Güncelleme Tarihi:
YUNANİSTAN’da kreditörlerin ekonomik yardım için öne sürdüğü koşulların kabul etmesini isteyenlerin oranı kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 38.5’te kaldı. Yunan halkı, bu güçlü ‘Hayır’ ile Euro Bölgesi’nden ve hatta Avrupa Birliği’nden bile çıkmasıyla sonuçlanabilecek bir sürecin de kapısını açmış oldu. Referandum sonucunu kimse tahmin edemedi. Tüm anketler ‘Evet’ ile ‘Hayır’ arasındaki farkın yüzde 2-3’ü geçmeyeceğinde birleşmişti.
HALKTAN HÜKÜMETE GÜVENOYU
Halk, Başbakan Çipras’a güvenoyu verdi ve zaman tanıdı. Başbakan Çipras, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile telefon görüşmeleri yaptı. Yunanistan’ın beklentisi ECB’nin müzakereler sürdükçe ATM’lerin açık kalmasını sağlayacak şekilde nakit yardımı yapılması. Dün referandum sonuçlarının açıklanmasıyla kameraların karşısına geçen Çipras, “Yunan halkının verdiği görevin, Avrupa’yla çatışmamak olduğuna ikna oldum. Verilen görev, uygulanabilir bir çözüme ulaşmak” dedi.
Maliye Bakanı Yanis Varufakis “Eski borçlar hafiflemeden yeni kredi istemiyoruz. Kreditörler bize diz çöktürmek için daha baştan beri bankalarımızı kapatmayı kafalarına koymuşlardı. Avrupa yarından itibaren yaralarını sarmaya başlamalıdır”dedi.
VARLIKLI EVET YOKSUL HAYIR
HÜRRİYET, belki de Euro’daki kaderini belirleyecek referandum için dün sandık başına giden Yunan halkının nabzını tuttu. Yüksek gelirlilerin yaşadıkları Kolanaki, orta direğin yaşadığı Ambelokipi ve hemen hemen tüm sakinlerinin dar gelirli olduğu Liosion semtlerinde onlarca kişi ile konuştuk. “Ne için oy kullandınız” diye sorduk ve Kolonaki’de “Hayır”, Liosion’da “Evet” diyene pek rastalamadık. Ambelokipi’de cevaplar ikiye bölünmüştü. Cevaplar referandumda “Evet” ile “Hayır”lar arasındaki farkın küçük olacağının bir kanıtı adeta. Kolonaki’de Skufa sokağındaki lisenin önünde kalabalık. Spiro oğlu Taki ile gelmiş “Euro mu drahmi mi?” Buna cevap verdim” dedi. Üniversite öğrencileri Semina ile Niko da, “Evet” oyu verdiklerini çünkü ülkenin Euro’da kalmasını istediklerini söylediler. Ev hanımı hem cevap veriyor hem oğlu Yorgo’yu uzaklaşmaması için uyarıyor: Çocuğumun Avrupa’da yaşamasını istiyorum. Euro’dan vazgeçilmesi yazık olur” Rania sıkı “Evet”çi: Demokrasi istiyorum. Ambelokipi’de zengin de var dar gelirli de. Spiro oyunu sandığa atması için oğlu Paraskeva’ya vermiş. “Yaşadıklarımıza bir son verilmesi, çocuğumun benim çektiklerini çekmemesi için oy verdim” diyor. Mesajı “Hayır”. İki arkadaş Kosta ve Mihal ise belli ki farklı oy atmışlar, tartışa tartışa uzaklaşıyorlar. Liosion “garibanlar” semti. Papaz Nikola’ya oy kullandıktan sonra rastlıyoruz: Evlat bu halkın bir onuru, bu halkın bir şerefi var. Kimse bize diz çöktüremez.
BANKALARLA GECEYARISI TOPLANTI
Maliye Bakan Yardımcısı Dimitris Mardas, büyük Yunan bankalarının CEO’larını geceyarısı toplantıya çağırdı. Maliye Bakan Yardımcısı Nadia Valavani, bankaların kiralık kasalarındaki nakit paranın da sermaye çıkışı denetimi kapsamına alınmasını istedi. Evet”ci ana muhalefetteki Yeni Demokrasi partisi lideri Andonis Samaras istifa etti. Samaras “Avrupalı liderlere rica ediyorum. Ülkemin euro’da kalması için yardım edin” dedi.
Almanya’dan Çipras’a sert tepki
SON KÖPRÜYÜ YIKTIN
‘Hayır’ yanıtının “Euro’ya hayır ve Avrupa’yla araya mesafe” olarak algılanacağını net şekilde vurgulayan Avrupa Birliği liderleri ve yetkililerinin benimseyeceği siyasi yaklaşım Atina-Brüksel hattındaki ilişkilerin geleceğini şekillendirecek.
Merkel ile hollande buluşuyor
-Referandum sonucuna ilk yorum Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yardımcısı Sigmar Gabriel’den geldi. Gabriel, Yunanistan Başbakanı Çipras’ı ‘Avrupa ve Yunanistan arasında uzlaşmaya varmayı sağlayabilecek son köprüyü yıkmakla’ suçladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın bugün Paris’te Yunanistan’ı görüşmesi bekleniyor. Brüksel’deki hâkim görüş referandumdan çıkan yanıtın doğrudan Grexit (Euro Bölgesi’nden çıkış) anlamına gelmese de teknik olarak Yunanistan’ı bu sonuca bir adım daha yaklaştırdığı yönünde.
BRÜKSEL’DE ÖNE ÇIKAN SENARYOLAR
-Euro Bölgesi maliye ve ekonomi bakanlarının bugün acil toplantı yapmasının öngörülmediğini belirten AB yetkilileri, Almanya ve Fransa’nın talebi üzerine yarın acil nitelikli Euro Bölgesi Zirvesi yapılmasının gündemde olduğunun altını çizdi. Bu zirvede iki seçenek masada olur. İlk seçenek Yunan halkının tercihine saygı bağlamında müzakerelere yeninden başlanması olur. Diğer seçenek ise Yunanistan’ın Euro Bölgesi dışına itilmesi.
-Müzakerelerin kısa sürede başlayacağına dair sinyal gelmezse ECB, Yunan bankalarına yönelik acil likidite desteğini limitini düşürebilir ya da tamamen durdurur. Bu da iflası tetikler ve süreç Grexit’le sonuçlanır.
-Müzakereler başlarsa ilk hedef 20 Temmuz’a kadar kısmi de olsa anlaşma sağlanması olur. / Güven ÖZALP / BRÜKSEL
Bankalar bugün de kapalı
YUNANİSTAN’da bankalar bugün de kapalı kalacak. Hükümet, gerek bankaların durumu ve ATM’ler ile ilgili yeni kararını muhtemelen bugün verecek. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ne yapacağı beklenecek. Bankalar Birliği Başkanı Nora Kaçeli, ATM’lerde bu akşama yetecek kadar nakit bulunduğunu açıklamıştı. Yunanistan’da dün şehiriçi toplu ulaşım araçları ve otobanlardan geçişler ücretsizdi. Şehirlerarası otobüs (yüzde 25) ve tren seferleri (yüzde 50) indirimliydi.