Güncelleme Tarihi:
HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) ihracının ABD’yi krize götüren ‘subprime’ (riskli) kredilerle karşılaştırılmasının iyi niyetli olmadığını belirterek, “Türkiye’de futboldan sonra herkesin anladığı konu ekonomi. Bazı yorumcular VDMK işlemini küresel kriz öncesindeki ABD’deki işlemlere benzetiyor. ABD’de çok riskli varlıklar ve yüksek kaldıraçlar kullanıldı. Fiyatlar düşmeye başlayınca eşik altı batık oranı yüzde 30’u geçti. Türkiye’de konut kredisinde batık oranı yüzde 1’in altında. VDMK için kullanılan kredilerde binde 3. Ayrıca, bankalar VDMK için kullandıkları kredi geri ödemelerinde sıkıntı olduğu takdirde bunları zamanında ödenen kredilerle değiştirme teminatı da verdi. VDMK ile ABD kredilerine aynı kefeye koyup aynı cümlede kullanmak iyi niyet değil, bunlar olacak ama biz bunlara takılmayacağız” diye konuştu.
BATIK ORANI BİNDE 3
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) dünkü 20’nci Olağanüstü Genel Kurul toplantısında konuşan Albayrak, ekonomiden biraz anlayanların bu işlemin ne kadar etkin, kaliteli olduğunu ve büyük bir fark olduğunu gördüğünü belirterek şöyle devam etti: “Nitekim ABD örneğinde menkul kıymete dayalı varlıklar yüksek kaldıraçlar kullandırılarak oluşturulan konut kredileriydi. Oradaki sistem konut fiyatlarının sürekli yükseleceği, kaldıraç oranının zaman içinde azalacağı, ödeme kapasitesinin artacağına göre oluşturuldu. Konut fiyatlarının düşmeye başlamasıyla borçlular ödememeye başladı. Eşik altı batık oranı yüzde 30’un üzerine çıktı. Karşılaştırmak gerekirse bizde batık oranı konut kredilerinin yüzde 1’in çok altında, bu paketteki yapıda ise binde 3’lerden bahsediyoruz.”
ÖDENMEYEN DEĞİŞECEK
Albayrak, “Güçlü bir portföyden bahsediyoruz. Bankalar bu kredileri verirken dikkatli ve seçici hareket etti. BDDK’da düzenlemeler ve sınırlamalarla süreci çok güçlü yönetti. Bu kredileri kullanana vatandaşlarda çok istikrarlı borç ödeme istatistiği var. Ülkemizde konut kredilerinin gayrimenkul değerine oranı çok daha düşük olmasının yanı sıra dayanak kredilerinde ödeme sorunu yaşanması halinde bankalar bu kredileri düzenli ödenen başka krediyle değiştirmeyi taahhüt etti. Bu işlemin ne kadar güçlü hareketle yapıldığını gösteriyor. ABD’de bu yapı yok. Kredi yapısındaki bozulma sorunları bizde yok. Aynı kefeye koyup cümlede kullanmak iyi niyet değil, bunlar olacak ama biz bunlara takılmayacağız” diye konuştu. Türkiye’de finansal dönüşüm gerçekleşecekse bu ve benzeri türev ürünlerin gelişmesiyle olacağını söyleyen Albayrak, “Dayanak varlığın kalitesine dikkat edildiği sürece çok faydalı işlemlerdir” dedi.
GÖKTE YENİ YILDIZ KEŞFETMEDİK
BAKAN Albayrak, geçen haftaki VDMK ihracının sermaye piyasalarının geliştirilmesi için atılan adımlardan sadece ilki olduğunu kaydederek “Gökte yeni yıldız mı keşfettik, hayır. Önemli olan yıllarca konuşulup yapılmıyor ve yapılmaya başlıyorsa önemli. Türkiye’de sermaye piyasası deyince sadece akla Borsa İstanbul gelmesi doğru değil. Yatırımların uzun vadeli finansmanının önünün açılması gerekiyor. Reel sektör bankalardan güneşli havada şemsiye verip yağmurlu havada geri istiyorlar diye şikayet ediyor. Bu yüzden de sermaye piyasalarının geliştirilmesi ve derinleştirilmesi yatırımların finansmanı için önem taşıyor. Sermaye piyasalarında mevzuatın sadeleştirilmesi için de çalışıyoruz” dedi.
161 MİLYAR TL KAYNAK
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Erhan Topaç, 2018 yılında reel sektöre Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) dahil sermaye piyasalarının şu ana kadar 161 milyar liralık kaynak yaratılmasına aracılık ettiğini dile getirerek, halka arzlarla ise 14.1 milyar lira kazandırdıklarını belirtti. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu da şöyle konuştu: “Kurulumuz 2018 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla 350 milyar TL borçlanma araçları, 24 milyar TL kira sertifikaları, 23 milyar TL pay senedi, 13 milyar TL de fon payları olmak üzere toplam 410 milyar TL menkul kıymet ihracına izin vermiştir. Aynı dönemde işlem gören özel sektör menkul kıymet stoku 127 milyar TL pay senedi, 62 milyar TL borçlanma araçları olmak üzere toplam 189 milyar TL tutarına ulaşmıştır. Sermaye piyasasının güçlenmesi ve ürün çeşitliliğinin artması özel sektörün daha uygun finansmana ulaşmasını sağlayacak.”
HAZİNE 2.8 MİLYAR LİRA BORÇLANDI
HAZİNE ve Maliye Bakanlığı, dün düzenlediği tahvil ihalesinde 2 milyar 820.5 milyon lira borçlandı. Bakanlık, dün 2 yıl (609 gün) vadeli, 6 ayda bir yüzde 11.5 kupon ödemeli sabit kuponlu devlet tahvilinin ihracını gerçekleştirdi. İhalede basit faiz yüzde 17.82, bileşik faiz yüzde 18.62 oldu. Nominal teklifin 1 milyar 478 milyon lira olduğu ihalede, nominal satış 440 milyon lira, net satış 504.4 milyon lira olarak gerçekleşti. Kamu kuruluşlarından gelen 825 milyon liralık teklifin tamamının karşılandığı ihalede, piyasa yapıcılarından 4 milyar 260.3 milyon liralık teklif alındı ve bu kesime 1 milyar 491.1 milyon liralık satış yapıldı. Hazine böylece piyasaya toplam 2 milyar 820.5 milyon lira borçlandı.