‘AB ile daha yakın işbirliğine ihtiyaç var’

Güncelleme Tarihi:

‘AB ile daha yakın işbirliğine ihtiyaç var’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2022 07:00

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bütün dünyanın çok önemli bir değişimden geçtiğini belirterek, “Bu kritik noktada Türkiye ile AB’nin daha yakın işbirliğine ihtiyacı bulunmakta” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) ev sahipliğinde düzenlenen AB-Türkiye Yüksek Düzeyli İş Diyaloğu toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Muş, Türkiye ile AB arasında ticaret, güvenlik, göç ve enerji gibi birçok alanı kapsayan uzun süreli ve önemli işbirliği olduğunu söyledi. Taraflar arasındaki işbirliğinin iskeletini Ankara Anlaşması ve Gümrük Birliği’nin oluşturduğunu belirten Muş, Gümrük Birliği döneminde AB ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 6 kat artışla bu yılın sonunda 200 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini dile getirdi.

‘BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ’

Mehmet Muş, bütün dünyanın çok önemli bir değişimden geçtiğini ifade ederek, “Bu kritik noktada Türkiye ile AB’nin daha yakın işbirliğine ihtiyacı bulunmakta. AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin işleyişinin derinleştirilmesi ve iyileştirilmesi, ticari ve küresel değer zincirlerinden en yüksek faydayı elde etmek için hayati önem taşımaktadır. İki tarafın da mevcut Gümrük Birliği’ni derinleştirerek bu fırsatı değerlendireceğinden eminim” dedi. Tarafların işbirliği yapmasının önemine işaret eden Muş, “Küresel ekonomi ve jeopolitik gelişmeler, hem bölgemizde hem de dünyada geleceğimizi şekillendirmek için harekete geçmemizi gerektiriyor. İçinde bulunduğumuz meçhul sularda başarılı olmak istiyorsak birlikte hareket etmeliyiz. Biz özel ilişkimizi güçlendirmek ve derinleştirmek için her türlü çabayı göstermeye hazırız” şeklinde konuştu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise AB ile Türkiye arasında iki yönlü hizmet ticaretinin 27 milyar Euro’ya ulaştığını belirterek şunları söyledi: “İş dünyası olarak daha fazlasını yapabileceğimizi biliyoruz. Türkiye hükümetinin, AB üye devletlerinin ve Avrupa Komisyonu’nun desteğine ihtiyacımız var. Yeşil Anlaşma çağında Gümrük Birliği’nin modernizasyonunu en çok ihtiyacımız olan güçlendirici olarak görüyoruz.” Toplantıya, Türk iş dünyasının önemli sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri de katıldı.

 

 

BAKMADAN GEÇME!