AB, 70 milyar Euro’luk Portekiz paketiyle İspanya’yı kurtaracak

Güncelleme Tarihi:

AB, 70 milyar Euro’luk Portekiz paketiyle İspanya’yı kurtaracak
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2011 00:00

Portekiz krizinin İspanya’ya sıçraması endişesini taşıyan AB liderleri iki günlük zirvede Avrupa İstikrar Fonu’nu 250 milyar Euro’dan 440 milyar Euro’ya çıkardı. AB liderleri Portekiz’i yardım almaya ikna etmekte kararlı görünürken, muhtemel bir kurtarma paketinde ihtiyaç duyulan toplam miktarın 70 milyar Euro’ya kadar (99 milyar dolar) çıkabileceği ifade ediliyor.

AVRUPA Birliği (AB) liderler zirvesinde, Portekiz’de siyasi krize de dönüşen borç sıkıntısına yönelik özel bir finansal destek paketi kararı verilmezken, borçlu üyelere destek için kurulan Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) 250 milyar Euro’luk kapasitesi 440 milyar Euro’ya çıkarıldı. AB liderlerinin, Portekiz’e finansal destek verme konusunda ise İspanya’yı da olumsuz etkilememesi nedeni ile istekli davrandığı belirtilirken, Portekiz için hazırlanacak muhtemel bir kurtarma paketinde ihtiyaç duyulan toplam miktarın 70 milyar Euro’ya kadar (99 milyar dolar) çıkabileceği ifade ediliyor.

AB destekte kararlı

Henüz dış yardım talep etmeyen Portekiz’in Başbakanı Jose Socrates’in hazırladığı ekonomik önlem paketinin parlamentoda kabul edilmediği için istifa etmesine rağmen, liderler zirvesinde ülkesini temsil etti. Socrates, AB kurtarma fonuna başvuruyu kurulacak yeni hükümete bıraktığı mesajını verdi. Ancak krizle mücadelede yeni bir sayfa açmaya niyetli AB liderlerinin, Uluslararası Para Fonunun (IMF) da desteğiyle kurtarılan Yunanistan ve İrlanda’nın ardından Portekiz içinde aynı yolu izlemek için zorlamaya kararlı.

İspanya endişesi

AB liderlerinin bu kararlı tutumunda Portekiz bankalarının büyük oranda İspanyol bankalarına borçlu olmasının etkisi büyük olduğu belirtiliyor. Piyasalarda da Portekiz’de yerli bankaların yükümlülüklerinin oldukça önemli bir bölümünün İspanyol bankalarına olması, üstelik belirsizliğin Portekiz’in yanında İspanya’nın borçlanma maliyetlerini yükselteceği endişesi hakim. Bu nedenlerle Portekiz’de yeni hükümetin en erken 2 ay sonra kurulabileceğini öngören AB liderleri krizin daha da derinleşip İspanya’yı da etkilememesi için Socrates’ten bir yol haritası çizmesini istemesi bekleniyor.

Portekiz’in notu iki kademe birden indi

BORÇ krizi beraberinde siyasi krize de dönüşen Portekiz’e art arda iki uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan iki kademe birden not indirimi geldi. Portekiz’in dışarıdan finansal destek almanın eşiğinde olduğu gerekçesi ile önceki gün notunu iki kademe birden indiren Fitch’ten sonra Standart & Poor’s (S&P) da dün ülkenin notunu iki puan indirdi. S&P, Portekiz’in uzun vadeli kredi notunu iki kademe birden düşürerek ‘A-’den ‘BBB’ye indirdiğini, görünümünün de negatif kalmaya devam edeceğini açıkladı. S&P yetkilisi Eileen Zhang, “Seçimlerin yapılması ve yeni bir hükümetin oluşturulması muhtemelen en az iki ayı bulur” dedi. Her iki kuruluş yaptıkları açıklamalarda yeni not indirimlerinin de sinyalini verdi.

