ABD’de 19 banka 600 milyar dolar zarar yazacak, kart yükü 82 milyar dolar olacak

Güncelleme Tarihi:

ABD’de 19 banka 600 milyar dolar zarar yazacak, kart yükü 82 milyar dolar olacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2009 00:00

ABD Merkez Bankası’nın ’stres testi’ uyguladığı 19 büyük bankanın 2010 yılına kadar en kötü senaryoya göre 600 milyar dolar zarar yazabileceği öngörülüyor. Bu zararın 82.4 milyar doları kredi kartlarından oluşacak.

ABD Merkez Bankası (FED) tarafından ’stres testine’ tabi tuttulan 19 büyük bankanın, ’en kötü senaryoya’ göre, 2010 yılı sonuna kadar 600 milyar dolar zarar yazması bekleniyor. FED’in uyguladığı dayanıklılık testinin sonuçları, 19 bankadan 10’nun toplamda 75 milyar dolarlık sermaye artırımına ihtiyacı olduğunu ortaya koydu. FED’e göre ABD ekonomisindeki durgunluk derinleşirse, ülkenin en büyük 19 bankası verdikleri kredilerden dolayı 2009 ve 2010 yıllarında toplam 599.2 milyar dolar zarar edecek. Bu zararın 185.5 milyar dolarını mortgage kredileri, 82.4 milyar dolarını ise kredi kartları oluşturacak.

Güveni inşa etme çabası

FED tarafından yayımlanan ve uzun zamandır finansal piyasalarda merakla beklenen rapora göre, finansal sistem, ekonominin bütünü gibi iyileşme gösteriyor, ancak henüz iyileşmiş değil. ABD hükümetinin, daha önce emsali görülmemiş bir şekilde bankacılık testinin sonuçlarını kamuoyuyla paylaşması ise, açıklanan sonuçların, bankacılıkta güveni yeniden inşa etme çabalarının bir parçası olabileceği endişesiyle ihtiyatla karşılandı. ABD yönetimi ise hiçbir bankanın başarısız olmasına göz yumulmayacağını açıkladı. ABD yönetimi, dayanıklılık testinin, bütün bankaların zayıf olmadığını ve hatta zayıf olanların da güçlendirilebileceğini göstererek yatırımcı güvenini yeniden oluşturmasını umuyor.

8 Haziran’a kadar süre

FED testinin sonucuna göre daha fazla sermayeye ihtiyaç duyan 10 bankanın 8 Haziran’a kadar bu sermaye artırımını nasıl yapacağına dair bir plan hazırlamış ve onaylatmış olması gerekiyor. Tüketiciler ve şirketlerin aldıkları kredileri ödemede zorlanmasının bankaların elindeki varlığın değer kaybetmesine yol açma riski bulunuyor. Bu çerçevede, ABD hükümeti, bankaları borç vermeyi sürdürebilmelEri için kendi sermaye rezervlerini yüksek tutmaya zorluyor.

Bank of America lider

10 banka arasında en fazla sermaye artırması gereken banka ise 33.9 milyar dolarla Bank of America oldu. Wells Fargo için bu rakam 13.7 milyar dolar, GMAC için 11.5 milyar dolar, Citibank için 5.5 milyar dolar ve Morgan Stanley için ise 1.8 milyar dolar oldu. Bank of America en fazla zarar yazacak banka olarak da liderliği kimseye kaptırmadı. Bankanın 2 yılda 136.6 milyar dolar zarar yazması öngörülüyor. Citigroup ise 104.7 milyar dolarlık zarar beklentisiyle ikinci olurken, Wells Fargo 86.1 milyar dolarla üçüncü sıraya yerleşiyor.

