AB-Meksika dayanışması

Güncelleme Tarihi:

AB-Meksika  dayanışması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2017 21:24

ABD ile yapmak istediği serbest ticaret anlaşmasında umutlarını yitiren Avrupa Birliği (AB) ve ABD’nin sınırına duvar örmeyi planladığı Meksika, ABD Başkanı Donald Trump’a karşı ticarette dayanışma kararı aldı.

Haberin Devamı

AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, AB ve Meksika, iki taraf arasında 2000 yılında yapılan Serbest Ticaret Anlaşması’nın (FTA) güncelleştirilmesi için müzakerelerin hızlandırılmasını kararlaştırdı. 3-7 Nisan ve 26-29 Haziran’da iki müzakere turu yapılacak. Müzakereleri hızlandırma kararı, AB Komisyonunun Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström ile Meksika Ekonomi Bakanı Ildefonso Guajardo arasındaki telefon görüşmesinde alındı. Malmström ve Guajardo ortak açıklama da yayımladı. Açıklamada, güncellemeyle, istidam yaratılacağı, büyümenin güçleneceği, firmaların daha rekabetçi hale geleceği ifade edildi. 

KÜRESEL İŞ FİKRİ

ABD Başkanı Trump’ın serbest ticaret anlaşmalarına karşı tavrına atıf yapılan açıklamada, “Dünyada korumacılığın endişe verici şekilde yükseldiğine şahit oluyoruz. Fikirdaş ortaklar olarak, küresel ve açık işbirliği fikrini beraber savunmak zorundayız” denildi. Geçen yıl AB ve Meksika, 2000 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nı güncellemek için müzakerelere başlamıştı. 2005’te 26 milyar Euro olan ticaret hacmi, 2015’de 53 milyar Euro’ya çıkmıştı.20 Ocak’ta göreve başlayan ABD Başkanı Trump’ın ilk icraatlerinden biri, Trans-Pasifik Ortaklığı’ndan çıkılmasını onaylayan kararnameyi imzalamak olmuştu. Trump, Beyaz Saray’daki ilk haftasında Meksika sınırına duvar örülmesini öngören kararnameyi de imzalamıştı. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sean Spicer, duvarın bedelinin Meksika ürünlerine getirecek ek vergi ile karşılanacağını söylemişti.      AB ile yapılmak istenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşması’na da karşı olan Trump, AB kurumları liderlerinin müzakerelere yeniden başlanması yönündeki çağrılarına cevap vermemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!