ABD neden el koydu?

Güncelleme Tarihi:

ABD neden el koydu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2008 10:30

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Profesörü Burak Saltoğlu, ABD yönetiminin Fannie Mae ve Freddie Mac'e el koyması kararını değerlendirdi.

Haberin Devamı

ABD iki dev kuruma el koydu

Sistemi tıkama riski ortadan kalktı / Erkin Şahinöz yorumluyor

Borsalar el koyma kararını kutluyor

ABD'de yaşanan mortgage krizinin üst sınrını daha önce bu iki firmaya el konulması olarak çizdiğini hatırlatan Saltoğlu, sonuçta bunun dün itibariyle gerçekleştiğini söyledi. Saltoğlu, bu operasyonun yapılma nedenlerini şu ihtimallerle açıkladı...

1- Olayın ekonomi politiği

Tam neden bu olmasa da yaklaşan seçimler öncesi bu çok önemli firmaların zayıf olarak batış hikayeleri ile bekleyemezlerdi... Rusya, Çin ve benzeri bir çok ülkenin resmi ve özel firmaların çıkardığı bonolara sahip olduğunu biliyoruz. Burada oluşacak kriz bir global patlamaya neden olabilirdi.

2. Pratik anlamda panik azalmıyordu, son hamle denendi

Bundan önce monoline konusu sonra da Bear Stearns paniklerinde olduğu gibi bir türlü dinmeyen panik için son hamleydi ve seçim ve benzeri etkilerden dolayı da bu operasyon yapıldı.

Haberin Devamı

FED faiz indiriminin konut kesimine sağladığı etki neredeyse sıfır. Fannie ve Freddie'den alınan destek de konut krizini çözemeyince bu iki firma daha da zayıfladı ve finans kesiminin zaafiyeti paniğini iyice artırdı.

NASIL ETKİLER?

Prof Saltoğlu, el koyma kararının olası etkilerini de şöyle değerlendirdi:

 "Herhalde ilk etki pozitif olur. Ama bu Bear Stearns'in finansmanı kadar kolay bir manevra degil. Ne kadarlık bir finansmana gerek olduğu içine girince anlaşılacaktır. Bunu nasıl ve ne ile finanse edebilirler bence yine kimse bilmiyor. Hazine Bakanı sonunu görür mü emin değilim... Bunu da hayra yorup 'işte aranan dip bulundu' denirse şaşırmam. Ama bu sahneyi cok yaşadık.

Bu tür uygulamalar doğal olarak ya büyümeyi aşağı çeker ya da parasal genişlemelerle yapılırsa enflasyonist olur. Her ikisi de kısa ve orta vadede kimsenin istemediği unsurlar. Krizin panigi azalırsa bunun bir olumlu etkisi olur ama bence krizden çıkış süresi bu belirsizlikle daha da uzayacaktır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!