Çiğdem TOKER
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2007 00:00
Türkiye'den ABD’ye gümrüksüz ve kotasız ihracat yolunu açacak Ortak Üretim Alanı projesi için hazırlık başlatıldı. Geçen hafta, ABD Müsteşar Yardımcısı Sullivan’ı ağırlayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iki ülke Dışişleri Bakanlıkları’nın, ekonomik ilişkilerde yeni bir sayfa açmak amacıyla başlattığı projenin, bir hafta içinde şekilleneceğini açıkladı.
TÜRKİYE’den ABD’ye, gümrüksüz ve kotasız ihracatın yolunu açacak yeni bir ticaret projesi için, iki ülke Dışişleri Bakanlıkları hazırlık başlattı. "Ortak Üretim Alanı" olarak adlandırılan proje, beş yıl önce gündeme gelen, ancak tekstil sorunu nedeniyle rafa kaldırılan Nitelikli Sanayi Bölgesi projesinin yerine hayata geçirilecek.
TİCARETTE YENİ SAYFA: Proje ile Türkiye’nin, Türkiye’de seçilecek bir bölgede gerçekleştirilecek ortak üretim ile ABD’ye gümrük vergisi ve miktar kısıtlamaları engeli olmaksızın mal satması hedefleniyor. İki ülke ekonomik ilişkilerinde yeni bir sayfa açma potansiyelini içeren proje; ABD Dışişleri Bakanlığı Ekonomiden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Dan Sullivan ile ABD Ticaret Odası Temsilcisi Kristal Alley’in geçtiğimiz hafta Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında gündeme geldi.
ÜRETİM YERİ VE SEKTÖRLER AÇIKLANACAK: İstanbul’da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu ile birlikte sektör tanıtım toplantılarına katılan heyet geçen cuma günü de Ankara’da resmi kuruluşları ziyaret etti. Hisarcıklıoğlu, cuma akşamı ABD’li resmi konuklarına ve ekonomiyle ilgili bazı kurum yetkililerinin katıldığı bir yemekte evsahipliği yaptı. Hisarcıkloğlu, Hürriyet’e ABD ile Ortak Üretim Alanı projesi için heyetlerin geçen hafta mutabık kaldığını açıkladı. İki ülke Dışişleri Bakanlıkları öncülüğünde, ilgili bürokratların katılımıyla çalışma başlatıldığını belirten TOBB Başkanı, "Üretim yeri ve hangi sektörleri kapsayacağı belli mi?" sorusuna, "Bir hafta içinde şekillenir, altyapı belli olur" yanıtını verdi.
NİTELİKLİ SANAYİ BÖLGESİ YERİNE: Amerika’nın yılda 1 trilyon 700 milyar
dolar gibi dev bir ithalat rakamı olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin halen binde 3 olan payının arttırılması gerektiğini söyledi. Ortak Üretim Alanı projesinin bu ihtiyaçtan gündeme geldiğini kaydeden TOBB Başkanı, şunları söyledi: "Üzerinde uzlaştığımız proje, beş yıl önce rahmetli Ecevit’in Başbakanlığı döneminde gündeme gelen, ancak hayata geçirilemeyen Nitelikli Sanayi Bölgesi’nin yerine ikame olacak. İki ülkenin birlikte üretim yapacağı bölge belirlenecek. Üretimde belli bir miktar Amerikan mali kullanılması sözkonusu olacak. Bu modelin ABD’ye ihracatımızda önemli artış sağlamasını bekliyoruz. Ecevit’in Başbakanlığı döneminde başlatılan süreçte yeniden pozitif bir dönemece gelindi."
İKİLİ ANLAŞMA İMZALANACAK: Ortak Üretim Alanı projesinin, ekonomik ve teknik altyapısı oluşturulduktan sonra, iki ülke arasında bir anlaşma imzalanacak. Hisarcıklıoğlu, imzalanacak anlaşmanın, Amerikan Kongresi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden de (TBMM) geçmesi gerektiğine işaret etti. Genelleştirilmiş Preferanslar Sistemi kapsamında Türkiye’nin ABD’ye 1 milyar dolarlık ihracat hakkı bulunduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, bu sistemden en çok yararlanan sektörün mücevherat sektörü olduğunu belirterek, yeni modelde de bu sektörün yer alabileceği sinyalini verdi.