Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2009 00:00
ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner sonunda bankaları 1 trilyon dolarlık aşırı riskli (toksik) varlıktan kurtaracak olan planı açıkladı.
TARP Fonu’ndan ayrılacak 75-100 milyar
dolar kullanılarak hayata geçirilecek bu planda özel şirketler ve kamu birlikte hareket edecek. Hazien Bakanlığı’nın yanısıra ABD
Merkez Bankası FED ve ABD’nin TMSF’si FDIC de yatırımların finanse edilmesi konusunda maddi destek verecek. Plan kapsamında devreye sokulan FED’in 200 milyar dolarlık TALF Fonu’nun 1 trilyona çıkartılması da gündeme gelebilecek.
Üç adımda Üç adımlı olarak açıklanan bu plan şu şekilde işleyecek:
Hazine yatırım için gerekli olan ilk sermayenin yüzde 80’ini karşılayacak. Özel yatırımcılar bu ilk sermayeden sonraki yatırımlar için de ABD’nni TMSF’si FDIC’in garantörlüğü devreye girecek. FDIC’nin açacağı bu güvence havuz hesabının 6 katına kadar çıkabilecek.
Planın İkinci bileşeninde ABD Merkez Bankası FED’in 200 milyar dolarlık TALF programı devreye girecek. Hatta bu fon 1 trilyon dolara kadar çıkartılabilecek.
Özel sektörle el eleAyrıca Hazine Bakanlığı beş yatırım yöneticisi ile anlaşacak. Bu yatırımcılar ile eşit para koyduğu sermaye havuzu aracılığıyla toksik adı verilen aşırı riskli ve likidite edilmesi sorunlu varlıklar satın alınacak. Yatırım yöneticilerinin varlık alımı için en az 500 milyon dolar özel sermaye sağlayabilmesi şartının aranacak. Programa başvurular 10 Nisan’a kadar sürecek ve kabul edilen başvurular 1 Mayıs’a kadar açıklanacak.
PIMCO ve BlacRock talipPlan kapsamında mükellefler üzerindeki riski dağıtıp performansı düşük varlıkları sorun olmaktan çıkartarak konut piyasasınıı yeniden canlandırmayı planlayan Geithner’in akibetini başarısını bu son plan belirleyecek gibi görünüyor. Bu da AIG’de ödenen primler nedeniyle Geithner’in uğradığı büyük güven kaybından kaynaklanıyor. Uygun varlıkların bankalar ve regülatörler tarafından belirleneceğini dile getiren Hazine Bakanı Timothy Geitner yaptığı açıklamada, "Kamu-özel sermaye varlık yatırım programlarına başlamak için yeni yasa gerekmiyor. Varlıkları özel sektör ortakları yönetecek" dedi. Açıklanımasının hemen ardından ABD’nin en büyük para yöneticilerinden BlackRock ve PIMCO kamu ile ortak olarak böyle bir projede yer alabileceklerini açıkladı.
Primlerinize karışmayız sözüABD Hükümetinin daha önce yardım eli uzattığı finansal kurumlarda yönetici maaşlarına getirdiği sınırlamalar özel sektörü ürküttü. Devlet ile birlikte bu projelere girersem, maaşım da riske girer mi düşüncesine kapılan yöneticilerin plandan uzak durabileceği görüşleri ağır bastı. Obama hükünmeti de "Biz sizin prinmlerinize karışmayacağız" açıklamasını yaptı.
Trichet: Hadi hemen kararınızı uygulayınAVRUPA Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet de Avrupa’da ekonominin düzelmesi için asıl ihtiyaç durulan şeyin canlandırma olmadığını dile getirdi. Trichet " Hadi artık Avrupa da Amerika da acele etsin ve kararlarıı çabucak uygulamaya koysun" dedi.
İlk önce finansal sistemi temizleyinIMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn dünyanın bu krizden çıkışı için tek yolyun finansal sistemin temizlenmesi olduğunu ifade ediyor. Kahn, bu varlıklar temizlenmeden herhangi bir iyileşmenin gözlenemeyeceğini dile getirdi.