ABD ile olmazsa gözden geçiririz

Güncelleme Tarihi:

ABD ile olmazsa gözden geçiririz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2013 00:00

Avrupa Komisyonu TTYO Başmüzakerecisi Garica Bercero, “Türkiye bizim anlaştığımız ABD ve diğer ülkelerle Serbest Ticaret Anlaşması imzalayamaz ve ekonomisi olumsuz etkilenirse, biz de Gümrük Birliği’ni gözden geçirebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB), ABD ile Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTYO) imzalamalarına ilişkin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın ‘Bu Türkiye için büyük dezavantaj olacak. Ya bizle de anlaşılsın ya da Gümrük Birliği’ni gözden geçirelim” çıkışına cevap verdi. Avrupa Komisyonu TTYO Baş Müzakerecisi Garcia Bercero, “İşimiz bu değil ama, Türkiye’nin TTYO’dan olumsuz etkilenmemesi için biz de ABD’li taraflara, Türkiye ile bir Serbest Ticaret Anlaşması imzalamaları yönünde tavsiyede bulunduk, bulunmaya da devam edeceğiz” dedi. Bercero, Türkiye ile ABD arasında anlaşma için AB ile paralel müzakereler yürütülmesinin mümkün olduğunu ve de bunun son derece olumlu sonuçlar doğurabileceğini kaydetti.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen “Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı ve Türkiye Ekonomisine Etkileri” konulu seminerde konuşan Bercero, AB ile Serbest Ticaret Anlaşması olup da Türkiye ile bu konuda anlaşmaya yanaşmayan diğer Güney Afrika, Meksika ve Cezayir gibi ülkelere de bu yönde tavsiyelerde buluduklarını kaydetti. AB’nin halen Kanada ile de ABD’ninkine benzer bir TTYO anlaşması için müzakere yürüttüğünü söyleyen Bercero şöyle konuştu: “Biz tüm Serbest Ticaret Anlaşması yaptığımız ülkelere Türkiye ile de anlaşma yapmaları yönünde görüş bildiriyoruz. Eğer Türkiye AB’nin Serbest Ticaret Anlaşması yaptığı ülkelerle anlaşmalar sağlayamaz ve bundan da olumsuz etkilenirse o zaman biz de Gümrük Birliği’ni gözden geçirebiliriz.”

GERÇEKÇİ OLMAZ

TTYO’nun Türkiye açısından öneminin farkında olduğunu söyleyen Bercero, “Ancak  Türkiye’nin TTYO’ya katılması, pek gerçekçi olmaz. Çünkü bu son derce karşamış bir müzakere ve anlaşma. Üçüncü ülkelerin buna dahil olması süreci zorlaştırır. Ayrıca Türkiye-ABD ve AB’nin çıkarları her zaman paralel olmayabilir. Bu bakımdan paralel müzakere yaklaşımı biraz daha gerçekçi. Biz sürecin başından bu yana Türkiye ile diyalog içindeyiz. Gizlilik ilkesini bozmadan, Türkiye ile gereken paylaşımları yapıyoruz”  dedi.

Haberin Devamı

Büyüme hızı düşecek

Haberin Devamı

ALMANYA IFO Enstitüsü Ticaret Bölüm Başkan Yardımcısı Erdal Yalçın ise, Türkiye’nin anlaşmaya taraf olmaması durumunda Türkiye’nin Gayrisafi Yurtiçi Hasılasında bir düşüş olacaolmayan ekonomileri etileyecek. Yapılan araştırmalarda anlaşmanın çok geniş kapsamlı olması durumunda ilk yılda Türkiye ekonomisinin büyüme hızında yüzde 2.5’luk bir düşüş olacağı öngörülüyor” diye konuştu.

Gümrük Birliği’ni tehdit edebilir

EKONOMİ Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cemalettin Damlacı, dünya ekonomisinin iki büyük devi arasındaki bu anlaşmanın, elbette ki klasik bir serbest ticaret anlaşması niteliğinde olmayacağını vurguladı. Damlacı, ABD bağlamında ticaret sapmasının Gümrük Birliği’nin işleyişini tehdit eder boyuta ulaşma riski olduğunu belirterek,”Gümrük Birliği’nin düzgün işleyişini tehdit eder boyuta ulaşma riski nedeniyle AB Komisyonu’nun bunu son derece iyi tahlil etmesi, değerlendirmesi ve bu konuda Türkiye’nin yanında yer alması gerekir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!