Güncelleme Tarihi:
AVRUPA Komisyonu, Almanya’nın karşı çıkmasına rağmen özellikle İtalya, İspanya ve Fransa’nın son dönemde yüksek maliyetle borçlanmaları nedeniyle destekledikleri ortak tahvil ihracı konusunda bir rapor hazırlıyor. Avrupa Parlamentosuna sunulacak raporda, ortak tahvil çıkarmanın mevcut krizin çözümüne ve piyasalara güven verilmesine nasıl bir katkı sağlayacağına ilişkin destekleyen ve karşı çıkan görüşlere yer verilecek. Ortak tahvil ihracı 2008 krizi sonrasında global ekonomideki toparlanmaya ayak uyduramayan ve Avrupa’daki borç krizinin ilk patladığı ülke olan Yunanistan krizinin başından bu yana tartışılıyor.
Uzun vadeli çözüm
Avrupa Komisyonu’nun bugüne kadar ağırlıklı olarak karşı çıkılan ve son olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin bir araya geldiği zirvede de krizin çözümü için ortak tahvili çıkarılmasının öngörülmediği yönündeki açıklamalara rağmen, gündeme alması, Avrupa’daki krize nihayet uzun vadeli çözüm arayışının başladığı şeklinde yorumlandı. Ortak tahvili haberleri kötümserler tarafından ise, Avrupa Komisyonu’nun krizi çözmek için başka alternatifin kalmadığı şeklinde algılandı.
Euro’ya istikrar
Euro Bölgesi’ndeki krizin çözümünde uzun vadeli bir opsiyon olarak görülen ortak tahvil konusunda Avrupa Komisyonu Ekonomik İşlerden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, hazırladığı ön raporda, “Ortak tahvil Euro Bölgesi’ndeki bütçe disiplinini güçlendirecek ve global piyasalarda Euro’nun istikrarını artıracaktır” dedi. Rehn, bir süredir Avrupa’daki krizin toparlanması için ortak tahvili gündeme getiriyor. Rehn, Merkel ve Sarkozy zirvesinden önce de ortak tahvili destekleyen açıklamalarda bulunmuş, ancak Almanya’nın yoğun muhalefeti nedeniyle konu zirvede konuşulmamıştı.
47 milyar Euro
Avrupa Komisyonu eski Başkanı Jacques Delors ise, ortak tahvilin Euro Bölgesi üye devletlerinin milli gelirinin yüzde 60’ını kapsayacağını belirterek, “Böylesi bir planın gerçekleşmesi durumunda Almanya’nın yılda 47 milyar Euro daha Euro Bölgesi fonlarına katkı yapması gerekir” diye konuştu. ‘Euro ortak tahvili istemiyoruz baskısı’ altında Merkel ile biraraya gelen Sarkozy ise, geçen hafta, “Ortak Euro tahvili birgün mutlaka Euro Bölgesi’nin gündemine gelecek. Ancak o tarihten önce Euro Bölgesi ekonomik entegrasyonunu tamamlamalı” açıklamasını yapmıştı. Piyasa uzmanları Avrupa’nın borç krizinden çıkmasının tek ve en etkin yolunun ortak Euro ihracı ile mümkün olabileceğini dile getiriyor.
Fransızlar kurtarıcı görüyor Almanlar Merkel’e güvenmiyor
AVRUPA’daki ekonomik kriz, siyasiler ve ekonomi yönetimi kadar kamuoyu güven anketlerinin ana konusu haline geldi. Fransızlardan sonra Almanlar da ‘kirizin çözümü için kime güveniyorsunuz’ konusunda bir anket gerçekleştirdi. Ankette, ‘En çok Almanya Başbakan Angela Merkel’e güveniyoruz’ diyen Fransızların anketi kadar ilginç çıktı. Alman halkının çoğunluğu, Merkel’in mevcut finansal krizin üstesinden gelebileceğine güvenmediğini söyledi.
ECB: Ortak tahvil sorunları çözmez
AVRUPA Merkez Bankası (ECB) Başekonomisti Jürgen Stark, Euro Bölgesi ortak tahvilinin krizin nedenlerini düzeltmeyeceğini söyledi. Ortak tahvillerin, Almanya gibi finansal anlamda güçlü ülkelerin borçlanma maliyetini artıracağı gerekçesiyle eleştiren Stark, “Ortak tahvil ihracı, Euro Bölgesi’ndeki tüm ülkeleri birbirlerini borcundan sorumlu hale getirecek. Bu durum bölgeyi bir transfer birliğine dönüştürebilir. Euro Bölgesi ortak tahvili yanlış teşvikler de ortaya çıkarabilir” diye konuştu.