Saffet KORKMAZ/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2006 00:00
Salatalığın boyu, domatesin rengi, meyvenin şeklinden sonra şimdi de reçellerimiz, Avrupa Birliği (AB) ile uyumlu hale getirilecek. Uygulama başladığında, ev reçellerine, "Elveda" diyeceğiz. Çünkü "Geleneksel reçel" tarifini de AB’den alacağız. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, AB’nin, "Meyve Reçeli, Jöle, Marmelat ve Tatlandırılmış Kestane Püresi Hakkında Konsey Direktifi" doğrultusunda bir tebliğ taslağı hazırladı.
Taslak, ilgili birimlerin görüşüne sunuldu. Buna göre, 1 kilo reçel üretiminde kullanılan meyve püresi 350 gramdan az olamayacak. Elma, armut, klingston eriği, kavun, karpuz, üzüm, patlıcan, salatalık ve domates, ekstra reçel ile ekstra jöle üretiminde karıştırılarak kullanılamayacak. Geleneksel reçellerde meyve oranı yüzde 33’den az olamayacak. Ekstra geleneksel reçellerde ise bu oran en az yüzde 45 olacak. Geleneksel ve ekstra geleneksel turunçgil reçellerinde bir istisna olarak bütün, dilimlenmiş meyveler, meyve kabukları kullanılabilecek.
Bu ürünlerde, işlem hatalarından kaynaklanan çekirdek, sap ve yaprak gibi reçelde istenmeyen yabancı madde oranı da tebliğdekiyle sınırlı olacak. Ürünlerin satış isimleri, tamımlarda belirtilen şekilde yapılacak. Ancak alışılagelmiş isimler de etiket ve ambalajlarda kullanılabilecek. Halen faaliyet gösteren ve bu tebliğ kapsamında yer alan ürünleri üreten ve satan işyerleri, 1 yıl içinde tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacaklar.