Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de güven var
Aydemir, Antalya Kundu Turizm Bölgesi’nde düzenlenen Türkiye Tavukçuluk Endüstrisi Semineri’nde yaptığı konuşmada, şu bilgileri verdi: “Türkiye’deki tavukçuluk sektörü 1980’li yıllardan itibaren gelişmeye başladı ve özellikle 2000’li yıllardan sonra Türkiye’de insan sağlığı, hijyen ve izlenebilirlik yöntemleri ile üretim yapan çok az sektörden biri oldu. Tüketici beyaz et ve yumurtanın hangi süreçlerden geçtiğini rahatlıkla kontrol edebiliyor. Bu durum tüketicilerde güven oluşturdu. Bugün sofranızda yediğiniz bir yumurta veya etin geriye dönük izlenebilirlik sürecinde, size gelmeden önce hangi sürelerden geçtiğini, hangi tür yemler yediğini, herşeyini görebilme şansınız var. Bunu her tüketicinin rahatlıkla izleme şansı var.”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın denetleme birimlerinin güvenli şekilde çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Aydemir, şunları anlattı: “Bu da Türkiye’nin tavuk ve tavuk ürünleri ihracatını her geçen gün arttırdı. Türkiye tavuk ve tavuk ürünleri ihracatında dünya sıralamasında 7’nci oldu. Güvenli hayvansal protein üretimi yapmamız bizim bu başarıya ulaşmamızı sağladı.”
Şahin Aydemir, Türkiye’de yıllık 13.5 milyar yumurta, 1 milyon 800 bin ton beyaz et üretildiğini belirterek, “Türkiye’de üretilen yumurtalar 35 ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye’de tavuk ve tavuk ürünleri ihracatı arttı. 2012 yılında 1 milyar dolar ihracat hedefledik” dedi.
Ürün kalitesi üst seviyeye çıktı
TÜRKİYE’nin ürün kalitesi ile ihracat yaptığı ülkelerde birinci sıraya çıktığını vurgulayan Aydemir, şunları söyledi: “Siz bir civciv ürettikten sonra kayıt dışı olarak herhangi bir yere sevk 0emezsiniz. O kümes numarasını almak zorundasınız, bilgisayar sisteminde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na irsaliyenizi kesersiniz. Bakanlıktan ürettiğinizi civciv için sevk belgesi almak zorundasınız. Nereye sevk edeceğiniz sorulur ve o kümesin numarasına bakılır. O kümesin numarası kayıtlı ve onaylı değilse sevkıyat dahi yapamazsınız.”