Güncelleme Tarihi:
YUNANİSTAN’ın referandum, ardından hükümet kriziyle uğraşan Euro Bölgesi, son bir haftada borçlanma maliyeti yüzde 7’lik rekor seviyeyi aşan İtalya’yı kurtarma niyetinde olmadığı mesajını verdi. İtalya’ya finansal yardım yapılmasının Euro Bölgesi’nin gündeminde olmadığının altını çizen yetkililer, ülkenin atacağı adımlarla kendi kendine piyasalardaki güveni yeniden sağlamak zorunda olduğunun altını çizdi. Uluslararası piyasaların yoğun faiz baskısı altındaki İtalya ise, istifa eden Başbakanı Silvio Berlusconi’nin yerine Avrupa Birliği’nin de (AB) onayını alabilecek AB’nin en etkili bürokratlarından ‘korkusuz’ olarak anılan ve hayat boyu senatör ünvanı taşıyan Mario Monti’yi hükümetin başına getirmeye hazırlanıyor.
Kenardan yardımcı
Euro Bölgesi’nin isim vermeden yetkililer aracılığı ile ilettiği ‘İtalya’yı kurtarma planımız yok’ mesajında, “İtalya’ya yönelik ihtiyati kredi hattının genişletilmesi planlanmıyor. İtalya atacağı adımlarla yatırımcılara güvence vermeli. Faizdeki artışın haklı olmadığı kanıtlamalı, çünkü değil. Güvence konusunu İtalya kendisi yeniden sağlamalı. Biz sadece kenardan yardımcı olabiliriz” denildi. Bu yıl milli gelirinin 2 trilyon 245 milyar dolar olması beklenen İtalya’nın toplam borcunun 2 trilyon 684 milyar dolara (GSYH’nin yüzde 119’u) dayanması, ‘kurtarılamayacak kadar büyük’ gözüyle bakılmasına yol açıyor. Yunanistan’ın ise toplamda borçlarının 365 milyar Euro civarında olduğu tahmin ediliyor. İtalya’nın sadece 12 ayda geri ödemesi gereken borç miktarı 326 milyar Euro’yu buluyor.
Berlusconi’den destek
Berlusconi’nin parlamentoda daha önce söz verdiği ekonomik reformları onaylattıktan sonra istifa etmesi beklenirken, Mario Monti öncülüğünde kurulacak yeni ‘teknokratlar’ hükümetinin de önümüzdeki hafta başında kurulmasına kesin gözüyle bakılıyor. Monti’ye Berlusconi’nin bir kutlama mesajı gönderdiği ve bunun destek anlamına geldiği kaydedildi. İktidarın küçük ortağı Kuzey Birliği Partisi, geçiş hükümetine destek vermezken, diğer küçük partilerden destek geldi. Monti başkanlığındaki geçiş hükümetinin daha iyi olacağı fikri iş dünyasından da geniş destek gördü.
Faizde yeni rekor
İtalya Hazinesi’nin dün düzenlediği bir yıl vadeli hazine tahvili ihracında ortalama faiz yeni bir rekor daha kırdı. İtalya Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, Hazinenin 5 milyar Euro borçlandığı 12 ay vadeli tahvil ihracında ortalama getiri oranı yüzde 6.087’ye yükseldi. 11 Ekim’deki benzer ihalede ortalama faiz oranı yüzde 3.57 düzeyindeydi.
Monti, ‘ömür boyu senatör’ ilan edildi
İTALYA’nın yeni başbakanı gözüyle bakılan Mario Monti Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından hayat boyu senatör ilan edildi.
68 yaşındaki Monti, AB Rekabet Komiseri iken özellikle dünyanın en büyük iki şirketi Microsoft ve Genaral Electric’e yönelik yaptırımlarıyla Avrupa’da ‘korkusuz’ olarak anılan Monti, o dönemde Microsoft’a 497 milyon Euro ceza kestirmişti.
İtalya’nın önde gelen üniversitelerinden Bocconi Üniversitesi Rektörü de olan Monti’nin İtalya’nın kötü imajını temizleyecek tek kişi olduğu düşünülüyor.
Dün geçiş hükümetine başkanlık etmek üzere Monti’nin düşünüldüğünün duyulmasının ardından İtalyan basınında Monti için, “Soğuk bir teknokrat değil, tutkulu bir İtalyan, İtalya’yı kurtarmak için fikir geliştirebilir, kişisel çıkarlarını öne çıkarmaz” şeklinde ifadeler kullanıldı.
İtalya’da Bocconi Üniversite’sinde ekonomi eğitimi aldıktan sonra ABD’de Yale Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan Monti, burada Nobel ödüllü ekonomist James Tobin ile birlikte ders aldı.
