Sadi ÖZDEMİR
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2009 00:00
Türkiye’nin en küresel lojistik şirketlerinden Barsan Global Lojistik (BGL), ekonomik krizdeki ABD’de fırsat yatırımı yaptı. New Jersey’de daha önce bin 500 metre karelik bir deposu olan New Jersey’de 5 bin metrekarelik bir bina satın aldı ve lojistik üs haline getirdi.
KÜRESEL ekonomik krizi fırsata çeviren Türk şirketleri de var. Geçen yıl yaklaşık 400 milyon
dolar ciro yapan Barsan Global Lojistik (BGL), New Jersey’de 5 bin metrekare kapalı alana sahip bir bina satın aldı ve lojistik üs haline getirdi. ABD ile Çin arasındaki ticaret başta olmak üzere çok sayıda ülkeden ABD’ye gümrükleme ve kapıdan kapıya teslim hizmetleri veren BGL Amerika, önümüzdeki yıllarda diğer eyaletlere de yayılacak. New York ofisinin daha önce bin 500 metrekarelik bir binada hizmet verdiğini söyleyen BGL Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Baydere, "BGL olarak, bugüne kadar, Çin’de Hong Kong ve Şangay’da, İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya, İspanya, Polonya ve Özbekistan’da mülkiyeti kendimize ait lojistik üsler kurduk. 1998’den beri de ABD’de faaliyetimiz sürüyor. Şimdi 5 bin metrekarelik bir fabrika binasını aldık ve 5 milyon dolarlık yatırımla kriz ortamının da getirdiği bazı avantajlardan yararlanarak bu ülkedeki işimizi büyüttük. Türkiye ABD hattında iki forwarder şirketiyle ilgili ortaklık-satın alma görüşmelerimiz de sürüyor" dedi.
Hedef küresel ticaretBGL’nin 2008’de yaklaşık 400 milyon dolar ciro yaptığını hatırlatan Sadık Baydere şöyle konuştu: "Bu cironun 100 milyon doları Türkiye’den, 160 milyon doları yurtdışı faaliyetlerden, 140 milyon doları da iştiraklerden geldi. Yakın dönemde, Türkiye’de Deka’nın yüzde 51’ini, Unimar’ın yüzde 50’ini, Macaristan’da da Trans Emex’in yüzde 50’sini alarak ortak olmuştuk. Son 4 yılda küresel altyapımızı güçlendirmek için de 140 milyon dolarlık yatırım yaptık. Hedefimiz küresel ticaretten yaptığımız ciroyu hızla büyütmek."
Eyaletlere yayılacağız
BGL Amerika Direktörü Uğur Aksu ise 2008’de ABD’de 20 milyon dolar ciro yaptıklarını söyledi ve bu rakamın 2009’da 30 milyon dolara çıkacağını bildirdi. Aksu şunları söyledi: "Geçen yıl ki ciromuzun yüzde 40’ını ABD ile Çin arasındaki ticaret için verdiğimiz hizmetlerden sağladık. Cironun yüzde 25’i de Türkiye ABD ticaretinden geldi. ABD büyük pazar ve krizden önce bu pazardaki ticarette birim ölçekleri çok yüksekti. Kriz nedeniyle bu ölçekler de küçüldü. Türk şirketleri için de ABD ile ticarette yeni fırsatlar çıkabilir. Biz şu anda ABD içinde kapıya teslim de yapabiliyoruz. ABD içinde Şikago, Miami, Los Angeles, San Francisco yatırım için ilk hedeflediğimiz yerler."
BGL’nin altyapısı avantajBGL Deniz Nakliye Koordinatörü Burak Çelikkaya da şirket olarak küresel bazda oluşturdukları hizmet ve lojistik altyapısı sayesinde kriz ortamında komple hizmet verme avantajına sahip olduklarını söyledi ve "Bu durum hem hizmet kalitesinde hem de maliyet fiyat ilişkisinde büyük avantaj sağlıyor. O nedenle ekonomik kriz bizim işlerimize pozitif ivme kazandırdı" dedi.
Gümrük hizmetleriyle başladı küresel lojistikte devleştiBARSAN Global Lojistik’in temelleri 1982’de Kamil Barın tarafından atıldı. O yıllarda Karaköy’deki 10 metrekarelik bir ofiste dış ticaret şirketlerine sadece gümrükleme hizmeti veren Kamil Barın, bu alandaki tüm hizmetleri verebilir konuma geldi ve 1991’de küresel lojistik kavramına uygun yatırımlara başladı. BGL’de şu anda 1935 kişilik doğrudan istihdam ve kara ulaşımında 625 araç bulunuyor. 12 ülkede 25 lojistik merkeze sahip BGL’nin tüm lojistik merkezlerinde depo ve entrepo alanı kapasitesi toplam 5 milyon 800 bin metreküpe ulaştı.