ABD istemedi, Dubai pes etti, liman güvenliği de Araplara emanet çıktı

Güncelleme Tarihi:

ABD istemedi, Dubai pes etti, liman güvenliği de Araplara emanet çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2006 00:00

ABD limanlarında tirajikomik güvenlik skandalı yaşanıyor. ABD Temsilciler Meclisi Tahsisler Komitesi, Dubai Ports World şirketinin ABD’deki 6 limanı işletmesine yönelik sözleşmenin iptaline karar verdi. Ancak, başka bir Dubaili şirketin ocak ayından bu yana ABD’de 12 liman ve Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne güvenlik hizmeti verdiği ortaya çıktı.

ABD’de Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait Dubai Ports World (DPW) şirketinin 6 limanın işletmesini yapmasına gelen tepkiler üzerine son verilirken başka bir Dubaili firmanın limanlara güvenlik hizmeti verdiği ortaya çıktı.

DUBAİ PORT’TAN PES: Washington, Amerikan Kongresi’nin çok sert tepki göstermesinden sonra, ABD’nin önde gelen 6 limanının işletmesini İngilizler’den satın alan Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait Dubai Port World şirketi sonunda pes etti. İngiliz P&O’yu 5.7 milyar dolara satın alan Dubai Port World, gelen tepkilerin ardından önceki gün sözkonusu limanların işlemesini yapmayacağını duyurdu. Dubai Port World yetkilisi Edward Bilkey ABD’deki faaliyetlerini tamamen bir Amerikan firmasına transfer edeceğini açıkladı. ABD Başkanı George W. Bush, kararı veto etme tehdidinde bulunmuştu ancak şirketin ABD’deki faaliyetlerinden vazgeçmesi Kongre’yi rahatlattı. Başkan Bush, bir Arap şirketine ayrımcılık yapılamaması gerektiğini söylemişti.

ŞİMDİ DE ISS ÇIKTI: Ancak bu kez ABD’de 12 liman ve Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne güvenlik hizmeti veren Inchcape Shipping Services’in (ISS) BAE’li başka bir şirketin yönetimine geçtiği ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre ISS ocak ayında Dubai hükümetinin yatırım kuruluşlarından biri tarafından 285 milyon dolara satın alındı. Tüm dünyada 200’den fazla ofisi olan ISS, ABD’de aralarında Houston, Miami ve New Orleans şehirlerinin bulunduğu 12’den fazla limanın güvenliğini sağlıyor. Bu limanlarda ayarlanmış pilotlar, romörkör ve vapur ekibi, rıhtım işçisi gibi pekçok kişi ISS’e bağlı olarak çalışıyor.

50 MİLYON DOLARLIK KONTRAT: Amerikan Deniz Kuvvetleri geçen Haziran 50 milyon dolar tutarında bir kontrat imzalayarak, ISS’i Ortadoğu’yu kapsayacak şekilde Güney Batı Asya limanlarının çoğundaki gemiler için yönetme acentası olarak belirlemişti. Time Dergisi’nin web sitesinde yer alan bilgiler, Amerikan Deniz Kuvvetleri’nin artık ’gizli olmayan’ lojistik klavuzuna dayandırılıyor. Yönetme acentası olarak ISS, limandaki gemilerin yakıtından yedeklenecek sebzelere kadar pekçok şeyden sorumlu. ISS, daha kritik olarak, beton bariyerlerin dikilmesi gibi askeriyenin istediği koruma güçlerini sağlamaktan da sorumlu.

2’ye karşı 62 oyla iptali istendi

ARA seçim yılında, rakip Demokrat Parti’nin Dubai Port World’ün 6 ABD limanını işletmesini bir ulusal güvenlik meselesi haline getirmesi, Başkan Bush’un halk desteğinin yüzde 37’lere indiği bir dönemde, Cumhuriyetçiler’i de Beyaz Saray’dan uzak durmaya itti. ABD Temsilciler Meclisi Tahsisler Komitesi, Başkan Bush’u hiç dinlemeyerek, 2’ye karşı 62 oyla şirketin sözleşmesinin iptal edilmesine karar verdi ve "45 günlük ek inceleme süresi" ara formülünü bile dikkate almadı. Konu, Genel Kurul’da oylandığında da, sonucun değişmeyeceği tahmin ediliyor.

Halkın yüzde 70’i Arap şirketine karşı

DUBAI Port World, New York, New Jersey, Baltimore, New Orleans, Miami ve Philadelphia limanlarını işletecekti. Bu limanların güvenlik ile ilgili denetimi, işletmeci firma kim olursa olsun zaten Amerikan federal kurumlarınca yapılıyor. Kamuoyu yoklamaları, ABD halkının yüzde 70’inden fazlasının, limanların işletmesinin bir Arap şirkete verilmesine karşı çıktığını ortaya koydu. 11 Eylül hava korsanları arasında iki BAE’li de yer alıyordu.

Seferleri önceden biliyor

ISS, haftalar öncesinden limanlardaki gemilerin seferlerini biliyor. Liman işletmeciliğinin Dubaili bir şirkete devredilmesi ABD’de ciddi güvenlik tartışmaları yaratırken, başka bir Dubaili şirket ISS’in limanların güvenliğini sağlıyor olmasının ülkede yeni bir tartışma konusu olarak gündemi meşgul etmesi bekleniyor. ISS gündeme bomba gibi düşen konuyla ilgili olarak soruları yanıtlamıyor ancak şirketten yapılan yazılı bir açıklamada "ISS’te dış güvenlik kontrolleri çok dikkatli bir şekilde yapılıyor ve güvenlik konusunda çok kapsamlı iç politikalarımız var. Ayrıca bütün liman çalışanlarının geçmişi tamamen araştırılmış ve sicilleri kontrolden geçirilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Arap karşıtlarından Bush’a tepki geldi

TARTIŞMALAR, ABD Başkanı George Bush’un 11 Eylül sonrasındaki siyasi tutumu nedeniyle ve ABD’de giderek yükselen Arap ve Müslüman karşıtı bir atmosferde yapıldı. Bu atmosferin mimarı olan Bush’un, globalizmin gereği olarak Arap bir şirkete ayrımcılık yapılmamasını savunması, öncelikle kendi politikaları yüzünden şartlanan toplumdan ve siyasilerden tepki aldı.

Her iki şirketi de Sulayem mi yönetiyor

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post’ta yer alan bir haberde ise her iki şirketin de üst yönetiminin aynı olduğu iddiası ortaya atıldı. Haberde Dubai Ports World’ün CEO’su Sultan Ahmed bin Sulayem’in ISS’i satın alan Dubai’li şirketin yöneticisi de olduğu ileri sürüldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!