ABD’den ‘AB artık enerji faslını açsın’ desteği istediler

Güncelleme Tarihi:

ABD’den ‘AB artık enerji faslını açsın’ desteği istediler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2011 00:00

TAİK Yürütme Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, AB’nin Türkiye’nin müzakere sürecinde enerji faslını bloke ettiğini ve ABD’den bu konuda destek beklendiğini söylediklerini açıkladı.

TÜRK-Amerikan İş Konseyi (TAİK) Yürütme Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, “Avrupa, enerji güvenliğinin sağlanması konusunda Türkiye’den destek beklerken, AB üyelik sürecimizde enerji faslının açılmasını bloke ediyor. Bu sorunun çözülmesi yönünde ABD’nin desteğini beklediğimizi dile getirdik” dedi. Haluk Dinçer, Yürütme Kurulu üyeleri Cüneyt Zapsu ve Nuri Çolakoğlu ile Amerikan Türk Cemiyeti’nin (ATS) New York’taki merkezinde Washington ve New York’ta yaptıkları görüşmeleri anlattı. Toplantıda ATS’nin Başkanı Murat Köprülü de hazır bulundu. Heyetin ABD’deki görüşmelerine, TAİK’in eski Başkanı Mustafa Koç da katıldı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde 25 yıldır faaliyet gösteren TAİK Washington ve New York’ta ABD yönetimi, senatörler, işadamları, düşünce kuruluşları, Yahudi lobisinin temsilcileri ve kanaat önderleriyle görüşmeler yaptı.

ABD ve enerji koridoru

ABD’deki toplantılarda enerji güvenliği konusunun gündeme geldiğini belirten Dinçer, Amerikalı yetkililerin Nabucco’nun önemine özellikle değindiklerini vurgulayarak şunları anlattı: “Başkan Barack Obama’nın Özel Avrasya Enerji Temsilcisi Büyükelçi Richard Morningstar, Güney enerji koridorunun ABD için çok önemli olduğunu, bunun için Türkiye’nin hayati önemine binaen Nabucco Boru Hattı Projesinin bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Bu amaç doğrultusunda Kuzey Irak ile de ilişkilerin geliştirilip Nabucco’ya entegre edilmesinde fayda olacağı yönündeki görüşlerini bizimle paylaştı. Bu sorunun çözülmesi yönünde ABD’nin desteğini beklediğimizi dile getirdik.”

CHP 7 yıldır ABD’ye gitmemiş

CHP heyetinin de Washington’da hemen hemen aynı gruplarla görüştüğünün hatırlatılması üzerine Haluk Dinçer, aynı uçakla seyahat ettiklerini, iki heyetin amaçlarının farklı olduğunu söyledi. CHP’nin 7 yıldır ABD’ye gitmediğini öğrendiklerini de belirten Dinçer, “Umarım daha çok gelirler, Türkiye’nin (buna) ihtiyacı var” diye konuştu.

Tutuklamalar Ergenekon’u sulandırmasın

ABD’deki temaslarında basın özgürlüğü konusunun da gündeme geldiğini söyleyen Haluk Dinçer, bu konuda yöneltilen eleştiriler karşısında, “Basın özgürlüğünü demokrasinin önkoşulu olarak gördüklerini, Ergenekon davasının Türkiye’de demokrasinin derinleşmesi için önemli aşama olduğunu ve yaşananların davanın önemine gölge düşürmemesi gerektiğini” anlattıklarını ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!