Berlusconi’nin desteğiyle AB Rekabet Komiser-liği görevini yürüttüğü sırada birliğin en etkili bürokratlarından biri haline gelen Monti, partiler üstü bir politikacı olarak algılanıyor. Monti Euro’nun en büyük savunucularından biri olarak biliniyor ve İtalya’nın bu birlik içinde yer alması gerektiğini savunuyor.
Eski Başbakan Romano Prodi ise Monti’nin başbakanlığını destekleyerek, “Monti’nin zamanı geldi” dedi. The Economist dergisi Avrupa’nın en etkili bürokratlarından biri olarak değerlendirirken, Monti’nin konusuna olan hakimiyetine vurgu yapmak için AB’deki görevi sırasında ‘The cardinal (kardinal-en önemli olan)’ ünvanı da kullanılmıştı.
EFSF büyütülse de İtalya’ya yetmez
440 milyar Euro’luk Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) kaynaklarının bir bölümü Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’e tahsis edildiği için şu anda 250 milyar Euro’su bulunuyor. O nedenle de İtalya’nın EFSF’nin bu haliyle AB tarafından kurtarılmasına ihtimal verilmiyor. EFSF’nin büyüklüğünün 1 trilyon Euro’ya çıkarılması olasığılığına karşılık ise, “Bunun ne zaman olacağı belli değil. Ayrıca İtalya çok büyük bir ekonomi 1 trilyon Euro bile yetmez. İtalya için daha çabuk hereket edilmesi gerekiyor” değerlendirmesi yapılıyor.
S&P, Fransa’nın notunu düşürdü anında ‘yanlış yaptık’ düzeltmesi geçti
ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poor’s’un (S&P) dün akşam saatlerinde abonelerine Fransa’nın kredi notunun düşürüldüğünü duyuran bir bildiri göndermesi kafaları karıştırdı. S&P’nin bildirisi abonelere ulaşır ulaşmaz, söz konusu duyurunun yanlışlıkla yapıldığı yönünde düzeltmede bulunması da kurumun Fransa’nın notunu düşürmeye hazırlandığı şeklinde yorumlandı. S&P’den yapılan açıklamada, “Teknik bir hata sonucu, bugün (dün) Fransa’nın “AAA” olan kredi notunun düşürüldüğüne ilişkin otomatik bir mesaj bazı abonelerimize yanlışlıkla ulaşmıştır. Fransa’nın notunun indirilmesi söz konusu değildir. Bu yanlışlık ile ilgili araştırmalarımız sürüyor” denildi. S&P’nin yanlışlıkla yayınlanan not indirme mesajının ardından Almanya ve Fransa arasındaki 10 yıl vadeli borçlanma faizi arasındaki farka 170 baz puana (yüzde 1.70) kadar çıktı.
Resesyonun yeni aşamasındayız
AB Komisyonu, Euro Bölgesi’nin gelecek yıl büyüme tahminini yüzde 1.8’den yüzde 0.5’e çekti. 2013 için de büyüme 1.3 öngörüldü. AB’nin Ekonomi ve Parasal İşlerden Sorumlu üyesi Oli Rehn, “Avrupa’da büyüme durdu, resesyonun yeni bir aşamasıyla karşı karşıya kalabiliriz” dedi. AB Komisyonu, Yunanistan’ın bütçe açığı tahminini de yukarı revize ederek, GSYH oranının bu yıl 7.8 ve gelecek yıl 5.4 olacağını öngördü. Yunanistan ekonomisi gelecek yıl yüzde 2.8 daralacak. İtalya’nın ise bütçe açığının GSYH’ye oranının bu yıl yüzde 3.6 olacak. İtalya’nın 2012 yılında durgunluğa gireceği tahmin ediliyor.
Romanya: Gülmeyin ama Euro’ya geçmek istiyoruz
ROMANYA Başbakanı Traian Basescu, Euro Bölgesi’nde yaşanan krize rağmen Euro para birliğinin bir parçası olmayı hedeflediklerini söyledi. Basescu, “Gülmeyin ama 2015 yılına kadar bütün şartları yerine getirerek Euro Birliği’nin bir parçası olmak istiyoruz. Bütün çabamız Romanya’yı Euro Bölgesi’ne hazır hale getirmek için” dedi. 2007’den beri AB üyesi olan Romanya 2013’e kadar Euro para birimine geçmek istiyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel de, “Romanya Euro’ya geçiş için ne kadar istekli olduğunu açıkça gösterdi. Buna saygım sonsuz. Hükümetin bütçeyi konsolide etmek için ne kadar çalıştığını biliyorum” diye konuştu.