Güncelleme Tarihi:
Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan’ın ev sahipliğinde düzenlenen “Küresel Sınamalar, AB ve Türkiye: İş Dünyasının Rolü” konulu etkinlikte konuşan Varhelyi, yeni dönemdeki yakınlaşmanın siyasi, ekonomik, kültürel faydaları olacağını söyledi. “Hâlâ yapacak çok işimiz var. Her zamankinden daha fazla etkileşim halindeyiz. Her konuda aynı fikirde olmayabiliriz ama bizi ayırandan daha çok birleştiren şeyler var” diyen Varhelyi, Gümrük Birliği’yle ikili ticaretin katlanarak arttığının altını çizdi.
‘ŞİRKETLERİNİZ RAKİP HALİNE GELDİ’
2022’de AB-Türkiye arasındaki ikili ticaretin yaklaşık 200 milyar Euro’yla yeni bir boyuta ulaştığını hatırlatan Varhelyi, iki taraf arasında istihdam sağlayan, reel ekonomiyi güçlendiren ticaret ve yatırım bağları olduğuna vurgu yaptı. Varhelyi, Türk işletmelerinin büyük fırsatlar sunan AB iç pazarına tam erişime sahip olduğunu da hatırlatarak, “Türk şirketleri Avrupa değer zincirinin ayrılmaz bir parçası ve pazarımızda çok güçlü rakipler haline geldi. Geçtiğimiz yüzyılda Türkiye’de geniş kapsamlı bir dönüşüme, benzeri görülmemiş bir sosyo-ekonomik gelişmeye, yenilik ve ilerleme yoluna tanık olduk. Mevcut jeopolitik konjonktürde işbirliğini yoğunlaştırmak ortak çıkar sağladı. Yeşil ve dijital dönüşüm, enerji, sanayi, inovasyon, teknoloji, göç ve güvenlik gibi alanlarda olumlu ilerleme sağlanabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin AB’nin yedinci, AB’nin de Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olduğu Varhelyi’nin vurguları arasında yer aldı.
OLUMLU BEKLENTİ
Türkiye’nin ekonomik, ticari ve finansal olarak zaten AB’nin bir parçası olduğunu, sadece siyasi açıdan AB’de yer almadığını söyleyen Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı da konuşmasında, “Türkiye’nin yenilikçi sanayileşme politikası devam edecek. Hükümetimiz de bu süreçte kararlı” dedi. Kaymakcı, aralıktaki AB Zirvesi’nden Türkiye’nin katılım perspektifi açısından olumlu bir ivmenin önünü açacak kararlar çıkmasını umduğunu belirtti.
AVRUPA’NIN ORTAK MESELESİ
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ise, Türkiye’nin 100’üncü yılına vurgu yaparak, “Şimdi önümüzde yeni bir dönemeç var. 21’inci yüzyılın savaşlar, iklim krizi, doğal afetler tarihi olarak anılmaması için bu çağı akılcı politikalarla şekillendirmek bizim elimizde” dedi. Türkiye’nin tarihsel birikimi, entelektüel sermayesi ve yenilikçi yaklaşımlarıyla AB ile ortak sorunlara ortak çözümler sunabileceğini belirten Turan, “AB üyelik sürecini Avrupa’nın ortak meselesi olarak görüyoruz” diye konuştu.