Cüneyt UZUNOĞULLARI
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2005 01:56
Avrupa Birliği’nin ‘giyilebilir bilgisayar’ teknolojisi için koymaya hazırladığı standartlar için oluşturulan konsorsiyuma, Mobilera adlı bir Türk şirketi de katıldı. Mobilera, SAP, Siemens, Microsoft ve HP gibi dünya devleri ile birlikte 4.5 yıl sonra piyasaya çıkacak ürünler için çalışacak.
TÜRK teknoloji şirketi Mobilera, Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen ve bilişim dünyasının dev markalarını bir araya getiren ‘WearIT@work’ (Giyilebilir Bilgisayar Projesi) konsorsiyumunda yer aldı. AB üyesi ve aday üye 14 ülkeden 35 şirketin yer aldığı konsorsiyumda; Siemens, SAP gibi Avrupalı şirketler ile Microsoft, HP, DoCoMo gibi ABD ve Japonya kökenli şirketlerin Avrupa birimleri bulunuyor. Avrupa’yı geleceğin teknojilerini üreten bir merkez haline getirmeyi ve giyilebilir bilgisayar alanında standart koymayı amaçlayan projenin liderliğini Alman Bremen Üniversitesi üstleniyor. Proje kapsamında otomotiv, havacılık, sağlık sektörleri ve itfaiyeciler için giyilebilir bilgisayar üretilecek.
STANDART KOYACAK:
Avrupa 6’ıncı Çerçeve Programı tarafından desteklenen, ‘Giyilebilir Bilgisayar Projesi’ne dahil olan Türk şirketi Mobilera’nın Yönetici Ortağı Zeynep Sarılar, proje çerçevesinde sadece yeni ürünler yaratılmayacağını, aynı zamanda yeni teknolojinin standartlarının oluşturulacağını söyledi. Mobilera’nın mobil iletişim alanında Türkiye ve dünyada kullanılan çözümleri bulunduğunu vurgulayan Sarılar, ‘Projeye katılarak, kendimizi Avrupalı şirketlere tanıtacağız ve farklı prjelerde yer alma şansını yakalayacağız’ dedi. Projenin 4 pilot bölgede 4.5 yıl süreceğini belirten Sarılar, bu süre içinde AB’den 250 Bin
Euro desteke alacaklarını bildirdi.
BAŞKA PROJELERDE VAR:
Zeynep Sarılar, Mobilera’nın sadece ‘giyilebilir bilgisayar’ konsorsiyumu içinde bulunmadığını, aynı zamanda duyurusu mayıs ayında yapılacak bir başka AB projesi içinde yer aldıklarını söyledi. Mobilera’nın konsorsiyumlar için başvurularını her hangi bir danışmanlık hizmeti almadan kendi başına gerçekleştirdiğini vurgulayan Sarılar, ‘Kesinleşen projelerin yanısıra AB’de hayata geçerilecek 2 yeni proje içinde teklif aldık, AB’de artık tanınıyoruz ve bize teklif geliyor’ dedi.
FONLARDAN YARARLANIN:
Sarılar, Türkiye’nin 6’ıncı çerçeveye yaptığı katkının karşılığını henüz alamadığını hatırlatarak Türk şirketlerinin fonlardan daha fazla yararlanması için harekete geçmeye çağırdı.
İlk akıllı elbise Parisli itfaiyecilere GİYİLEBİLİR Bilgisayar Projesi kapsamında yüksek sıcaklık ortamında çalışan itfaiyeciler için sensörlü elbiseler üretilecek. Projenin ilk uygulandığı yer Paris Belediyesi İtfaiye Teşkilatı olacak. Akıllı giyisiler, itfaiyeciye bulunduğu ortamdaki sıcaklığın kaç derece olduğunu
haber verecek. Yüksek ısı altında çalışırken biribiriyle haberleşemeyen itfaiyecilerin sorunları da çözülecek. Elbiselere yerleştirilecek aparatlarla itfaiyeciler ısının ve nemin yükseldiği ortamda bile rahat, kesintisiz iletişim kuracak.
Akıllı elbise ile uçak bakımı kolaylaşacak GELİŞTİRİLECEK Proje sayesinde uçak, helikopter bakım ve tamiri de kolaylaşacak. Uçakların özel yapıları gereği bazen çok dar alanda veya yüzüstü pozisyonda tamir bakım yapılması gerekiyor. Her uçağın farklı ve karmaşık bir yapısı olduğu için bakım ve tamir işlemi klavuzsuz yapılamıyor. Giyilebilir bilgisayarlar ile tamir bakım elemanları bir yandan çalışıp, bir yandan kılavuzu takip etme sorumluluğundan kurtulacaklar. Elemanlar kılavuzu göz hizalarında olan küçük bir bilgisayar ekranından takip edecek. Sözkonusu işlem için gerekli olan bilgiler küçük bilgisayarlara depolanacak, bu bilgisayarlar elbiselerin üzerine ya da kemerin içine monte edilecek. Giyilebilir bilgisayarların bir başka avantajı da otomotiv sektöründe ortaya çıkacak. Otomotiv sektöründeki yenilikler nedeniyle sürekli olarak verilmesi gereken eğitimler, çalışma anında giyilebilir bilgisayarlar yardımıyla verilecek.
14 ülkeden 35 şirket var AVRUPA Birliği (AB) tarafından desteklenen ‘WearIT@work’ konsorsiyumunda AB üyesi ve aday üye 14 ülkeden 35 şirket bulunuyor. Proje, ‘AB 6’ıncı Çerçeve Programı’ndan 15 Milyon
Euro destek alıyor. Projenin pilot uygulamaları, Fransa’da Paris İtfaiye Teşkilatı, Çek Cumhuriyeti’nde Skoda ve Almanya’da EADS’ta yapılacak. Liderliğini Bremen Üniversitesi’nin yaptığı Konsorsiyum ilk ürünlerini 4.5 yıl sonra verecek. Proje kapsamında gözlükler monitör, eldivenler ve ses fare ve klavyenin yerini alacak. Kemer içine yerleştirilen bilgisayarlar el bilgisayarını ortadan kaldıracak, kola yada bileğe takılan sensörler hangi hareketin yapıldığını algılayacak.
Sony, 3 boyutlu filmleri ultrasonla beyne iletecek JAPON elektronik devi Sony’nin, 3 boyutlu filmleri ultrason yöntemiyle doğrudan beyne iletecek bir buluşun patentini aldığı bildirildi. İngiliz The Times gazetesi, televizyonu ve sinemayı ortadan kaldıran bu teknoloji sayesinde ’The Matrix’ filminde beyne kablolar sokularak yaratılan ’sanal gerçekliğin’ ileride hayata geçirilebileceği yorumunu yaptı. Bununla birlikte, mucidinin ismi açıklanmayan yeni teknolojide beyne herhangi bir kablo ya da elektrot sokulmuyor. Şu an sadece bir ’teori’ düzeyinde olan yöntem, beynin belirli bölgelerine ultrason dalgaları vererek buradaki sinir hücrelerini özel bir şekilde hareket ettirme prensibine dayanıyor. henüz hakkında fazla detay açıklanmayan teknoloji sayesinde yaşanacak ’duyusal deneyim’ sırasında filmi ’beyninden izleyen’ kişi, izlediği şeyin kokusunu, tadını alabilecek, hatta beyninde canlanan nesneleri de hissedebilecek. Ultrasonlu 3 boyutlu teknoloji, video oyunlarının da ’beyinde’ oynanmasına imkan tanıyacak.