ABD gişede 10 milyar dolara çıktı, Türkiye 200 milyon dolar bekliyor

Güncelleme Tarihi:

ABD gişede 10 milyar dolara çıktı, Türkiye 200 milyon dolar bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2009 00:00

2009 yılında Amerikan sinemaları ilk kez gişede 10 milyar doları gördü. Sinema salonları geçtiğimiz yıl 9.8 milyar dolarlık geliri kasım ayında geçmeyi başardı. Yeni filmlerin gösterime girmeye başlamasıyla Türk sinema salonu sahipleri de umutlandı. AFM Sinemaları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan Akdemir, yıl sonu hedefini 200 milyon dolar olarak açıkladı.

SON 15 yıldır hızla büyüyen Amerikan sinemaları 2009 yılı bitmeden gişede tarihi rekoru kırdı. Yılbaşından beri 10 milyar dolardan fazla hasılat yapan sinemalar geçtiğimiz yılki 9.8 milyar dolarlık geliri de geçti. Bu rekorda Amerikalı pop yıldızı Michael Jackson’ın son konser provalarından oluşan, Michael Jackson: This is it ve A Christmas Carol filmleri de etkili oldu. Yeni filmlerin gösterime girmesiyle Türk sinemaları da yıl sonunda 200 milyon dolarlık hasılat hedefi koydu.

1.4 milyar adet bilet

Geçen yıl 1.3 milyar adet bilet satan Amerikan sinemaları 9.8 milyar dolar hasılat elde ederken 2009 bitmeden bu rakam 10 milyar doları buldu. Yılbaşından beri yaklaşık 1.4 milyar adet bilet satan Amerikan sinemalarında en çok izlenen film ise Transformers: Yenilenlerin İntikamı oldu. Tüm dünyada 800 milyon dolardan fazla hasılat yapan film Amerika’da 402 milyon dolara ulaştı. Film aynı zamanda Amerika’da satılan DVD’lerden ise 155 milyon dolarlık gelir elde etmeyi başardı. Harry Potter ve Melez Prens filmi ise 301 milyon dolarlık gişe hasılatıyla Amerika’da yılın en çok izlenen 2’nci filmi oldu. Gösterime girdiği ilk hafta sonu 30 milyon dolardan fazla hasılat yapan A Christmas Carol filminin de yıl sonunda zirveye oynaması bekleniyor.

Geçen yıl 38 milyon adetin üzerinde bilet satan Türk sinemaları da 2009’da bu rakamı 40 milyona çıkarmayı hedefliyor. Sinema salonlarının ekonomik kriz ve durgunluk dönemlerinde izleyicilerin daha çok ilgisini çektiğine işaret eden AFM Sinemaları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan Akdemir, yıl sonu beklentilerini şöyle açıkladı: “Yıl sonuna kadar gişe hasılatının 200 milyon doları bulmasını bekliyoruz. Bilet adetlerinin de geçtiğimiz yıla göre artış gösterip 40 milyon adedi yakalaması en büyük hedefimiz. Sektördeki büyüme sinema salonlarının artmasının yanı sıra içerik ile de çok alakalı. Kaliteli yapımlar vizona girip gişe rekorları artıkça sektördeki büyüme devam ediyor.”

Şirketler yarışıyor

The-Numbers.com’un verilerine göre Amerika’da 2009 yılında distribütör paylarında da Warner Bross önde gidiyor. Yüzde 19.9’luk pay ile distribütör sıralamasında liderlik koltuğunda oturan dev film şirketini yüzde 16.4’lük payla Paramount Pictures takip ediyor. Amerika’nın en önemli firmaları arasında gösterilen Sony Pictures ise yüzde 13.5’lik payla sıralamada 3’üncülük koltuğunda oturuyor.

Recep İvedik’in liderliği sürüyor

GEÇEN yıl olduğu gibi Türkiye’de 2009’un en çok izlenen filmi Recep İvedik 2 oldu. 34 milyon TL’ye yakın hasılat elde eden film 4 milyon 300 bin seyirciye ulaştı. Boxofficeturkiye.com’un verilerine göre yönetmenliğini Mahsun Kırmızıgül’ün yaptığı Güneşi Gördüm filmi ise 19 milyon TL’lik hasılatla kasım ayına da 2’inci sırada girdi. Vizyona girdiği günden beri 16 milyon TL’yi aşkın hasılat yapan Nefes: Vatan Sağolsun listenin 3’üncü sırasında yer alıyor. En çok izlenen 10 film arasında ise 4 yabancı film bulunuyor. 11 milyon TL’lik hasılat yapan Buz Devri 3 en çok izlenen yabancı film oldu.

Kesilen bilette yüzde 10 artış var

BU yıl da sektörün büyümeyi devam ettiğini söyleyen Mars Entertainment Group CEO’su Muzaffer Yıldırım, şu değerlendirmeyi yaptı: “Geçen yılın rakamlarına baktığımızda ilk 44 haftada 25.8 milyon bilet kesildi. Bu sene 44’üncü hafta sonu itibariyle 28.2 milyon bilet kesilmiş durumda. Kesilen bilete göre büyüme yüzde 9-10 seviyesinde. Sinema geçtiğimiz yıl da krize karşı güçlenerek çıkmıştı. Bu yılki piyasa koşullarında ise, hasılat yönlü baktığımızda gelirlerin geçen yıla oranla yüzde 18 arttığını görebiliyoruz.”

Türk sineması 70 filmle patlama yaptı

FİLM Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB) Başkanı Galip Gültekin, 70 tane Türk filminin vizyona girdiğini belirterek, “Türk sinemasının patlama yaptığı dönemde, film başına maliyet 500 bin TL-1 milyon TL arasında değişiyor. Bütçesi 3-5 milyon dolar olanlar da var. Ama genel ortalamayı alırsak yeni filmlerle 100 milyon dolara yakın ekonomi yaratılacak” dedi.

Uzun yıllardır ilk defa bu kadar sayıda Türk filminin vizyona girdiğine dikkat çeken Gültekin, “Türk sinemasında krize karşın büyük patlama var. Bakanlık desteği alan filmler de bulunuyor. Sponsorlukla çekilen filmler de var. Birçoğu sadece gişeye bağlı filmler değil. Türkiye’de 20 milyon Türk filmi izleyicisi var. Sadece gişeyle maliyetin dönmesi de çok zor. Sadece gişe gelirleri bu kadar filmi beslemiyor” diye konuştu. Fetih 1453 ve Cem Yılmaz’ın Yahşi Batı’sının en büyük bütçeye sahip filmler arasında yer aldığını dile getiren Gültekin, yeni dönemde 100 milyon dolarlık filme imza atılacağını kaydetti. Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Birliği (TESİYAP) Başkanı ve Filma Cass’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mine Vargı ise, eskiden yılda 8-10 arası Türk filmi çekilirken bu sayının 70’e çıktığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Filmlerin birbirini etkilemesi de sözkonusu olacak ama genel olarak olumlu karşılıyoruz. Filmlerin en ucuzu 700 bin TL’den başlıyor. Çok büyük bütçesi olanlar da var. Tahmini gişe geliri de en az 50 milyon dolar olur diye bekliyoruz. Türk filmlerinin yurtdışı dağıtımları da artıyor. Filmler ciddi oranda istihdam da yaratıyor. Krizde eğlence en avantajlı sektör haline geldiği için yeni film çekimleri arttı.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!