AB, yüzde 8.9 büyümemize şaşırdı IMF’den ‘Aynı hız sürer’ mesajı geldi

Güncelleme Tarihi:

AB, yüzde 8.9 büyümemize şaşırdı IMF’den ‘Aynı hız sürer’ mesajı geldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2011 00:00

AB Komisyonu, yüzde 7.5 büyümesini beklediği Türkiye yüzde 8.8 büyüyünce şaşkınlığını gizleyemedi. Hızlı toparlanma sürecinin devam ettiğini belirten IMF de, 2011’de dünya ekonomisi yüzde 4.4 büyürken, Türkiye için yüzde 4.6’lık büyüme öngördü. IMF rakamları tutarsa Türkiye, bu yıl da Litvanya ile birlikte “yükselen Avrupa” kategorisinin büyüme şampiyonu olacak.

AVRUPA Birliği (AB) Komisyonu, geçtiğimiz yıl yüzde 7.5 büyüme beklediği Türk ekonomisi yüzde 8.9 büyüyünce şaşkınlığını gizlemedi. Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun (World Economic Report) Nisan 2011 güncellemelerini yayınlayan Uluslararası Para Fonu da (IMF), hızlı toparlanma sürecinin devam ettiğini belirterek, büyüme öngörülerini iyileştirdi. Ekim 2010’da Türkiye için yüzde 3.6 olarak öngördüğü 2011 büyüme tahminini yüzde 4.6’ya yükseltti. IMF’in küresel ekonomi için yaptığı tahmini de yüzde 4.4’e yükselti. Avrupa’nın genelinde bu yıl yüzde 2, gelişmiş ülkelerinde ise yüzde 1.7 büyüme öngörülüyor.

AB oranı ‘beklenmedik’ buldu

AB Komisyon, aday ülkelere ilişkin hazırladığı raporda Türkiye’nin geçen yılın son çeyreğinde yüzde 9.2 büyüyerek, yıllık büyüme oranını yüzde 8.9’a çıkarmasını “beklenmedik” bir gelişme olarak niteledi. Raporda, geçen yıl Balkan ülkelerinin ekonomileri arıza verirken ve hatta Hırvatistan’da küçülme devam ederken, Türkiye’nin güçlü büyümeyle farklılaştığı ifade edildi. Bir önceki yıl yüzde 4.8 küçülen Türk ekonomisinin hızla toparlanarak geçen yıl gerçekleştirdiği yüzde 8.9’luk büyümede özel sektörün sürükleyici rol oynadığı belirtilen raporda, “2010’un son çeyreğinde hızlanan yaygın toparlanma ve yüksek frekanslı göstergeler, güçlü büyümenin 2011’in ilk çeyreğinde de süreceğine işaret ediyor” denildi.

Potansiyelinin üzerinde

Küresel ekonomi için bu yıl yüzde 4.4, 2012 yılında yüzde 4.5 büyüme öngörülen IMF raporunda ise, Türkiye için şu değerlendirmeler yer aldı: “Türkiye’nin GSYH’si bu yıl için yüzde 4.6, 2012 için ise yüzde 4.5 büyüyecektir. Cari işlemler dengesi GSYH’ya oranı 2010’da yüzde eksi 6.5 iken, bu oran 2011’de yüzde eksi 8, 2012 yılında da yüzde eksi 8.2 olacaktır. Türkiye’de geçen yıl yüzde 11.9 olan işsizlik oranının ise bu yıl yüzde 11.4, 2012 yılında da yüzde 11 olması bekleniyor. Yükselen Avrupa’da hızlı toparlanmanın Türkiye’de devam etmesi bekleniyor. Türkiye’de güçlü özel talep ve canlı kredi büyümesi, ekonomik faaliyeti hala düşük faiz oranlı olan makroekonomik politikaların arasında potansiyel seviyenin üzerine çıkarıyor. Türkiye’deki hızlı ekonomik toparlanma devam edecektir.”