Dış yardıma mecbur değiliz

PORTEKİZ Devlet Bakanı Pedro Silva Pereira, hükümetinin, dış yardıma başvurma olasılığına karşı mücadeleye devam edeceğini belirterek, “Bizim tavrımız açık, yabancı yardımı reddediyoruz. Dış yardımın ekonomi için çok ciddi sonuçları olur. O nedenle hükümet için kurtarma paketi kaçınılmaz değil” diye konuştu. Parlamentoda reddedilen önlemlerin sadece teklif olduğunu ve nihai ekonomik planı temsil etmediğini kaydeden Pereira, bu yüzden Portekiz devletinin bu önlemlere mecbur olmadığını ifade etti.

Socrates: Kurtarma paketi değil AB’nin güvenini istiyoruz

PORTEKİZ’in istifa eden Başbakanı Jose Socrates, katıldığı AB liderler zirvesinde yaptığı açıklamada, kurtarma yardımı almadan da tüm bütçe hedeflerini karşılayabileceğini söyledi. Portekiz’in kendi sorunlarını çözebilecek kapasiteye sahip olduğunu kaydeden Socrates ülkesinin Avrupa Kurtarma Fonu’ndan yardım alıp almayacağı konusunda şöyle konuştu: “Portekiz’in dışarıdan her hangi bir yardıma ihtiyacı yok. Bizim ihtiyacımız olan, Avrupa Birliği’nin güveni. Portekiz 2012 ve 2013 bütçe hedeflerini yerine getirebilecek durumda. AB’deki ortaklarımıza ülkeyi kimin yönettiğinden bağımsız olarak tüm bütçe hedeflerini gerçekleştireceğimiz konusunda yeniden güvence verdik.”

Zapatero: Portekiz’in yardım alması gerekli

PORTEKİZ’den sonra sıranın gelmesi beklenen İspanya’nın Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero da AB liderler zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, hükümetinin yeni vergiler ve maliyet kesintileri ile ülkesinin ekonomik durumunu güçlendireceklerini söyledi. Zapatero açıklamasında şöyle konuştu: “İspanya yeni önlemler ile ekonomik kriz ile mücadelesini güçlendirecek. Portekiz’deki krizin bulaşıcı olduğu endişesi taşımıyorum. Portekiz’deki siyasi kriz ülkenin borçlanma maliyetlerini artırdı ve bu spekülasyonlar ülkeyi yardım almaya zorlayacak.”

Trichet: Portekiz önlem paketini mutlaka uygulamalı

AVRUPA Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, Portekiz’in ekonomisini düzeltmek için hazırladığı kemer sıkma politikalarını mutlaka sürdürmesi gerektiğini söyledi. Trichet AB liderler zirvesinde açıklamada şunları kaydetti: “Toplantıda Portekiz’in hazırladığı ve ECB’nin de katılımıyla Avrupa Komisyonu’nun onayını alan Portekiz’in önlem planın gerçekleştirilmesinin çok önemli olduğunu söyledim. Bankacılık stres testlerinin önemini de vurguladım. Ayrıca gerektiğinde devlet desteği sağlanması için devletlerin kendi kuralları ile uyumlu olan sağlam bir çerçeve oluşturulmasının önemine de işaret ettim.”

IMF, 580 milyar dolarlık yardım musluğunu açıyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn’ın küresel belirsizlik ortamında güven tesisini amaçlanan bir girişim olarak 580 milyar dolarlık bir kriz fonunu gelecek hafta aktive etmeye çalışacağı belirtildi. Konuya yakın bir kaynak, “En büyük kaygı, Portekiz (krizinin) yayılma riskinin yüksek olması ve dünya genelindeki belirsizlik nedeniyle fondan borçlanma taleplerinin artması” dedi. İki ayrı kaynak da beklenen girişimin arkasında ekonomiye dair kaygıların yer aldığını söylediler. Strauss-Kahn’ın Yeni Borçlanma Düzenlemeleri (NAB) adını taşıyan fonu gelecek hafta aktive etmeye çalışacağı IMF tarafından da teyit edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!