ABD’de bakkal Adem’e 27 yıl hapis istendi

Güncelleme Tarihi:

ABD’de bakkal Adem’e 27 yıl hapis istendi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2012 00:00

New York’un market kralıyken geçen yıl ABD’nin Küba ambargo-sunu delmeye çalıştığı iddiasıyla suçlanan Adem Arıcı için önceki gün de vergi kaçırmaktan 27 yıl hapis istendi.

Haberin Devamı

NEW York’un market kralı, Amerika’nın yanında en fazla Türk çalıştıran işadamı Türk kökenli Adem Arıcı (50) ve sekiz ortağı, Amerikan Vergi Dairesi IRS’in takibine takıldı. Arıcı ve ortakları, sahip oldukları marketlerde toplam 56 milyon dolarlık satışı defterlere işlemeyip IRS’den gizledikleri iddiasıyla vergi kaçırmaktan mahkemeye verildi. Arıcı için 27 yıl hapis istendi.

Sahtekârlık suçlaması

New York Güney Bölge Savcısı Preet Bharara’nın Cuma günü açıkladığı iddianamede, Arıcı dışında kardeşi Cevdet Arıcı (44), Ömer İpek (50), Erdal Kılıç (36), Armağan Tanır (42), Atilla Yayla (37), Jody Vitale (54), Andrew Poma (32) ve Josefina Caraballo’nun (49) adı yer aldı. Bharara, zanlıların New York, New Jersey ve Connecticut’ta ortak oldukları, Zeytuna, Zeytinia ve The Amish adlı 6 süpermarkette satışların bir kısmını vergi beyannamelerinde göstermediklerini iddia etti. Sanıkların kanunun uygulanmasına da engel oldukları ve vergi iadelerinde sahtekârlık yaptıkları ileri sürüldü. Baharara, dosyayla ilgili yaptığı açıklamada, “İşlerini, suçlarını yürütmek için bir araç olarak kullanıyorlardı, şimdi yaptıklarının hesabını vermeye zorlanacaklar” dedi.

Haberin Devamı

İkinci defter bulundu

İddianameye göre, Arıcı ve ortakları marketten nakitle alışveriş yapan müşterilerden gelen paranın büyük bölümünü kayıt dışı bıraktılar. Ve bu kazançları defterlerden silip vergiye tabii tutmadan işyeri masrafları ile maaş ödemelerinde kullandılar. Artanı da ortaklar olarak kendi aralarında paylaştılar. Ancak IRS müfettişleri, denetim sırasında, resmi kayıtlardan çıkarılan gelirlerin gösterildiği tezgah altı defterlere ulaştı. Yapılan incelemede de Arıcı ve ortaklarının 2004-2009 arasında IRS’den 56 milyon dolar gelir gizlediği anlaşıldı.

Küba’ya ambargoyu delmekten de yargılanıyor

AVUKATI Marc Verzani ile ABD’nin Küba Ambargosu’nu delmek ve Küba’da yatırım yapmak suçlamasıyla da yüz yüze olan Adem Arıcı, vergi kaçakçılığından 16 Ağustos’ta hâkim karşısına çıkacak. Savcılıktan yapılan açıklamaya göre ortaklardan İpek ile birlikte 27 yılla yargılanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!