterdik. O nedenle Haziran’da Türkiye’de yapılacak toplantıya da bizzat katılmayı planlıyorum. Şu anda yardımcım Michael Camunez’in toplantının zemin hazırlıkları için Türkiye’de. Türkiye, Avrupa’nın yanı sıra Ortadoğu ve
Kuzey Afrika pazarıyla da güçlü ticari ilişkileri olan bir ülke. ABD’nin de güçlü patent sistemi ve tedarik zinciri var. İki ülke iş adamları Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da ortaklık kurması oldukça yararlı sonuçlar verebilir.”
Yeni pazarlara yatırım yaptık, ihracatı artırdık
TÜRKİYE’nin elde ettiği ekonomik başarıda yeni pazarlara yatırım girişimlerinin önemli rol oynadığını söyleyen Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, “Son on yılda Türk işadamları bu oluşumları ticari ilişkilerimizi ve işbirliğimizi geliştirmek ve ileriye götürmek için bir fırsat olarak görmektedir. Türk Amerikan ticari ilişkileri durağan olmasına rağmen Türkiye’nin ihracatı son 10 yılda 3 katına çıkmıştır. Türkiye, Afrika Güney Amerika ve doğudaki pazarları keşfetmiştir. Halen ihracatımızın yarısını Avrupa’ya yapmaktayız. Sadece Afrika ile olan ticaretimiz son on yılda 5 katına çıktı. Türkiye’nin ekonomik krizden hızla çıkmasına yardımcı olmuştur. Ayrıca 2010 yılındaki yüzde 9’luk ve 2011’deki yüzde 8.5’lik büyüme gerçekleşti. Türkiye olarak Amerika ile sınırımız yoktur ve de Amerika ile serbest ticaret antlaşmamız da bulunmamaktadır. Fakat uzun ittifakımız birbirimizi daha iyi anlamamızı gerektirmektedir. Bu da çok çalışarak gerçekleştirilebilir.”