ABD Irak'ı sıkıştıracak dünya yönünü şaşıracak

Güncelleme Tarihi:

ABD Irakı sıkıştıracak dünya yönünü şaşıracak
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2003 02:04

Financial Times Gazetesi, ABD'nin Irak Savaşı'nda özellikle deniz, kara ve hava ulaşımında yön bulmak için kullanılan GPS sistemini devre dışı bırakabileceğini idda etti. Bu durumda özellikle savaş bölgesinde pekçok ulaşım aracı yön bulmakta güçlük çekecek.

ABD'nin Irak'a yönelik muhtemel operasyonda kullanacağı bazı teknolojiler, dünyada günlük hayatı etkileyecek. Financial Times (FT), Irak Savaşı'nda ABD'nin Global Positioning Services (Küresel pozisyon sistemi - GPS) adı verilen ve başta deniz, kara ve hava ulaşımı olmak üzere pek çok alanda kullanılan ‘‘küresel yön bulma sistemleri’’ni devre dışı bırakabileceğini savundu. Bu gerçek olursa özellikle savaş bölgesinde GPS kullanan pekçok ulaşım aracı yön bulmakta güçlük çekecek.

FT'de Clive Cookson imzası ile yer alan haberde; ABD ordusu tarafından çalıştırılan ve denizcilerden, petrol mühendislerine kadar büyük bir kitlenin kullandığı küresel yön bulma sisteminin savaş esnasında ‘‘Iraklılar kullanmasın diye devre dışı bırakılabileceği’’ belirtildi.

ABD kaynaklarına dayanılarak verilen haberde, savaş sırasında sivillerin kullandığı GPS sistemlerinin gücünün 100 metreden 20 metreye indirileceğinin bilindiği, ancak Irak'ta işler kötü giderse GPS'in tamamen devre dışı kalabileceği de kaydedildi.

KÖRFEZ'DE VAZGEÇİLDİ

Haberde İtalyan GPS uzmanlarından alınan bilgilere de yer verildi. İtalyan uzmanlar ABD'nin GPS'in alanını daraltması durumunda Doğu Akdenizde ve İran Körfezi'nde sorun yaşanacağını belirtti.

İtalyan uzmanlar benzer bir sorunun Bosna operasyonu sırasında İtalya'da yaşandığını söyledi.

FT, 1991 yılında gerçekleşen Körfez Savaşı'nda ise GPS'in ABD askerleri tarafından çölde yön bulmakta kullanıldığını, bu nedenle ABD tarafından savaş önces alınan ‘‘GPS'i devre dışı bırakma kararının’’ uygulanmadığı vurgulandı.

Günümüzde GPS hizmetinden yararlanarak çalışan elektronik ürün sayısının arttığı, yeni geliştirilen laser destekli ‘‘akıllı bombaların’’ GPS'i kullandığı hatırlatılarak GPS'in kullanım alanının daraltılmasının askeri maliyeti üzerinde de duruldu.

ABD'liler'in GPS'i devre dışı bırakmasının bir başka olumsuz sonucunun da bu sistemden yararlanarak veri transferinde zamanlamayı eksiksiz sağlayan anahtarlama sistemlerinin göreceği zarar olduğu vurgulandı.

GPS'in 1991'den bu yana hızlı gelişim gösterdiği ve dünyanın en hızıl gelişen endüstrilerinden birisinin GPS olduğu vurgulanarak, GPS ürünleri pazarının 2001 yılında 7.5 milyar dolara ulaştığına işaret edildi.

GPS nedir?

İngilizce Global Positioning Services kelimelerinin kısaltması olan GPS, birkaç uydu ve yeryüzüne dağılmış istasyonlardan sinyal veren bir yön bulma sistemi. Bu sistem sayesinde, GPS cihazları en az 3 sinyali aldığı anda, neredeyse metre bile şaşmadan dünyada bulunduğunuz yerin koordinötlarını size bildirebiliyor. GPS sistemini bugün için en yaygın olarak otombillerdeki navigasyon sistemleri kullanıyor. Bu sizstemler, GPS sinyalleri sayesinde aracın bulunduğu koordinatları bir yazılım sayesinde şehir haritasıyla birleştiriyor. Böylece otomobil kullanıcıları, navigasyon ekranlarından o anda şehirde bulundukları yeri görebiliyorlar.

GSM'den sonra sıra GPS'te

Irak'ta küresel posizyon sistemlerini devre dışı bırakmayı planlayan ABD'nin istihbarat servisleri bünyesindeki yakın koruma birimleri, ABD Başkanları'nı korurken de GSM haberleşmesini bloke ediyorlar. GSM iletişiminin bloke edilmesi ile, ABD Başkanı'nın bulunduğu bölgede, cep telefonları ile kumanda edilebilen patlayıcı maddelere karşı önlem alınıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!