AB standardı, Türk kahvesinde ‘taklit aroma’yı yasaklıyor

Güncelleme Tarihi:

AB standardı, Türk kahvesinde ‘taklit aroma’yı yasaklıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2005 00:00

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği’ne (AB) uyum amacıyla, AB’nin ilgili direktiflerini dikkate alarak, Kahve ve Kahve Ürünleri Tebliği taslağı hazırladı.

Türk Gıda Kodeksi kapsamında hazırlanan tebliğ taslağı, 8 Kasım’a kadar görüşlerin bildirilmesi amacıyla, ilgili kesimlerin görüşüne açıldı. AB Komisyonu’nun 1999/4/EC sayılı ‘Kahve ve Hindiba Ekstraktı’ hakkındaki direktifi dikkate alınarak AB’ye uyum çerçevesinde hazırlanan tebliğ taslağı, kahve ve kahve ürünlerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını sağlamak üzere, bu ürünün özelliklerini belirliyor. Çiğ çekirdek kahve ve kahve ürünlerini kapsayan tebliğ, ’çözünebilir cafe torrefacto’yu kapsamıyor.

Tebliğde, çiğ çekirdek kahve, ‘Coffea arabica Lyn, Coffea canephora veya Coffea robusta, Coffea liberica ve benzeri türlerden kültüre alınmış kahve ağaçlarının meyvelerinden değişik yöntemlerle ayrılarak kurutulmuş tohumları’, kavrulmuş kahve çekirdeği de ‘çiğ çekirdek kahvenin tekniğine uygun şekilde kavrulmasıyla elde edilen ürün’ olarak tanımlandı. Tebliğe göre, kafein miktarı, kuru maddede, kafeinsiz çiğ çekirdek kahvede yüzde 0.2’yi, kafeinsiz kavrulmuş kahve çekirdeği ve kafeinsiz öğütülmüş kahvede yüzde 0.1’i, kafeinsiz kahve ekstraktı, çözünebilir kahve ekstraktı veya çözünebilir kahvede yüzde 0.3’ü geçmeyecek. Çiğ çekirdek kahvede kafein miktarı en az yüzde 0.8 olacak, rutubet miktarı yüzde 14’den fazla olmayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!