AIG, ilk çeyrekte 4.3 milyar dolar zarar yazdı

ABD devleti tarafından kurtarılan sigorta şirketi American International Group’un (AIG) ilk çeyrek zararı 4.35 milyar dolar oldu. AIG, geçen yıl son çeyrekte 61.7 milyar dolarla bir şirketin bugüne kadar kaydettiği en fazla zararı açıklamıştı. Bir önceki yıl aynı çeyrekte şirket 7.81 milyar dolar AIG, bu yilki ilk çeyrek sonuçlarıyla son 18 ayın en düşük zararını açıkladı. Şirketin iflasın eşiğine sürüklenmesinde etkisi olan finansal ürünler birimi ilk çeyrekte kaydedilen zararda da etkili oldu. AIG, geleneksel sigorta operasyonları bölümündeki değil, finansal ürünler birimindeki faaliyetleri nedeniyle zarara uğradığını açıkladı.

’Stres testi’nden çıkan sonuca hangi banka ne tepki verdi

Morgan Stanley: Stres testi sonuçlarına göre, 1.8 milyar dolar ek sermaye ihtiyacı olan banka, 5 milyar dolarlık sermaye artışına gideceğini açıkladı.

Bank Of America: 33.9 milyar dolar sermaye ihtiyacı olan bankanın yatırımcıların elindeki bazı tercihli hisse senedlerini adi hesse senetlerine dönüştürerek 17 milyar dolar sermaye artırmayı planladığı belirtildi. Banka ayrıca, varlık yönetim birimi Columbia ve First Republic Bank’taki varlıklarını satarak 10 milyar dolar kaynak yaratacak.

Citigroup: 5.5 milyar dolara ihtiyacı olan banka, bu rakamı tercihli hisse senetlerini adi hiseye dönüştürerek sağlayacağını açıkladı.

Fifth Third Bancorp: 1.1 milyar dolar sermaye artırması gereken yerel banka, varlık, hisse ve menkul kıymet satışıyla bu kaynağı yaratmayı planlıyor.

GMAC LLC: General Motors’un finansal kolu olan şirket ise yaptğı açıklamada, 11.5 milyar dolarlık sermaye artışının müşterileri için daha fazla kredi sağlama imkanı yaratacağını kaydetti.

KeyCorp: 1.8 milyar dolara ihtiyacı olan yerel banka, TARP kapsamında aldığı 2.5 milyar dolarlık kredi desteğini hisse senedine dönüştürmeyi planladığını açıkladı. Banka ayrıca, özel sektör yatırmcılarının elindeki 658 milyon dolarlık tercihli hisseyi adi hisse senedine de dönüştürecek.

Morgan Stanley: 1.8 milyar dolar sermaye artırması gereken banka, 2 milyon dolrlık hisse senedi ihraç edeceğini ve 3 milyar dolarlık devlet desteği olmayan tahvil çıkaracağını açıkladı.

PNC Financial Services Group Inc: 600 milyon dolar sermaye artıracak olan yerel banka, devletten aldığı 7.6 milyar doları geri ödeyeceğini açıkladı.

Regions Financial: 2.5 milyar dolara ihtiyacı olan banka, daha fazla devlet yardımı almayacağını açıkladı. Bankanın hükümetin elindeki tercihli hisseleri adi hisse senetlerine dönüştürmek zorunda kalabileceği belirtildi.

SunTrust Banks Inc: 2.2 milyar dolara ihtiyacı olan banka, TARP kapsamında aldığı 4.9 milyar doları adi hisse senedine dönüştürecek.

American Express: Sermaye artırımına ihtiyacı olmadığı belirtilen kredi kartı şirketi, TARP (Sorunlu Varlıklardan Kurtulma Programı) kapsamında kullandığı 3.4 milyar dolarlık krediyi geri ödemek için başvuruda bulundu.

Amerikalılar Japonların yapamadığını yapacak

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, stres testi sonuçlarının ileriye dönük önemli bir adım olduğunu belirterek, "Amerikalılar, hükümetin bankacılık sisteminin arkasında olduğunu ve vatandaşların mevduatlarının güvende olduğunu bilmelidir" dedi. Geithner, bankalara olan güvenini ise şu sözlerle dile getirdi: "İddia ediyorum ki, ABD’li bankalar ’kayıp 10 yıl’ olarak adlandırılan 1990’larda Japon bankaların yapamadığını yapacak ve sorunlarından kurtulacaktır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!