Güncelleme Tarihi:
Raporun bağlayıcı bir özelliği olmadığını ifade eden yetkililer, AB raporu ile 2016 başında başlaması beklenen Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerinde Türkiye’nin elini güçleneceği belirtildi.
İHRACAT ARTACAK
AB ile Türkiye arasındaki karayolu yük taşımacılığının serbestleştirilmesi ile ilgili Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan, ancak resmi olarak açıklanmayan etki analizi raporu, komisyonun izniyle Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. Rapora göre engellerin kalkması durumunda Türkiye’nin AB’ye yıllık ihracatı 1.9 milyar Euro, birliğin Türkiye’ye ihracatı ise 1.6 milyar Euro artış gösterecek. Taşıma maliyetlerindeki düşüş sonucunda Türk taşımacıların Avrupa’ya yapacağı sefer sayısı yıllık 40 bin ek seferle yüzde 11 artış kaydederken, azalan maliyetlere bağlı olarak satış fiyatı düşecek ürünlerle AB tüketicisi de yılda 145 milyon Euro tasarruf edecek. Buna ek olarak, tam serbestleşme ile birlikte Türkiye’de 25 bin, AB’de ise 14 bin kişiye ek istihdam sağlanacak. Mevcut durumda Türk taşımacıların AB’ye yıllık 300 bin civarı karayolu seferi düzenlendiğini söyleyen UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Raporla birlikte, Türk karayolu taşımacılık hizmetlerine sınırlama ve ek maliyet yükü getirildiği Avrupa Birliği tarafından ilk kez kabul edildi. Karayolu taşımacılığına yönelik kotalarmalların serbest dolaşımını engelliyor” dedi.
Asıl kayıp 10 milyar Euro
KARAYOLU taşımacılığına yönelik engel ve kısıtlamaların ekonomiye etkisinin AB raporundakinin çok daha üzerinde olduğunu ifade eden Çetin Nuhoğlu, bu konu ile ilgili Sabancı Üniversitesi ile birlikte yaptıkları bir araştırmanın da sonuçlarını paylaştı. Engellerin kalkması durumunda Türkiye’nin AB’ye ihracatının 5 milyar Euro artabileceğini söyleyen Nuhoğlu, “Sabancı Üniversitesi ile yaptığımızı araştırmaya göre karşılıklı ticaretin de 10 milyar Euro artabileceğini öngörüyoruz” dedi. Kotalar nedeniyle Türklerin yapamadığı taşımacılığı Bulgaristan, Romanya ve Polonyalı nakliyecilerin yaptığını kaydeden Nuhoğlu, tam serbestleşme halinde Türkiye’nin yaklaşık 200 milyon Euro’luk da ilave hizmet ihracatı yapabileceğini kaydetti.