Güncelleme Tarihi:
İNGİLTERE Başbakanı David Cameron, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Euro’yu korumak için daha katı bütçe kurallarıyla daha sıkı bir mali birlik öngören anlaşmasına katılmadığı için ülkesinde ve partisinde kahraman gibi karşılandı. Ülkenin en çok satan gazetelerinden Daily Mail, haberi “Cameron’un İngiltere’yi ilk sıraya koyduğu gün” başlığı ile verirken, The Sun Gazetesi ise 2’nci Dünya Savaşı sırasında İngiltere’nin politikalarında ısrar eden dönemin Başbakanı Winston Churchill’in buldog cinsi köpeğe benzetilmesine göndermede bulunduğu başlığında, “Cameron İngiltere’nin çıkarlarına sadık kaldı” ifadesini kullandı.
İngiltere terk edildi
8-9 Aralık’ta Brüksel’de gerçekleşen zirvenin ardından İngiltere’ye dönen Cameron, özellikle finans merkezi Londra’nın krizden korunmak için kendisini Euro’ya daha fazla entegre olmaktan korumak zorunda kaldığını kaydetti. Cameron’ın direnci genelde olumlu bir gelişme olarak görülse de bu kararı tehlikeli bulanlar da oldu. Ülkenin en etkin gazetelerinden The Independent, “AB, İngiltere’yi terketti” şeklinde bir başlığı tercih ederken, Times gazetesi manşetinde Cameron’ın bir karikatürüne yer vererek, “İngiltere, tek başına kaldı” başlığını kullandı.
AB’ye soğuk davrandı
Time gazetesinin karikatüründe, Cameron, Brüksel’in ünlü çiş yapan çocuk heykeli olarak çizilirken, heykelin altında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin durduğu görülüyor. The Guardian ise, “Cameron İngiltere’yi özgürleştirdi” ifadesiyle Başbakanı destekledi. Daily Telegraph “Cameron, Avrupa’nın yalnız adamı”, Financial Times, “Cameron’dan Avrupa’ya soğuk muamele” başlıklarıyla İngiltere’nin tavrını manşetlerine taşıdı.
Cameron rahatladı
Cameron’ın itirazına rağmen AB’de daha sıkı mali birlik ve katı mali politikaların benimsenmesi amacıyla Almanya ve Fransa’nın önerdiği anlaşma 26 üyenin katılımı ile kabul gördü. İngiliz BBC radyosunun haberine göre, AB zirvesi öncesinde parlamentodaki muhalefetten dolayı gergin olan Cameron’un anlaşmaya direnmesi nedeniyle oldukça rahatlamış olduğu ve çok pozitif bir ruh hali içinde olduğu gözlendi.
Finans merkezi Londra
Cameron’un anlaşmaya katılmama kararını değerlendiren İngiltere Maliye Bakanı George Osborne ise, “Başbakan Cameron, İngiltere’yi korumak zorundaydı. Özellikle de İngiltere’nin finans şirketlerini ve sanayi şirketlerinin korunması için böyle bir kararın alınması şarttı. Çünkü İngiltere’nin durumu Almanya yada Fransa’da oldukça farklı. İngiltere’nin finans sektörü her iki ülkeden de diğer tüm AB ülkelerinden de kat kat büyük” diye konuştu.
Osborne: Anlaşma doğru ama çıkarlarımızla ilgili değil
İNGİLTERE Maliye Bakanı David Osborne, İnglitere’nin AB’nin yeni anlaşmasına katılmamakla doğru kararı verdiğini belirterek şöyle konuştu: “Bana göre bu anlaşma doğru bir anlaşma ancak daha sıkı bir mali entegrasyon İngiltere’nin çıkarları ile ilgili değil. Umarım etkili ve verimli bir şekilde hayata geçirilir. Çünkü Euro ülkeleri mevcut sorunlarını aşacak bir yol bulmalı. Euro’yu çok daha güçlü hale getirmeliler ki bundan tüm kıta ve dünya ekonomisi yararlanabilsin.
Almanya: Tarihi zirvede kriz çözüldü
ALMANYA Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, AB zirvesinde varılan anlaşmaların Euro Bölgesi’nin borç krizini çözeceğini bildirdi. Focus dergisinde yer alan makalesinde Schaeuble, “Avrupa para birliğinin kurumsal reformu konusunda uzlaşılmış, geniş kapsamlı önlemlerle Avrupa’da borç krizinin üstesinden geleceğimizden eminim” ifadesini kullandı. Avrupa’nın her zaman krizlerden güçlü çıktığını ve bunun Almanya için önemli olduğunu belirten Schaeuble, “Eğer bireysel ülkeler olarak hareket edersek en iyi ihtimalle önemimizi kaybetmeyi geciktiririz, ancak onu engelleyemeyiz” dedi.
Koalisyon ortağı rahatsızlık duydu
İNGİLTERE’deki koalisyonun küçük ortağı olan ve AB yanlısı görüşleriyle bilinen Liberal Demokrat Parti’den bazı milletvekilleri, İngiltere’nin bu tavrıyla “AB’den uzaklaşıyormuş gibi görünmesinden” rahatsızlık duyuyor. Ancak Liberal Demokrat Parti’nin lideri ve Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, koalisyon hükümetinin Cameron’ın tavrı konusunda birleştiğini ifade etti. Muhalefetteki İşçi Partisi ise İngiltere’nin AB içinde marjinalleşmesinden ve yalnız kalmasından endişe duyuyor. İşçi Partisi lideri Ed Miliband, İngiltere’nin uzun vadede AB’de varılacak anlaşma değişikliğinin dışında kalmasının zararını göreceğini söyledi.