Şampiyonluğu paylaşacak

IMF tahminlerine göre Türkiye 2011 ve 2012 yıllarında yükselen Avrupa ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alacak. Büyümede 2011’de yakalaması beklenen yüzde 4.6’lık rakamla Türkiye; Polonya, Romanya, Macaristan, Bulgaristan, Sırbistan, Hırvatistan, Litvanya ve Letonya ile birlikte oluşturduğu “Yükselen Avrupa Ekonomileri” birinciliğini yine yüzde 4.6 büyümesi beklenen Litvanya ile paylaşacak.

IMF’nin Türkiye öngörüleri

· BÜYÜME: 2011’da yüzde 4.6.
2012’de yüzde 4.5.
· ENFLASYON: 2011’de yüzde 5.7.
2012’de yüzde 6.
· CARİ AÇIK: 2011’da yüzde 8.
2012’de yüzde 8.2
· İŞSİZLİK: 2011’de yüzde 11.4.
2012’de yüzde 11.

Yükselen piyasalar iç talebe daha fazla bel bağlamalı

IMF Baş Ekonomisti Olivier Blanchard, WEO güncellemelerine yazdığı önsözde, yükselen ekonomilere yönelik şu noktalara değindi: “İşsizlik yüksek ve düşük büyüme bunun gelecek yıllarda da böyle kalacağı anlamına geliyor. Yükselen piyasalarda, kriz ardında sonsuza dek kapanmayacak yaralar bırakmadı. Yükselen piyasa ekonomileri dış talebe daha az, iç talebe daha fazla bel bağlamalı. Yükselen piyasa ekonomileri para birimlerinin gelişmiş ekonomilerin para birimine göre değer kazanması küresel ayarlamanın önemli bir unsurudur. Küresel koordinasyon ve ulusal düzeyde dikkatli bir tasarımın zorunluluğu, bugün, iki yıl önceki krizin tepe noktasındaki kadar önemli olabilir.”

Cari açıkta da ‘Yükselen Avrupa’ birincisi olacak

IMF, Türkiye’ye ilişkin cari açık beklentisini ekim ayındaki raporunda, cari açık için yüzde 5.4 olan öngörüsünü, şimdiki güncellemesinde yüzde 8’e yükseltti. 2012 cari işlemler açığı tahmini ise yüzde 8.2 olarak açıklandı.Bu tahmin oranlarıyla Türkiye, Avrupa yükselenleri arasında devam eden birinciliğini koruyacak. Türkiye işsizlikte ise grubun orta sıralarında yer alıyor.

Petrol fiyatında öngörü 17 dolar birden arttı

IMF’e göre, bu yıl petrolün varil fiyatı ortalama 107.16 dolar, 2012’de de 108 dolar olacak. IMF bir önceki raporunda, bu yılın petrol varil fiyatını ortalama 90 dolar olarak tahmin etmişti.

Petrolcüler yüzde 5 büyür

Rapora göre, siyasi gerginliklerin yaşandığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde GSYİH 2011’de yüzde 4 büyüyecek. Ancak bölgede petrol ihraç eden ülkeler için yüzde 5 ile daha yüksek büyüme tahmin ediliyor. Petrol ithal eden ülkelerde ise GSYİH büyümesinin yüzde 5’in altında kalması bekleniyor.

Fazla ısınma sinyali

Raporda, yükselen Asya ve Latin Amerika’nın ise potansiyeline yakın çalıştığı ve bu bölgelerde bulunan bazı ülkelerde kredi genişlemesi nedeniyle fazla ısınma sinyalleri olduğu belirtildi. Küresel krizin merkezinde olan ABD ve Avrupa’nın ise önemli kapasite fazlasına sahip olduğu kaydedildi.

Japonya etkisi sınırlı

Japonya’daki depremin makroekonomik etkisinin sınırlı olacağının öngörüldü. Ancak belirsizliklerin yüksek olmaya devam ettiği bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!