Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2009 00:00
ABD Çalışma Bakanlığı’nın raporunun ortaya çıkması üzerine Türkiye karşı girişimde bulunmayı kararlaştırdı. Türkiye çocuk işçiliği konusunda en iyi mücadele eden 3 ülkeden biri olarak seçildiğini hatırlattı.
ABD Çalışma Bakanlığı’nca çocuk işçiliği ve zorla çalıştırmaya ilişkin hazırlanan raporda, “Türkiye’de 8 ürünün üretiminde çocuk emeği kullanıldığı” ileri sürülünce, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı rapora gerçeği yansıtmadığı gerekçesiyle tepki gösterdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye’nin ILO Genel Kurulu’nda çocuk işçiliği konusunda en iyi mücadele eden 3 ülkeden biri olarak seçildiğini hatırlattı.
ABD Çalışma Bakanlığı Uluslararası Çalışma İlişkileri Bürosu Çocuk İşçiliği, Zorunlu İşçilik ve İnsan Ticareti Birimi, 2005 ve 2008 İnsan Ticareti Kurbanlarının Korunmasına İlişkin Yeniden Yetkilendirme Yasaları gereğince bir rapor hazırladı. Raporda, bazı ülkelerde çocuk işçiliği ya da zorla çalıştırmayla üretilen malların listesine yer verildi. Rapordaki tespitlere kaynak olarak ILO raporları, bilimsel çalışmalar, sivil toplum örgütlerinin raporları ve ABD elçiliklerinin bildirimleri gösterildi.
55 ülke 122 ürün
Rapor için ABD Başkan Yardımcısı Joseph R. Biden’e hitaben yazılan sunuş yazısında, raporun, “uluslararası standartlar ihlal edilerek zorunlu işçilik ya da çocuk işçiliği ile üretildiğine inanılan” 58 ülkeden 122 ürünün listesini içerdiği bildirildi. Rapora göre, çocuk işçiliğiyle üretilen ürünler 60’ı tarımsal, 38’i sanayi, 23’ü maden ya da ocaklardan çıkarılan ve 1’i pornografi olarak dağılım gösteriyor.
Raporda, Hindistan’da 18, Bangladeş ve Brezilya’da 13, Filipinler ve Uganda’da 12, Arjantin ve Meksika’da 11, Burma’da 9, Kolombiya, Bolivya ve Türkiye’de 8 ürünün üretiminde çocukların çalıştırıldığı öne sürüldü. Türkiye’de çocuk emeği kullanılarak üretilen ürünler narenciye, pamuk, kimyon, mobilya, fındık, yer fıstığı, bakliyat, şeker pancarı olarak sıralandı. Bunun üzerine bir girişimde bulunma kararı alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu raporun gerçekleri yansıtmadığını savundu. Türkiye’de yasa dışı olarak çalıştırılan çocukları çalıştıranlara yönelik takibat sonuçlarını gösteren resmi istatistiklere ve güvenilirliği şüpheli diğer kaynaklardan alınan bilgilere dayandırıldığının ifade edildiğine yer verilen açıklamada, Türkiye’deki kanunlara ve cezai yaptırımlara dikkat çekildi. Açıklamada, şu hatırlatma yapıldı: “Çocuk iş gücüne yönelik düzenlemeler yapan ILO’nun 2006 yılı Haziran ayında Cenevre’de düzenlenen ve 189 ülkenin Çalışma Bakanlarının katıldığı ILO Genel Kurulunun özel oturumunda, ülkemiz çocuk işçiliği konusunda iyi mücadele eden 3 ülkeden biri seçilmiştir.”
İşbirliğine açığız
Açıklamada resmi işbirliği yapılmamış olmayışına da değinilerek şöyle denildi: “ABD Hükümeti’nin bu raporu dayandırdığı bilgilerin doğruluğunu hükümetimizle resmi iş birliği yaparak teyit etmemiş olması sadece esef verici olmakla kalmayıp, söz konusu raporun saikleri hakkında şüpheli bir izlenim yaratmaktadır. Hükümetimiz, insan ve çocuk hakları konusundaki hassasiyetini samimi olarak paylaştığına inandığı ABD Hükümetini bu konuda gerekli sağduyuyu göstermeye davet eder ve her türlü resmi iş birliğine açık olduğunu vurgular.”