Güncelleme Tarihi:
ABD’li 31 senatörün Ticaret Bakanı Penny Pritzker’a mektup yazarak, ABD çelik şirketlerine zarar verdikleri gerekçesiyle Türk ve Meksika çelik şirketlerine gümrük vergisi uygulanması çağrısı yapmasının yankıları sürerken, konuyla ilgili ilginç bir gelişme daha yaşandığı ortaya çıktı. Özel “Enerji IQ” bülteninde yer alan habere göre, ABD’de rekabet ihlallerini soruşturan Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Türk demir-çelik firmalarının ABD’deki ihalelere verdiği düşük teklifler üzerine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na doğalgaz fiyatlarını sordu.
DÜŞÜK TEKLİF ARAŞTIRMASI
Bağımsız bir kuruluş konumundaki FTC’nin, yürüttüğü bir ön inceleme kapsamında Türk firmaların ABD’deki ihalelerde verdiği düşük tekliflerin dayanağını araştırdığı kaydediliyor. Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci ise Türk çelik sektörüne yönelik soruşturmalarla ilgili şunları söylüyor: “Bazı ülkelerde yerli üreticiler, kârlılıklarını kolay yoldan arttırmak amaçlarına Dünya Ticaret Örgütü kurallarını alet ediyor ve haksız yere soruşturmalar başlatıyor. Bu üreticiler de Türkiye’nin teşvik almadığını veya damping yapmadığını biliyor; fakat soruşturma yüzünden ithalatçılar ve ihracatçılarda oluşan kafa karışıklığının iki ülke ticaretini olumsuz etkilemesinden yararlanmak istiyor.” ABD’li senatörlerin kaleme aldığı mektupta, inşaat demirinin ABD’de en yüksek hacimli üretilen çelik ürünleri arasında yer aldığı vurgulanarak, “Yıllık yaklaşık 7 milyon ton yerli üretim ile sağlıklı bir inşaat demiri sektörü, güçlü ekonomi için kritik önem taşıyor. Fakat Türkiye ve Meksika’dan yapılan ithalat 2011 ila 2013 yılları arasında neredeyse ikiye katladı” deniliyor.
ABD’nin ithalatı yüzde 68 arttı
2012 yılında Türkiye’den ABD’ye 935 milyon değerinde 1 milyon 234 bin ton çelik ihraç edildi. ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu raporuna göre, Türkiye ve Meksika’nın inşaat demiri ithalatı 2012 yılında toplam yüzde 68’lik artış gösterirken, yerli üreticilerin satışları sadece yüzde 10.5 oranında büyüdü. 2013’ün ilk altı ayında ise Türkiye ve Meksika’nın toplam ithalatı yüzde 4.4 büyüme gösterirken, yerli üreticilerin siparişleri yüzde 1 büyüdü.