Güncelleme Tarihi:
Kadın girişimciler tarafından yönetilen teşebbüslerin desteklenmesi amacı için tasarlanan fon, IFC’nin Türkiye’ye bu yapıda verdiği krediler alanında “ilk” olma özelliğini taşıyor.
Yüzde 15’i finasman buluyor
Kredinin imza töreninde konuşan ABank Genel Müdürü Hamit Aydoğan, iş hayatında yükselme mücadelesi veren kadın girişimcileri desteklemeyi ve onlara ilave olanaklar sunmayı hedeflediklerini vurguladı. Kadın girişimcilerin sahipliğindeki işletmelerin önemine işaret eden Aydoğan, bu işletmelerin ancak yüzde 15’inin banka finansmanına erişiminin bulunduğunu, sağlanan krediyle bu oranı daha da yukarıya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Payı en az yüzde 51 olmalı
Kadın girişimcilere yönelik kredi desteğinde işletmedeki kadın hissesinin en az yüzde 51 olması şartı aradıklarına dikkati çeken Aydoğan, kadın girişimcinin genel müdür veya icradan sorumlu yetkili olması durumunda bu oranı düşürebileceklerini, ayrıca kadın girişimcilerin yönetim kurullarındaki söz hakkının yüzde 30’larda olması halinde de kredi sağlayacaklarını kaydetti.
Yüzde 50’si KOBİ’lere ayrıldı
Bu kredinin nasıl kullanılacağı konusunda da bilgi veren Aydoğan, şunları söyledi: “Her bir girişimci için maksimum 2 milyon dolar kredi verilebilecek. Minimum seviye ise bulunmuyor. IFC ve FMO’dan sağlanan 40 milyon dolar tutarındaki kredinin yüzde 50’si KOBİ’lere, yüzde 50’sinin kadın girişimcilere ayrıldı. Kadın girişimcilerden fazla talep gelmesi halinde oranlarını artırabiliriz. Hatta yüzde 100’ünü kadın girişimcilere kullandırabiliriz. 2 yıl geri ödemesiz, 5 yıl vadeli kredinin toplam maliyetinin libor artı 3.25’i buldu. Dolayısıyla libor artı 6’lar düzeyinde bir fiyatla satılacak.”
IFC, 4 yılda 3 milyar dolar kredi vermeyi hedefliyor
IFC Başkan Yardımcısı Dimitris Tsitsiragos, kadınlara verilecek finansal desteğin ve kadınların ekonomik gücünün artırılmasının, ilave gelir katkısı yoluyla hane bazında yoksulluğun azaltılması, çocuklar için daha iyi beslenme ve eğitim imkanları sağlanması, aynı zamanda diğer kadınların da istihdam edilerek meslek sahibi olması gibi birçok olumlu sonucu beraberinde getirdiğini belirtti. Tsitsiragos, Türkiye’ye 2011-2015 yılları arasında sendikasyonların da dahil olduğu toplam 3 milyar dolarlık destek sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.
Abank, yabancı ortaklığı uzun vadede düşünüyor
ALTERNATİF (ABank) Genel Müdürü Hamit Aydoğan, gazetecilerin banka satışlarına yönelik sorularını yanıtlarken, Türk bankacılık sisteminde, hatta yurtdışı bankacılık sisteminde yerlerini almak için uzun vadede mutlaka stratejik ortak gerektiğini söyledi. Uzun vadeyi de ‘en azından 5 yıl’ diye açıklayan Aydoğan, şu an için gündemlerinde böyle bir şey olmadığını belirtti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin’in açıklamalarına da destek veren Aydoğan, herkesin her konuda konuşmasının hele de bir banka için fiyat veremeyeceğini kaydetti. Bir soru üzerine de “Aslında satılık banka olarak çok fazla bankamız yok” diyen Aydoğan,49 banka arasında 3 bankadan bahsedilebileceğini belirtti. Türk bankacılığının dünyadaki ve Avrupa’daki yerinin çok farklı olduğunu ifade eden Aydoğan, “Gerçekten çok farklı konumlandık. Ben değerimizi koruduğumuzu ve daha da değerli olacağımıza inanıyorum” yorumunu yaptı.