ABD’den ‘CO-OP’ geldi şirketler üniversitede ‘Markalı Ders’ oldu

Güncelleme Tarihi:

ABD’den ‘CO-OP’ geldi şirketler üniversitede ‘Markalı Ders’ oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2009 00:00

Bahçeşehir Üniversitesi, Dünya CO-OP Eğitimi Birliği’ne (WACE) üye oldu ve ABD’de 100 yıldır uygulanan ‘şirket-üniversite işbirliği’ modelini uygulamaya aldı. Aralarında Türk Telekom, Mercedes Benz Türk gibi şirketlerin de bulunduğu CO-OP üyelerinin isteği ile öğrencilerin seçmeli gireceği 20 yeni ders açtı. Derslere şirketlerin CEO’ları ve yöneticileri giriyor.

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTELERİN öğrenci kapma yarışı sürerken sanayiye dönük işbirliği için de farklı yöntemler devreye giriyor. Bahçeşehir Üniversitesi, üçüncü sınıftan itibaren şirketlerin okulda eğitim vereceği bir uygulama başlattı. ABD’de yaklaşık 100 yıldır uygulanan ve dışarıdaki iş ortamını kampuse taşıyan CO-OP sistemini uygulamaya aldı. Dünya CO-OP Eğitimi Birliği’ne-World Assocciation for Cooperative Education (WACE) üye olan kurum, 110 büyük Türk şirketini bu konuda partner yaptı. Aralarında Türk Telekom, Mercedes Benz Türk gibi şirketlerin bulunduğu partnerlerin talebiyle 20 seçmeli ders açtı. ‘Markalı Ders’ adı verilen bu seçmeli dersleri 3’üncü sınıftan itibaren alan öğrencilere, şirketlerin CEO ya da uzman üst düzey yöneticileri ders veriyor. Şirketlerde öğrenciyken çalışmaya başlayan gençler, mezun olduklarında ek eğitim ya da uyum zamanı kaybetmeden çalışmaya başlayabiliyor.

Haberin Devamı

2 yıldır çalışıyoruz

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, WACE’nin dünya çapında 160 üniversiteyi temsil eden 700 aktif üyesi, 48 ülkede iş dünyası ile entegre eğitim için çalışan 2 bin 500 üyesi bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: “Biz ABD’nin Northeastern Üniversitesi ile işbirliği yaptık. Onlar bize işin know how’unu aktardı. ABD’nin ekonomide bilimsel gelişmede sağladığı mucizeler 100 yıldır uyguladığı bu sistemle mümkün olmuş. Çünkü üniversiteler daima iş dünyasını içinde tutmuş, eğitimler birlikte tasarlanmış. Biz geçen sömestr uygulamaya aldık, hemen 110 büyük Türk şirketi üye oldu. 20 markalı ders açtık ve başta mühendislik olmak üzere hukuk, uluslararası ilişkiler dahil her bölümde markalı derslerimiz oldu. Yeni dönemde 30 derse çıkarız.”

Şirketler çok istekli

CO-OP sistemini ABD’den bilen yerli ve yabancı şirketlerin sisteme katılmak ve ihtiyaç duydukları eğitimleri gençlere vermek için çok istekli olduklarını vurgulayan Enver Yücel, hedeflerinin kısa süre sonra ABD ve Avrupa’dan şirketleri de Bahçeşehir’in CO-OP üyesi yapmak olduğunu ve öğrencileri yurt dışına da taşıyacaklarını söyledi. Yücel, “Bu sistemin diğer üniversitelerimizce uygulanmasını da isteriz. Türk sanayicisi üniversite mezunlarını işe hazırlamak için zaman harcamaktan kurtulsun” diye konuştu.

Haberin Devamı

CO-OP nasıl çalışıyor

CO-OP, üniversitede iş eğitimi verilirken işyerinde de uygulamalı eğitimin sürdürüldüğü bir model.
CO-OP programı, CO-OP kodlu uygulamalı gelişim dersleri ve uygulamalı iş eğitiminden oluşuyor.
Bir öğrencinin CO-OP programını tamamlaması için uygulamalı derslerden en az birinden başarılı olması ve partner kuruluşta 30 gün çalışması gerekiyor.
Öğrencinin bu eğitimdeki başarısı, partner kuruluş tarafından izlenip, değerlendiriliyor.
CO-OP’a katılan öğrenci; müfredatta yer almayan, ancak profesyonel eğitimi kredili ders olarak alma olanağına kavuşuyor.

Hangi şirket ne tür ders veriyor

Anadolu Sigorta: Sigorta Yönetimi
Bankalararası Kart Merkezi:  Kartlı Ödemeler
Denizbank: Bankacılık Uygulamaları
IAS: Canias ile ERP Uygulamaları
Mercedes-Benz Türkiye: Tasarım Süreçleri
Microsoft: Uygulamalar
Schneider Electric: Enerji Verimliliği
Turkcell: Mobil İletişim ve Teknolojileri     
Türk Telekom: Telekomünikasyon Sistemleri
Ülker: Pazarlama İletişimi ve Reklamcılık

Haberin Devamı

Öğrenciler çok istekli

BAHÇEŞEHİR CO-OP Genel Koordinatörü Ufuk Tarhan, bu sistemin öğrenciler tarafından çok beğenildiğini ve öğrencilerin de önerileriyle şirket ve markalı ders seçimi yapılabildiğini söyledi. Tarhan, “Bölüm başkanı hocalarımızla birlikte şirketleri yerinde inceliyoruz ve şirketlerdeki yöneticilerle toplantılar yapıyoruz. Sonra ders belirleniyor. Her yıl 3 ve 4’üncü sınıfımızdaki öğrencilerimizin büyük bölümü bu seçmeli mar-kalı dersleri alacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!