Güncelleme Tarihi:
Küresel krizin aşılması için euro kullanan ülke liderlerinin katılımıyla Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen zirvenin ardından mali kuruluşlara büyük miktarda yardım yapılmasına karar verildi.
Dünkü toplantının ardından AB üyesi ülke liderlerinden krize karşı alınacak önlemler ile ilgili açıklamalar art arda geldi. Almanya’dan 470, Fransa’dan 360 milyar, İspanya’dan 100 milyar, Avusturya'dan ise 85 milyar euro yardım gelirken İngiltere bankalara 39 milyar sterline varan yardım yapacağını açıkladı. Art arda yapılan bu açıklamalar Anadolu’da yapılan düğünlerdeki takı merasimlerini anımsattı.
İşte Avrupa’nın önde gelen ülkelerinin mali piyasayı kurtarmak için aldığı önlemler.
Almanya’dan 470 milyar euro
Alman hükümetinin, küresel mali krizden olumsuz etkilenen bankalar ve diğer mali kuruluşlar için 470 milyar Avro'luk bir yardım paketi hazırladığı bildirildi.
Alman Haber Ajansı (DPA), hükümet tarafından hazırlanan ve bu hafta içinde meclisten de çıkartılması beklenen yardım paketiyle ilgili yeni yasa tasarısına dayanarak verdiği haberde, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Maliye Bakanı Peer Steinbrück ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in üzerinde dün gece anlaşma sağladıkları yardım paketiyle bankalara krediler için garanti verileceği ve bankaların öz sermayelerinin de artırılacağını bildirdi.
Söz konusu yardımın belirli şartlara bağlı olacağı, Maliye Bakanı Steinbrück'ün gerektiği takdirde bankaların politikalarına müdahale edeceği ve yöneticilerin maaşlarının da azaltılabileceği kaydedildi.
Fransa’dan 360 milyar euro
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, küresel kriz karşısında zor durumda olan bankalara 360 milyar avroya kadar yardım yapılacağını açıkladı.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen olağanüstü bakanlar toplantısının ardından basına açıklama yapan Sarkozy, hükümetin, zor durumdaki bankalara yapacağı yardımın ayrıntıları hakkında bilgi verdi.
Sarkozy, hükümetin zor durumdaki bankalar arasındaki kredi alış verişinde 320 milyar avroya kadar garanti vereceği, yine zor durumdaki bankaların sermaye artırımı için ise 40 milyar avro ayıracağını bildirdi.
İspanya’dan 100 milyar euro
İspanya, banka kredileri için bu yıl 100 milyar avro garanti edecek.
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, yaptığı açıklamada, bu kararın, AB liderlerinin dün finansal krizi önlemek için vardığı anlaşmaya uygun olarak alındığını söyledi.
Bu karara göre, bu yıl sonuna kadar İspanya bankalarının kredi operasyonları garanti altına alınıyor. Ayrıca garanti İspanya'daki bazı yabancı bankaların şubelerindeki operasyonları da kapsayabilir.
Gelecek yıl için miktarın henüz belirlenmediğini söyleyen Zapatero, AB'nin eşgüdümlü çabalarının, “sosyal güvenliği ve istihdamı sürdürmek için en iyi garanti olduğunu” belirtti.
Zapatero, hükümetin bankaların sermayesinin yeniden düzenlenmesi olasılığını kabul ettiğini, ancak bunu şimdi yapmak için plan olmadığını kaydetti.
Avusturya'dan 85 milyar euro
Avusturya hükümeti, sorunlu bankalara 85 milyar avroya (114 milyar dolar) kadar destek vereceğini bildirdi.
Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer, yaptığı açıklamada, ayrıca hükümetlerinin 15 milyar avro (20 milyar dolar) daha desteğe hazır olduğunu belirtti.
Geçen hafta Avusturya bankalardaki mevduatlara tam garanti verdiğini açıklamıştı.
İngiltere’den 39 milyar sterlin
İngiltere'nin iki büyük bankası olan HBOS ve Royal Bank of Scotland'ın kamulaştırma işlemi başlatılıyor.
İngiliz basınında büyük yankı bulan gelişme The Daily telegraph gazetesi tarafından “Brown kamulaştırma emri verdi” başlığıyla duyuruldu.
The Independent gazetesi de bankacılık devi iki kuruluşun devletleştirilmesi kararının ardından iki bankanın kasalarına 32 milyar sterlin aktarılacağını ve HBOS ile Rolay Bank of Scotland'ın yönetimlerinde artık hükümetin de temsilci bulundurmaya başlayacağını bildirdi.
The Times da Bankaların devletleştirildiğini duyururken, sadece Royal Bank of Scotland'a aktarılacak paranın 20 milyar sterlin civarında bulunduğunu, bankaların kamulaştırılması işleminin savaş yıllarından beri İngiliz ekonomisinde bir ilkin yaşanması anlamına geleceğini kaydetti.
Guardian da bankaların başlarını suyun üstünde tutabilmeleri için 46 milyar sterlinlik bir paranın vergi mükelleflerinin cebinden çıkmasına karar verildiğini, bu rakamın 75 milyar sterline kadar yükselebileceğini yazdı.
Financial Times gazetesi ise Bankaların 39 milyar sterlinlik bir hayat öpücüğü ile ayağa kaldırılmasına çalışıldığını belirtirken, Royal Bank of Scotland'ın ihtiyaç duyduğu miktarın 20 milyar sterlin, HBOS'un ihtiyacının 12 milyar sterlin, Lloyds'un 7 milyar sterlin ve Berclays'in de 7 milyar sterlin olduğunu duyurdu. Gazete bu bankalardan Barclays'in şimdilik devletten yardım istemek yerine ihtiyacı olan parayı özel kanallardan temin etmeye çalıştığını bildirdi.
Yardım miktarı 2 trilyon doları buldu
İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya, Avusturya ve Portekiz devletlerinin, Avrupa'daki bankalara son günlerde sağladıkları garantiler ve diğer acil önlemlerin tutarı 1,96 trilyon dolara ulaştı.
Garantilerin ve acil önlemlerin büyük bir kısmı, küresel finansal krizi dindirmek isteyen euro bölgesi liderlerinin toplantısı sonrasında gerçekleşti.
Öte yandan, İtalya'da da kurtarma planı onaylandı.
İtalya Maliye Bakanı Giulio Trementi, yaptığı açıklamada, planın tutarının “gerektiği kadar” olacağını, ancak benzer önlemler alan diğer ülkeler gibi belirli bir tahsisat yapılmadığını belirtti.
İtalya'da hükümet geçen hafta, mali istikrarı yeniden tesis etmek için 2 acil önlem uygulamaya sokmuştu.
Buna göre, bankalardaki mevduata 103 bin avroya kadar garanti verilmesi ve devletin bankalardaki hisseleri satın alarak onlara sermaye desteği sağlamasına karar verilmişti.