Emre ÖZPEYNİRCİ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2009 00:00
Ford Otosan, ABD’ye ihraç ettiği Transit Connect’ler için Gölcük’ten Baltimore’a direkt sefer yapan gemi kiraladı. Ford Otosan Baş Genel Müdürü Yardımcısı Nuri Otay, “Araçları İngiltere üzerinden göndermek 4 hafta sürüyordu. Şimdi kendi limanımızdan iki haftada gönderiyoruz. Direkt giden gemilerle maliyetleri yüzde 50 düşürdük. Talebe daha hızlı cevap veriyoruz” dedi.
TÜRK otomotiv sektöründe bir ilki gerçekleştirip otomotivin anavatanı ABD’ye Transit Connect ihraç eden Ford Otosan, hem talebi karşılamak hem de nakliye süresi ve maliyetlerini düşürmek için ayda iki gemi kiralamaya başladı. Ford Otosan, daha önce İngiltere üzerinden yolladığı Transit Connect’leri kiraladığı gemilerle Gölcük’ten direkt Baltimore Limanı’na gönderiyor. Ford Otosan Baş Genel Müdürü Yardımcısı Nuri Otay, “Araçları eskiden İngiltere üzerinden gönderdiğimiz zaman 4 hafta sürüyordu. Şimdi ayda 2 gemiyle kendi limanımızdan 2 haftada gönderiyoruz. Direkt giden gemilerle maliyetleri yüzde 50 düşürdük. Ayrıca tüketicinin talebine daha hızlı cevap verebiliyoruz” dedi.
21 bin Connect gitti
Ford Otosan’ın 50’nci kuruluş yılına ilişkin düzenlediği toplantıda sorularımızı yanıtlayan Otay, bugüne kadar ABD’ye 21 bin Transit Connect gönderdiklerini, yılı 30 bin adetlik ihracat rakamıyla kapatacaklarını söyledi. Otay, ABD’ye mayıs ayında başladıkları Connect ihracatının 1 Eylül itibarıyla en üst seviyeye çıktığını belirterek, şöyle konuştu: “Şu ana kadar 6 bin araç plakalandı. Türkiye’den gönderdiğimiz Transit Connect’ler müşteriye 12 hafta sonra ulaşıyor. Çünkü alıcılar araçları kendilerine göre farklılaştırıyor. Örneğin çiçekçi farklı, marangoz farklı Transit Connect istiyor. İhraç ettiğimiz araçlar ABD’de değişik üst yapılarla donatılıyor. Bu da zaman alıyor. 30 bin adet, 10 milyon aracın satıldığı Amerika için belki küçük görünebilir. Ama biz ABD’de hiç olmayan bir segment yarattık ve satış grafiğimiz bu pazar için çok başarılı. Önümüzdeki yıl da 30 bin adetlik ihracat gerçekleştirmeyi planlıyoruz.”
Talebi ABD belirler
Connect’in ABD pazarı için yepyeni bir segment olduğunu söyleyen Otay, “Düne kadar büyük motorlu araçları kullanmaya alışkın olan Amerikalıların Transit Connect gibi araçlara alışmaları için biraz zaman gerekecek. ABD’de ticari araçlara verilen destek sona erdi. Transit Connect’in talebini ABD ekonomisindeki gelişmeler etkileyecek” yorumunu yaptı. Nuri Otay, küresel kriz nedeniyle bu yıl Ford Otosan’ın 172 bin araç üreteceğini belirterek, “Daha önce 150-160 binlerde kalırız diyorduk ama Avrupa pazarının açılması ve ÖTV indirimiyle 2009’u 170 binin üzerinde üretimle kapatacağız. Geçen yıl bu rakam 230 bin adetti. İhracatımız da 127 bin adet olur. Bizim beklentimiz 2010 yılı. Önümüzdeki yıl üretim hedefimiz ise 200 bin adet” dedi.
Sıra Güney Amerika’da
Nuri Otay, Kuzey Amerika pazarına girdiklerini şimdiki hedeflerinin ise Güney Amerika olduğunu da kaydetti. Otay, “Şimdi Brezilya ve Latin Amerika pazarına hazırlanıyoruz. Gelecekte büyüyen pazarlar bunlar olacak. Brezilya’ya 2 bin adet Transit gönderdik.”
Türk otomotivine ABD yolunu açtık
NURİ Otay, Ford Otosan’ın kurulduğu 50 yıl önce Türkiye’de yolların olmadığını şimdi ise ABD’ye ihracak yapan ilk Türk otomotiv şirketi haline geldiklerini söyledi. Otay, Otay, Tofaş Bursa tesislerinde üretilen Doblo’nun ABD’ye ihracatıyla ilgili bir soruyu ise şöyle yanıtladı: “Onlar için bir şey diyemem. Ama Ford Otosan, 50 yıllık tarihinde birçok ilke ve başarıya imza attı. Ancak ABD’ye başlattığımız Transit Connect ihracatı gerçek bir başarı öyküsü. Burada önce yola çıkmak önemliydi. Ford Otosan, 50’nci yılında ABD’ye ihracat yaparak, Türk otomotivi için ABD kapısını açtı” dedi.
50. yılında 500 TL’ye 50 ay vadeyle araç
FORD Otosan, 50’nci kuruluş yılını, düzenlediği bir kampanya ile kutluyor. Ford Otosan, binek otomobil ve ticari araçlarında 50 aylık vade ve aylık 500 TL ödeme tutarı uyguluyor. Aynı zamanda, 50 ay garanti ve yol yardım hizmeti ve 5 bin TL’ye varan indirimler sunuluyor. Yıl sonuna kadar geçerli olacak kampanya kapsamında Fiesta’da 8 bin 195 TL, Focus’ta 10 bin 965 TL, Connect’te 8 bin 220 TL, Transit’te 11 bin 855 TL peşinat ödeyen müşteriler, 500 TL taksitle, anahtar semli aracın sahibi olabilecek.”
Elektrikle 65 km gidiyor, benzin ‘acil’ şarj ediyor
Lityum-ion akülerle donatılan Chevrolet Volt, aynı zamanda 1.0 litre hacminde 3 silindirli benzinli bir motora da sahip. Ancak Volt, bu motoru geleneksel Hibrid (melez) araçların aksine, aracı hareket ettirmek için değil, sadece ‘jeneratör’ işlevini görmesi için kullanıyor. Yani tekerleklere güç aktaran motor sadece elektrik motoru. Bu motor, dolu akülerle 65 kilometreden fazla yol yapabiliyor. Aracın üzerindeki pilleri evinizden çektiğiniz ‘seyyar kablo’ ile şarj etmesi ise 6.5 saati buluyor. Aküler yolda biterse, o zaman da jeneratör görevi gören benzinli motor devreye girerek elektrik üretilmesini sağlıyor. Böylece Volt’un 65 kilometrelik menzili, 1029 kilometreye çıkabiliyor.