Güncelleme Tarihi:
İÇİNDE bulunduğu borç krizini aşabilmek için kurtarma fonundan yararlanmak istediğini ilan eden Porkekiz, dün Euro Bölgesi maliye bakanları tarafından masaya yatırıldı. Yapılan tahminler doğrultusunda 3 yıl için 80 milyar Euro’luk (115 milyar dolar) desteği gündemine alan Avrupa Birliği (AB), bunun karşılığında Portekiz’den kemer sıkmasını isteyeceğini de belli etti.
Çalışmalar hemen başlar
Portekiz’in yardım çağrısını görüşmek için Macaristan’ın Budapeşte şehrinde bir araya gelen Euro Bölgesi maliye bakanları, borcun vurduğu Portekiz’in 80 milyar Euro’ya ihtiyacı olduğunu ve tam yılı kapsayacak kurtarma programının hemen başlayacağını açıkladı. Bu arada AB Maliye Bakanları toplantı öncesi verdikleri demeçlerde, Portekiz’in finansal yardımı alması için sıkı tasarruf önlemleri alması gerektiğini dile getirirken, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Portekiz’e yardımın sadece sıkı reformlar karşılığında garanti edilebileceğini söyledi.
Mali konsolidasyon yetmez
Finlandiya Maliye Bakanı Jyrki Katainen de, Portekiz’in uygulayacağı paketin, parlamentonun karşı oy kullandığı paketten daha sert olması gerektiğini savunarak “Bazı yapısal reformlar yapılmalı, sadece mali konsolidasyon yeterli değil” diye konuştu. Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, Portekiz’in finansal yardım istedikten sonra ne tür önlemler alacağını belirtmesi gerektiğini vurguladı.
Tam karar mayısta
AB Komisyonu Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, ilk tahminlerin ülkenin 80 milyar Euro’luk mali yardıma ihtiyacı olacağını gösterdiğini belirterek, Portekiz’in ihtiyaç duyduğu son tutara karar vermenin birkaç haftalık çalışmayı alacağını söyledi. Son kararın mayıs ayı ortasında verileceğini belirten Rehn, böylece ülkenin haziran ayındaki büyük tahvil geri ödemelerini yapabileceğini kaydetti.
Üç yılda sona ermeli
Olli Rehn, Avrupa Komisyonu, AB, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu IMF’den uzmanların, Portekiz’in ekonomik durumunu yakından incelemek için yakında Lizbon’a gideceğine de dikkat çekerek, “Bir program Portekiz’in alacaklılarına ödeme yapabilmesini sağlayacak sıkı koşullara bağlanmalı ve en iyi ihtimalle 3 yılda sona ermeli” dedi. Rehn, hazırlanacak finansal yardım paketinin büyük olasılıkla Portekiz bankalarını desteklemek için ‘özel bir pay ayırmayı’ içereceğini de vurguladı.
İspanya gibi ülkeler şu anda krize girmez
AVRUPA Finansal İstikrar Fonu (EFSF) Başkanı Klaus Regling, İspanya gibi büyük ülkelerin şu anda krize girmeyeceğini, çünkü finansal piyasaların, Euro bölgesinde farklı üye devletlerdeki ekonomik temelleri daha iyi anladığını belirtti. Regling, “Krizin bulaşma riski altı ya da 9 ay önceye göre daha az” dedi.
‘Özelleştirme’ şart
PORTEKİZ’de sıkı reform programıyla ilgili görüşmelerin bütün taraflarla hemen görüşülmeye başlanacağına da dikkat çeken Olli Rehn, “Bu ülkede partiler arasında bir anlaşmaya varılması gerekli. Portekiz’de hazırlanacak program; yapısal reformları, harcama kesintilerini ve iddialı özelleştirme programını kapsayacak” dedi. Rehn, Lizbon’un mali yardım ihtiyacının karşılanabilmesi için ‘özelleştirme programlarına’ da imza atmak zorunda kalacağını sözlerine ekledi.
İspanya’yla Portekiz’i karşılaştırmak yanlış
EKONOMİK İşbirliği Ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, İspanya ile Portekiz’in durumlarını mukayese etmenin tamamen yanlış olduğunu bildirdi. Gurria, Budapeşte ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında, İspanya’nın sorunlarının Portekiz’inki ile aynı olmadığına işaret ederek, İspanya’nın bütçe açığı, işsizlik, emeklilik reformu ve bankacılık sistemi olmak üzere temel dört sorunu bulunduğunu ifade etti. Gurria, sözlerini şöyle sürdürdü: “Niçin hepsi aynı kefeye konuyor? Yunanistan’ın durumu kendine özgüydü. İrlanda’daki olay farklıydı, potansiyel dış yardım almak konusunda İspanya, İtalya, İngiltere ve Portekiz’i hiç konuşmak zorunda kalmadık. İrlanda’dan sonra bu konuda yapılan tartışmaların durması gerekiyordu.”
Juncker: Euro bölgesinin istikrarını koruyacak
EURO Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, Portekiz’e hazırlanacak finansal yardım paketi Euro bölgesinin istikrarını koruyacağını vurguladı. Juncker, Portekiz hükümetinin paket karşılığında hazırlayacağı programın sadece hükümet harcamalarının kısılmasını gerektirmeyeceğini, aynı zamanda reform önlemlerinin bu ülkenin ekonomisini daha rekabetçi yapmak için tasarlanacağını ifade etti.
ECB: Derhal görüşmeye ve yardım etmeye hazırız
AVRUPA Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, ECB’nin Portekiz’in finansal kurtarma planına yardım etmeye hazır olduğunu söyledi. Trichet, “Mali düzenlemeleri, yapısal reformları kapsaması gereken programı görüşmeye hazırız. Program Portekiz ile Euro bölgesinin finansal istikrarını koruyacak” dedi.