AB ile ekonomik randevu seçim sonrası

Güncelleme Tarihi:

AB ile ekonomik randevu seçim sonrası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2009 00:00

Türkiye’nin her yıl Aralık ayında AB Komisyonu’na sunduğu Katılım Öncesi Ekonomik Program (KEP) seçim sonrasına kaldı.

Haberin Devamı

Türkiye’den yeni programı isteyen AB’ye, “IMF ile yürütülen görüşmeler nedeniyle programı daha sonra sunabileceğiz” denildi.    

Hazine Müsteşarı Halil Çanakçı, İstanbul’da yapılan ‘Fırsatlar Ülkesi Türkiye’ konferansında bütçe rakamlarının revize edilmesi gerektiğini söylemişti. Çanakçı söz konusu revizenin ise yakın zamanda tamamlanacak Katılım Öncesi Ekonomik Program’da görüleceğini belirtmişti. Ancak Çanakçı’nın atıfta bulunduğu ve 2009-2011 dönemini kapsayan söz konusu programın seçimden sonra AB’ye sunulacağı öğrenildi. Dolayısıyla 2009 yılına ilişkin ‘gerçek’ beklenti ve tablo Mart yerel seçimlerinden sonra ortaya konulmuş olacak.

Edinilen bilgiye göre, 12 Şubat’ta Brüksel’de yapılan tarama toplantısında Türkiye’ye, “Nisan-Mayıs aylarında yapılacak Eko-Fin (ekonomi ve maliye bakanları toplantısı) toplantısından önce Katılım Öncesi Ekonomi Programınızı sunun ki, bu toplantıda değerlendirmesini yapabilelim” denildi.

Aysel ALP YAZIYOR

Haberin Devamı

 Bu talep üzerine, AB Genel Sekreteri Oğuz Demiralp başkanlığındaki heyet, Türkiye’nin IMF ile müzakereler yürüttüğünü, 2009 bütçesine göre sunulacak bir programın bir iki ay içinde revize edilmek zorunda kalınacağını dolayısıyla Katılım Öncesi Programı IMF görüşmeleri tamamlandıktan sonra sunmanın daha doğru olacağını bildirdi. Oysa Türkiye’nin IMF görüşmelerini gerekçe göstererek ertelediği KEP, daha önce yapılan IMF görüşmelerinde referans belge olmuştu.

Yüzde 1 küçülme öngördü

Türkiye’nin bu yanıtından sonra komisyon, Türkiye ekonomisine ilişkin bir durum tespiti yaptı. 2009 yılı bütçesini yüzde 4 büyüme öngörüsüyle hazırlayan Türkiye’nin aksine AB, 2009 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 1 küçüleceği tahmininde bulundu. Değerlendirmede, “Türkiye ciddi olarak krizden etkilenmeye başlamıştır. Sert  bir adaptasyonla karşı karşıya kalabilir. Ancak para politikası başta olmak üzere, 5-6 yıl önceye göre istikrarlı ve güvenilir bir ekonomiye sahiptir. Ekonomik büyüme ve cari işlemlere ilişkin revizyon yapılmalıdır” denildi.

Haberin Devamı

Neden önemli?

Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı koordinatörlüğünde, AB’ye katılım sürecinde 3 yıllık perspektifle hazırlanıyor ve program her yıl sonunda güncelleniyor. Aralık ayında yayınlanan 2007 yılı KEP’i 2008-2010 yıllarını kapsıyordu. 2009’a girilmiş olmasına karşın hala hazırlanmayan 2008 yılı KEP’i ise 2009-2011 yıllarını içerecek.

KEP’ler AB adayı ülkelerin, Avrupa Birliği’ne üyelik için uygun ekonomi politikaları ve reformların belirlemesi ve üyelik sonrasında Ekonomik ve Parasal Birliğe katılmaya yönelik yapının oluşturulması hedefi çerçevesinde hazırlanıyor. Programın önceliğini Kopenhag Ekonomik Kriterlerini karşılamak oluşturuyor.

Haberin Devamı

2009-2011 dönemini kapsayacak programın birinci bölümünde ekonominin içinde bulunduğu duruma ilişkin tespit yer alacak. İkinci bölümde büyüme, istihdam, enflasyon, para ve kur politikası ile ödemeler dengesine ilişkin üç yıllık beklenti ve tahminler olacak. Yapısal reformlar ile reform takvimi de programın önemli bir başka başlığını oluşturacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!