ABD rahatlattı, borsanın zirvesi 58 bine dayandı

Güncelleme Tarihi:

ABD rahatlattı, borsanın zirvesi 58 bine dayandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2007 00:00

Kuzey Irak konusunda tedirginliği fiyatlamasının ardından iyimser seyrine dönen piyasalarda dün yeniden bahar rüzgarı esmeye başladı.

Hem Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCBM) hem de ABD Merkez Bankası (FED) faiz indirimi beklentisiyle hareket eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 57.910 puandan kapanışla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Güne tedirgin başlayan döviz piyasasında yabancı satışlarıyla dolar 1.18 YTL düzeyine indi.

YURTDIŞINDA OLUMLU SEYİR: Global piyasalardaki rüzgarı arkasına alan gelişen piyasalar iyimser tabloyu fiyatlamaya devam etti. Dün global piyasalarda gözler ABD’de açıklanacak veriler ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) 18 Eylül tarihindeki toplantısına ilişkin tutanaklara çevrildi. Yurtdışı piyasalarda borsalar yukarı yönlü hareket ederken İMKB Ulusal 100 Endeks’i ise Kuzey Irak konusundaki her gelişmeyi fiyatlara yansıttı. Önceki gün ’sınır ötesi operasyon’ konusunda tedirgin olan ve Avrupa borsalarındaki kár satışları ile değer kaybeden İMKB Ulusal 100 Endeks’i güne temkinli başladı. Ancak Avrupa borsalarında yönün yukarı olmasıyla hızla rekor seviyeye doğru koştu. Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Terörle Mücadele Yüksek Kurulu, toplantısından sonra sınır ötesi operasyon için çalışmaların başlayacağına dair bir açıklama yapıldı. 57.382 puan seviyesine yükselen endeks bu açıklama ile 57.000 puanın altına geriledi.

BORSA TARİHİ ZİRVEDE: ABD’nin PKK konusunda Irak ve Türkiye ile çalışma konusunda kararlı olduğunu açıklaması ise piyasaları rahatlattı. Böylece borsa yeniden yönünün yukarı çevirdi. Merkez Bankası’nın faiz indirimi beklentisini alım olarak yansıdığı bankacılık hisseleri eşliğinde yükselen borsa 57.910 tarihi zirvesinden kapanış yaparak günün tamamında yüzde 2.9 oranında prim yaptı.

DOLAR 1.18 YTL’YE DÖNDÜ: Gün içinde açıklamalar eşliğinde 1.19 YTL’nin altına sarkan dolar, gün içinde 1.1930 YTL’ye kadar çıktı ve bugün valörlüde 1.1873 YTL’den işlem gördü ve serbest piyasada günü 1.1890 YTL’den tamamladı.

Petrol fiyatı 80 doların altına indi

ABD’de petrol stoklarının yükseldiğine ilişkin spekülasyonlar fiyatları geriletti. Petrol 80 doların da altına inerek 78 dolara geriledi. ABD ham petrolünün varil fiyatı, 78.80 dolar seviyesinde bulunuyor. Tahminlere göre ABD’de bu hafta açıklanacak petrol stokları üçüncü kez artış gösterecek. CFC Seymour analisti Steve Rowles, "Bu hafta kuvvetli stok rakamları göreceğiz. Bu durum fiyatlar üzerinde baskı oluşturacak" yorumun yaptı. Rowles, petrolde arza ilişkin endişelerin de artık eskisi kadar büyük olmadığını altını çizdi. Petrol fiyatları 20 Eylül’de 83.90 dolara kadar çıkmış ve rekor kırmıştı. Yaşanan yükselişte stoklardaki düşüş ve arz-talep dengesine ilişkin tedirginlikler etkili olmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!