Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2008 00:00
AVRUPA Birliği’nde (AB) üretilecek ya da AB’ye ihraç edilecek fındıklar, artık Türk araştırmacıların geliştirdiği analiz yöntemiyle test edilecek. Pek çok ülkenin, gıda maddelerinde aflatoksinler için yasal veya tavsiye niteliği taşıyan limitleri bulunduğunu ifade eden TÜBİTAK-ATAL’da görevli araştırmacılardan Dr. Hamide Şenyuva, bu limitlerde tüm gıdalar için, AB kriterlerini desteklemek amacıyla geçerliliği kanıtlanmış analitik metotlara gereksinim bulunduğunu belirtti. Şenyuva, 1999’da AB Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi (JRC) ile İngiltere Merkezi Bilim Laboratuvarı’nın (CSL) yer fıstığı ezmesi, Antep fıstığı, kuru incir ve kırmızı biberi kapsayan bir çalışma yapmasına rağmen AB kanunlarında fındık için limitleri belirtilen bu tür bir çalışmanın o tarihe kadar mevcut olmadığını vurguladı. Fındıkta ’aflatoksin’ miktarının tespitinin her laboratuvarda farklı yöntemlerle yapıldığını ve bunun farklı sonuçlara yol açtığını dile getiren Şenyuva, TÜBİTAK ATAL’da geliştirdikleri yöntemin tamamen özgün olduğunu ifade etti.