AB’den zeytinyağı kotası almaya mezhep engeli mi var

Güncelleme Tarihi:

AB’den zeytinyağı kotası almaya mezhep engeli mi var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2006 00:00

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, "Tunus, Suriye, Ürdün gibi Müslüman ülkelere gümrüksüz zeytinyağı ihraç kotası veren AB, Türkiye’ye vermiyor. Acaba AB, Türklerin mezhebini mi beğenmiyor" diye sordu.

EGE Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, "1996’da Gümrük Birliği’ne girerken zeytinyağı gümrüklü mallar arasında bırakılmış. Bu engeli aşmak için AB bize kota versin diyoruz, vermiyorlar. Önce, ’Müslümanız’ diye kota vermiyorlar sanıyorduk, ancak Tunus, Ürdün, Suriye AB’ye kotasız zeytinyağı satıyor. Öyleyse AB, acaba biz Türklerin mezhebini mi beğenmiyor da zeytinyağımıza kota vermiyor" dedi.

KOTAYI ALMALIYIZ: Ayvalık Ticaret Odası (ATO) "Zeytin Hasat Günü" etkinlikleri çerçevesinde Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) de desteğiyle "Türk Zeytinyağının İç ve Dış Pazarda Tanıtımı" paneli düzenledi. Panelde konuşan Ali Nedim Güreli, AB’ye dönük zeytinyağı ihracatında yaşanan sıkıntıyı şöyle anlattı: "Madem Gümrük Birliği Anlaşması sırasında AB’ye zeytinyağı ihracatımızın önü vergiyle kapalı bırakıldı, o zaman Türkiye’nin kota olayını çözmesi gerekir. Türk zeytinyağının AB’den gümrüksüz satış kotası alamaması, çok ciddi dışlanmışlıktır. Eskiden, ’Biz Müslümanız diye AB bizim zeytinyağını almak istemiyor’ diye düşünüyorduk. Ancak, Tunus’a, Ürdün’e Suriye’ye de kapıyı açtılar. Onlar AB’ye vergisiz zeytinyağı gönderebiliyor, çünkü kota hakkı tanındı. AB’ye tam üyelik müzakeresi yapan Türkiye’ye bu hakkı vermiyorlar. Ne yani, AB şimdi de biz Türkler’in mezhebini mi beğenmiyor."

TUNUS’UN KOTASI 56 BİN TON: Tariş Ar-Ge Müdürü Mustafa Tan da, AB ülkelerinde zeytinyağı üreticisine kilo başına 1.32 Euro destek verildiğini belirterek, şunları dile getirdi: "Arkalarında destek olunca AB ülkelerindeki zeytinyağı üreticisi artık fiyatla ilgilenmez oluyor. Bizim zeytinyağı üreticisi için gerek AB’de, gerekse dünyada rekabet bu şartlar altında zorlaşıyor. AB bununla da kalmıyor, zeytinyağı kullanan konservecilere tonda 440 dolar destek veriyor. AB ayrıca örneğin Tunus’a 56 bin ton vergisiz zeytinyağı ihracat kotası hakkı tanıyor. Türkiye böyle bir haktan bugüne kadar yararlandırılmıyor. Türkiye’nin 1998’den beri Uluslararası Zeytinyağı Konseyi’nin dışında kalması da dünyada bizi zayıf düşürüyor."

TÜKETİMİMİZ DE DÜŞÜK: Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer ise, Türkiye’de kişi başına zeytinyağı tüketiminin yılda 1 kilogramda kaldığını, Akdeniz çanağında bu rakamın 12-15 kilogram olduğunu vurguladı. Gencer, şunları söyledi: "Komşumuz Yunanistan’da kişi başına zeytinyağı tüketimi yılda 21 kilogram. Aslında içerideki tüketim yılda 2 kilograma çıksa, ihraç edecek zeytinyağı bile kalmaz. Kendimiz yeterince tüketemediğimiz gibi AB ülkelerine ihracatta da vergi engeliyle karşılaşıyoruz. Zeytin çiftçisi son 3-5 yıldır gülerken, bu yıl sıkıntılı günler yaşıyor."

MARKAMIZI YARATALIM: Paneli yöneten TİM Başkanı Oğuz Satıcı da, "Zeytinyağı için Fındık Tanıtım Grubu ve Deri Tanıtım Grubu benzeri bir tanıtım grubu kurulması talepleri var. Bunları değerlendirmek gerekiyor. Eğer bu konuda sektör kendi arasında birleşirse, biz de TİM olarak, buna destek oluruz. Türkiye, üretimde dünyada dördüncü olmasına rağmen, zeytinyağında markalaşma konusunda henüz emekleme aşamasında. Zeytinlağında kendi markalarımızı yaratıp, ihracata yüklenmeliyiz" dedi.

Ham dökme zeytinyağı ihracatı kavgası çıktı

ZEYTİNYAĞI ihracatçılarıyla, Tariş arasında "ham dökme zeytinyağı ihracatı" kavgası çıktı. Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Salih Madra, "Biz ham dökme zeytinyağı ihracatının da serbest olmasını istiyoruz, Tariş neden engel oluyor" dedi. Tariş Ar-Ge Müdürü Mustafa Tan, "Ham dökme zeytinyağı ihraç edildiğinde, bunu işleyip şişeleyen ülkeler, Türkiye’nin adını dahi anmıyorlar. Oysa normal dökme yağ ihraç ettiğimizde en azından ambalajda yağın menşeinin Türkiye olduğu yazılıyor. Yine de ham dökme zeytinyağı ihracatı tümüyle yasak değil, izne bağlı" yanıtı verdi. Madra görüşünde ısrar edince, Mastafa Tan da, "Ham dökme zeytinyağı ihracatı miktar olarak önemli değil. Yarayı boşuna deşmeyin" karşılığını verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!