AB, IMF ve G-7'den Türkiye için ‘istisnai yardım’ istedi

Güncelleme Tarihi:

AB, IMF ve G-7den Türkiye için ‘istisnai yardım’ istedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2001 00:00


Ünsal TURAN / KOPENHAG
Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin maliye bakanları, IMF ve G-7'den Türkiye'nin ekonomik krizden çıkışına yardım için istisnai dış yardım temin etmelerini istedi. AB üyesi 15 ülkenin maliye bakanları ile AB'ye üye adayı 13 ülkenin maliye bakanlarının Malmö'deki toplantısında, Türkiye'nin bu yardımı hakettiği belirtildi.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin maliye bakanları, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Yediler Grubu'ndan (G-7), Türkiye'nin ekonomik krizden çıkışına yardım için istisnai dış yardım temin etmelerini istedi.

AB üyesi 15 ülkenin maliye bakanları ile AB'ye üye adayı 13 ülkenin maliye bakanlarının Malmö'deki toplantısında, Türkiye'nin bu yardımı hakettiği belirtildi.

Toplantıda yayınlanan bildiride, yardım miktarı telaffuz edilmemekle birlikte, kemer sıkma politikasındaki iddialı mali toparlanma ve mali sektörün yeniden yapılandırılması gibi önemli yapısal reformlar takdir edildi. Bildiride, ‘‘Türkiye'nin istikrarının yeniden tesisi, istisnai dışyardımı hakettiriyor’’ denildi.

YAKIN TAKİP

Bu arada Türkiye'nin de aralarında yer aldığı Avrupa Birliği'ne (AB) üye adayı ülkelerin ekonomik performansları, ekonomilerini üyeliğe hazır hale getirme çabaları daha yakından izlenecek.

AB üyesi 15 ülke ile AB'ye aday 13 ülkenin maliye bakanlarının toplantısında alınan bu karardan sonra açıklamada bulunan evsahibi ülke İsveç'in Maliye Bakanı ve toplantı başkanı Bosse Ringholm, Doğu Avrupa ülkelerinin, sağlam ekonomik ve mali politikaları kotarmada epey uzun mesafe katetmeleri gerektiğine işaret etti.

Ringholm, AB üyesi ülkeler maliye bakanlarının Kıbrıs Rum Kesimi ve Malta'nın üyelik şansı ve müteakiben de, Türkiye'nin üyelik şartlarını yerine getirmesini karmaşıklaştırmaya niyetli olmadığını belirtti.

Buna karşılık, AB'nin en güçlü ülkesi Almanya'nın Maliye Bakanı Hans Eichel, mevcut üyelik kriterlerinin ciddiye alınması gerektiğini,aksi takdirde, bunun, katılım takvimine etkileri, sonuçları olacağını vurguladı.

AB'nin yeni genişleme planında en önemli endişe, yeterince hazırlık yapmadan adayların AB'ye katılımı halinde, Avrupa ortak para birimi euro'nun kabulü dahil, bu ülkeleri makul ekonomik ve mali yönetim standardına getirmenin pahalıya malolacağında düğümleniyor.

Hollanda Maliye Bakanı Gerrit Zalm, birçok aday ülkenin, AB'ye katılımdan iki yıl sonra euro'ya geçebileceklerini zannettiklerini, ancak, yanlış şartlarda geçiş yerine, birkaç yıl sonra katılımın daha iyi olacağını söyledi.

AB üye adayları adına konuşan Slovakya Maliye Bakanı Birgitte Schmoegnerova, yeni müstakbel üyelerin iyi ilerleme sağladıklarını savunup, bunun değerlendirilmesi için AB üyesi ülkeler maliye bakanlarıyla yılda iki kez toplanılmasını istedi. Schmoegnerova, ‘‘AB'ye katılım hazırlığı olarak, bu toplantıları ciddiye alıyoruz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!